Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΣτην Κύπρο το Πλοίο της Ειρήνης – Ανάμεσα τους θύματα των βομβαρδισμών...

Στην Κύπρο το Πλοίο της Ειρήνης – Ανάμεσα τους θύματα των βομβαρδισμών της Χιροσίμα και Ναγκασάκι

-

Δημιουργήθηκε : Πέμπτη, 15 Αύγουστος 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΗΔΡΑ ΠΑΛΑΣ

Κατέπλευσε την Πέμπτη στο λιμάνι Λεμεσού το Πλοίο της Ειρήνης μεταφέροντας περισσότερους από 800 υποστηρικτές του πυρηνικού αφοπλισμού, ανάμεσα τους οκτώ επιζήσαντες της πρώτης πυρηνικής επίθεσης στην ιστορία, στις πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι.

Αντιπροσωπεία των επιβαινόντων επισκέφθηκε το Δημοτικό Μέγαρο, όπου είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Ανδρέα Χρίστου.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επίσκεψη του πλοίου στην Κύπρο. Σημείωσε ότι «η ιαπωνική πρωτοβουλία με έδρα το Τόκυο που ονομάζεται Πλοίο της Ειρήνης, πραγματικά εντυπωσιάζει για τη δύναμη, την αποφασιστικότητα των ανθρώπων, επί 20 και πλέον χρόνια να αλωνίζουν τις θάλασσες, να προσεγγίζουν λιμάνια, να μεταφέρουν μαζί τους φιλειρηνιστές από όλο τον κόσμο, να στέλνουν το μήνυμα του αφοπλισμού, της ειρήνης και να συμπαρίστανται σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές».

«Αυτοί οι άνθρωποι», είπε ο κ. Χρίστου, «από το 1945 μέχρι σήμερα ζουν ακόμα τη φρίκη της καταστροφής, αλλά ταυτόχρονα αγωνίζονται για να αποτραπεί ένας νέος πυρηνικός όλεθρος, όχι μόνο στην Ιαπωνία, η στην περιοχή της Άπω Ανατολής αλλά γενικά στο κόσμο».

Ο Δήμαρχος Λεμεσού χαιρέτισε την παρουσία τους στο νησί και σημείωσε ότι «η ειρήνη δεν είναι ένα θέμα ενός λαού αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας και ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, για την αποτροπή νέων κινδύνων για την ανθρωπότητα». «Είναι ένα οικουμενικό καθήκον», πρόσθεσε, και ιδιαίτερα επίκαιρο για εμάς στη Κύπρο που εξακολουθούμε στα εδάφη μας να έχουμε ξένα στρατεύματα, ξένες βάσεις και ο κίνδυνος για ένα πόλεμο στη περιοχή, είναι υπαρκτός. »

Από την πλευρά της η επιζήσασα της μεγάλης καταστροφής στο Ναγκασάκι, 86 χρονών σήμερα Ομούρα Καζούκο διηγήθηκε τα όσα έζησε όντας 17 χρόνων το 1945.

Η κ. Καζούκο έχασε και τα πέντε μέλη της οικογένειας της, τα οποία βρίσκονταν στο σπίτι τους, 500 μόλις μέτρα μακριά από το επίκεντρο της έκρηξης. Η ίδια είχε μόλις αποφοιτήσει από το σχολείο και τρεις μέρες πριν την έκρηξη, έφυγε από το Ναγκασάκι για να πάει να μείνει με τον παππού της. Η ίδια κατάφερε να ζήσει έχασε όμως τους γονείς και τα τρία της αδέλφια. Όπως ίδια διηγήθηκε στην επιστροφή για το σπίτι, παντού υπήρχαν πτώματα, άνθρωποι πέθαναν στους δρόμους, «ήταν μια κόλαση» είπε χαρακτηριστικά.

«Εβδομήντα χρόνια μετά οι εικόνες αυτές, δεν έσβησαν», είπε , και πλέον αγωνίζεται με άλλους επιζήσαντες και εθελοντές για την ειρήνη.

Το «Πλοίο της Ειρήνης» έχει έδρα το Τόκυο της Ιαπωνίας και ξεκίνησε την δραστηριότητα του το 1983 πραγματοποιώντας μέχρι σήμερα πάνω από

75 ταξίδια, τοπικά και διεθνή, μεταφέροντας 40.000 ανθρώπους σε 100 λιμάνια του κόσμου, προβάλλοντας το αίτημα για πυρηνικό αφοπλισμό, προσφέροντας τρόφιμα, φάρμακα και άλλη βοήθεια σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές και στηρίζοντας εκστρατείες κατά της φτώχειας και των διακρίσεων, για προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη γενικότερα.

Από τη Λεμεσό το «Πλοίο της Ειρήνης» θα πλεύσει προς Πειραιά και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Μάλτα, Ιταλία, Μονακό, Γαλλία, Ισπανία, Μαρόκο και θα διαβεί τον Ατλαντικό επισκεπτόμενο την Καραϊβική και τη Λατινική Αμερική.

ΣΤΟ ΛΗΔΡΑ ΠΑΛΑΣ

Ειρηνιστές που αποβιβάστηκαν στην Κύπρο από το Πλοίο της Ειρήνης που κατέπλευσε το πρωί στο λιμάνι Λεμεσού, μεταξύ των οποίων και επιζήσαντες των βομβαρδισμών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι επισκέφθηκαν το Λήδρα Πάλας, όπου ξεναγήθηκαν στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

Ο επιζήσας του βομβαρδισμού της Χιροσίμα Sumumu Tsuboi, που ήταν τότε 17 ετών, έχασε τη μητέρα του στο βομβαρδισμό, αρρώστησε από τη ραδιενέργεια και όπως αναφέρει σε σημείωμα του επέζησε περνώντας ξηστά από το θάνατο, δηλώνει ότι σκοπός της ζωής του είναι εργάζεται στην επιμόρφωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την ειρήνη.

Διατυπώνει επίσης τη θέση ότι τα κράτη του κόσμου πρέπει να μειώσουν τις εξοπλιστικές τους δαπάνες και στη θέση τους να υιοθετήσουν τον οργανισμό ειρήνης της ελιάς (Olive Peace Foundation) για επίλυση χρόνιων προβλημάτων, αρχίζοντας από τα σχολεία, αντιμετωπίζοντας τον αναλφαβητισμό και τη φτώχια.

Δήλωσε επίσης ότι ενώνει τη φωνή και τις δυνάμεις τους με τους ειρηνιστές σε κάθε χώρα.

Σε δική της μαρτυρία η Omura Kazuko, η οποία έχασε την οικογένεια της ( πέντε μέλη) στο Ναγκασάκι και επέζησε από τύχη επειδή όταν βομβαρδίστηκε το Ναγκασάκι βρισκόταν στη διαδρομή επιστροφής στο σπίτι των γονιών της από το σπίτι του παππού της . Ηταν 17 χρονών και σήμερα δηλώνει ότι έχοντας ζήσει την τρομερή καταστροφή στο Ναγκασάκι πιστεύει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ατομικές βόμβες πουθενά.

Ο συγγραφέας – φωτογράφος, ειρηνιστής Πανίκος Νεοκλέους από τον οποίο οι Ιάπωνες ειρηνιστές ζήτησαν να διοργανώσει την ξενάγηση είπε πως φέτος ήταν η δεύτερη εμπειρία που είχε με τους ειρηνιστές του Πλοίου της Ειρήνης.

Πρόσθεσε ότι η πρώτη του εμπειρία ήταν το 1991 όταν ομάδα 150 ατόμων επισκέφθηκε το Λήδρα Πάλας όπου οι Ιάπωνες ειρηνιστές οργάνωσαν συναυλία, αιμοδοσία και ζωγράφισαν σε ένα πανί.

Διαβάστε Επίσης