Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑΦόρος τιμής από τον ΓΓ της ΠΕΟ στον κηδευθέντα σήμερα Νικόλα Μεσαρίτη

Φόρος τιμής από τον ΓΓ της ΠΕΟ στον κηδευθέντα σήμερα Νικόλα Μεσαρίτη

-

20 Αύγουστος 2013

Φόρο τιμής αποτίει η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία στο συνδικαλιστικό στέλεχός της, τον Νικόλα Μεσαρίτη, του οποίου η κηδεία τελέστηκε σήμερα, με τον Γενικό Γραμματέα της ΠΕΟ, Πάμπη Κυρίτση, να τον χαρακτηρίζει ως “ένα σκαπανέα λαϊκό αγωνιστή” και να δηλώνει πως η ΠΕΟ θα τιμήσει τη μνήμη του “όπως αρμόζει”.

“Ιδιαίτερα”, είπε ο κ. Κυρίτσης στον επικήδειο λόγο που εκφώνησε και αποτεινόμενος στο νεκρό σύντροφό του, “η αγαπημένη σου Συντεχνία των Οικοδόμων, με τους οποίους συνέδεσες ολόκληρη τη ζωή σου και κάτω από την καθοδήγηση σου γνώρισαν μεγάλες επιτυχίες στους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες”.

Διαβεβαιώνοντας τα μέλη της οικογένειας του Νικόλα Μεσαρίτη ότι η ΠΕΟ θα είναι “κοντά τους σε οτιδήποτε χρειαστούν”, ο κ. Κυρίτσης είπε: “Συνάδελφε Μεσαρίτη, ακριβέ μας σύντροφε, θέλουμε να φύγεις ήσυχος. Ήσυχος ότι εμείς οι νεώτεροι, η σημερινή γενιά των στελεχών της ΠΕΟ συνεχίζει από εκεί που η δική σας η γενιά παρέδωσε τη σκυτάλη, ώστε και μέσα στις σύγχρονες συνθήκες να διαδραματίζει τον καθοδηγητικό και πρωτοποριακό της ρόλο, να συνεχίσει να είναι το στήριγμα και η δύναμη του εργαζόμενου, να είναι παράγοντας δημοκρατικής και προοδευτικής κοινωνικής εξέλιξης. Να συνεχίσει να αποτελεί τον συλλογικό εκφραστή των επιδιώξεων, των διεκδικήσεων αλλά και των κοινωνικών οραματισμών της κυπριακής εργατικής τάξης”.

“Η μνήμη σου”, συνέχισε ο ΓΓ της ΠΕΟ, “ας είναι αιώνια και το παράδειγμα σου ας είναι για πάντα φάρος φωτεινός που θα φωτίζει τις καρδιές και τις συνειδήσεις μας στον αέναο αγώνα για την ελευθερία, την κοινωνική χειραφέτηση και την ευτυχία των ανθρώπων”.

Όπως ανέφερε ο κ. Κυρίτσης στην ομιλία του, ο Νικόλας Μεσαρίτης γεννήθηκε το 1922 στην Μουσουλίτα Αμμοχώστου. Στη συνέχεια έκανε μίαν πλήρη αναδρομή στη συνδικαλιστική δράση του νεκρού στελέχους της ΠΕΟ, που ξεκίνησε από το 1943 ως Γραμματέας του παραρτήματος της συντεχνίας πελεκάνων στο Καϊμακλί και μέλος του ΑΚΕΛ, για να εξελιχθεί σταδιακά τo 1955 ως εργαζόμενος στον έμμισθο μηχανισμό της ΠΕΟ, να αναλάβει τη θέση του Επαρχιακού Οργανωτικού Γραμματέα της ΠΕΟ Λευκωσίας και αργότερα να αναδειχθεί μέλος της ανώτατης ηγεσίας της ΠΕΟ, να εκλεγεί Γενικός Γραμματέας της Συντεχνίας Οικοδόμων, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου και του Εκτελεστικού Γραφείου της ΠΕΟ.

“Δεν ήταν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η ανάδειξη του ως ηγετικής φυσιογνωμίας των συνδικαλιστικών και κοινωνικών αγώνων ήταν παράλληλη και με την ανάδειξή του ως ηγετικού στελέχους του ΑΚΕΛ, του κόμματος των Κυπρίων εργαζομένων”, πρόσθεσε ο κ. Κυρίτσης.

Ο Νικόλας Μεσαρίτης, δήλωσε ο ΓΓ της ΠΕΟ, “υπηρέτησε το κόμμα του από το αξίωμα του Μέλους της Κεντρικής Επιτροπής από το 1963” και “ξεχωριστή στιγμή στην επαναστατική του δράση ήταν η ενεργή συμμετοχή του στην απόδραση του ιστορικού ηγέτη του ΑΚΕΛ Εζεκία Παπαϊωάννου από το Νοσοκομείο Λευκωσίας, όταν αυτός ήταν κρατούμενους των Εγγλέζων αποικιοκρατών”.


“Η απώλεια του Νικόλα Μεσαρίτη”, δήλωσε ο κ. Κυρίτσης, “θα είναι αισθητή σε όλους μας, ιδιαίτερα σήμερα που το συνδικαλιστικό κίνημα δέχεται ολομέτωπες επιθέσεις από τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού, οι οποίες θεωρούν την κρίση και τις επιπτώσεις της ως ευκαιρία για να βάλουν χέρι στις κατακτήσεις των εργαζομένων και να συρρικνώσουν όσο μπορούν το ρόλο της συλλογικής δράσης και της συλλογικής σύμβασης, σήμερα που οι δυνάμεις του κεφαλαίου τυγχάνουν και της ιδιαίτερης στήριξης από τις πολιτικές δυνάμεις που κυβερνούν το τόπο”.

Διαβάστε Επίσης