Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑΑπελπιστική η κατάσταση στο Ιδρυμα Παιδιών με ειδικές ανάγκες «Αγιος Γεώργιος –...

Απελπιστική η κατάσταση στο Ιδρυμα Παιδιών με ειδικές ανάγκες «Αγιος Γεώργιος – Χριστάκη Χασάπη»

-

: Τετάρτη, 07 Αύγουστος 2013

Επείγουσα έκκληση προς όλους τους φορείς για οικονομική βοήθεια προς το Ιδρυμα για παιδιά με ειδικές ανάγκες «Αγιος Γεώργιος – Χριστάκη Χασάπη» απηύθυνε σήμερα ο Μιχαλάκης Μάλλας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων Παιδιών και Φίλων του Ιδρύματος, αφού όπως αναφέρει σε περίπτωση που δεν εξευρεθούν επειγόντως πόροι, είναι πολύ ορατό το ενδεχόμενο το Ιδρυμα να βάλει λουκέτο.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Μάλλας «στέλλουμε ένα S.O.S στον κόσμο της Λάρνακας και ευρύτερα στο κόσμο της Κύπρου. Απευθύνουμε έκκληση για παροχή οικονομικής βοήθειας προς το Ιδρυμα από όλα τα οργανωμένα σύνολα, κράτος, εκκλησία και επιχειρήσεις που δεν έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση που μαστίζει την Κύπρο, αφού πλέον ο απλός κόσμος είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις μας για οικονομική στήριξη».

Κληθείς να αναφέρει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ιδρυμα, είπε ότι «η βοήθεια που προσφέρει κάθε χρόνο η πολιτεία έχει μειωθεί, έχει χαθεί λόγω κουρέματος η ετήσια βοήθεια από το Ιδρυμα «Ραδιομαραθώνιος» και από ένα Ιδρυμα στη Λεμεσό ενώ χάσαμε και ένα αρκετά σημαντικό εισόδημα που παίρναμε από ένα πασχαλινό παζαράκι που διοργάνωνε το προσωπικό της Ελληνικής Τράπεζα. Πέραν αυτών των ποσών έχει επίσης χαθεί και ένα σημαντικό ποσό που παίρναμε ετήσια από τις μικρές επιχειρήσεις της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, αφού σήμερα αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και τα δικά τους έξοδα».

Είπε ακόμα ότι «τα Κοινωνικά Παντοπωλεία που έχουν δημιουργηθεί σχεδόν σε κάθε Δήμο και Κοινότητα έχουν πάρει τη μερίδα του λέοντος από εισφορές του κόσμου και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού προτεραιότητα όλων πλέον είναι η διατροφή οικογενειών που έχουν ανάγκη και οι οποίες ένα ή περισσότερα μέλη τους είναι άνεργα».

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Μάλλας απάντησε πως «τα έσοδα του Ιδρύματος είναι κατακόρυφα μειωμένα, δηλαδή έχει χαθεί ένα ποσό γύρω στις 80 χιλιάδες ευρώ ετησίως και δυστυχώς δεν βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ, με την έννοια να καταφέρουμε να διοργανώσουμε ορισμένες εκδηλώσεις για οικονομική στήριξη. Εχουμε στείλει επιστολές σε όλα τα οργανωμένα σύνολα της Λάρνακας χωρίς όμως να υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ανταπόκριση» είπε.

Για τη στήριξη από το Υπουργείο Εργασίας, είπε ότι «είχαμε συνάντηση με την Υπουργό Ζέτα Αιμιλιανίδου η οποία μας ανέφερε πως λόγω της οικονομικής κατάστασης θα πρέπει να κάνουμε περικοπές σε διάφορους τομείς προκειμένου να συνεχίσουμε να υπάρχουμε και να δίνουμε στα παιδιά αυτά που χρειάζονται».

Ερωτηθείς τι είδους περικοπές μπορούν να γίνουν στο Ιδρυμα απάντησε λακωνικά: «μείωση μισθών. Εχει ήδη αποφασιστεί ο τερματισμός της λειτουργίας του μικρού λεωφορείου που πηγαινοέφερνε τα παιδιά στα σπίτια τους. Αυτό θα είναι πολύ δύσκολο για αρκετούς γονείς οι οποίοι ενδεχομένως να μην διαθέτουν αυτοκίνητο ή λόγω εργασίας να μην μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο Ιδρυμα. Ωστόσο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα».

Είπε ακόμα ότι «γίνονται σκέψεις για τερματισμό της απασχόλησης του εξειδικευμένου προσωπικού, δηλαδή των δύο φυσιοθεραπευτριών, της ειδικής δασκάλας και της ειδικής παιδοκόμου. Ωστόσο οι δύο φυσιοθεραπεύτριες είναι απαραίτητες για να διατηρηθεί η καλή φυσική κατάσταση των παιδιών και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν σ’ αυτό τουλάχιστον τον τομέα».

Για το ενδεχόμενο απόλυσης προσωπικού ο κ. Μάλλας είπε ότι «ήδη με τον τερματισμό της λειτουργίας του λεωφορείου θα απολυθούν δύο άτομα, ο οδηγός και η συνοδηγός, ενώ γίνονται σκέψεις για απόλυση δύο άλλων ατόμων από το εξειδικευμένο προσωπικό. Πολύ σύντομα θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του Ιδρύματος για να γνωρίζουν τα μέλη τι γίνεται, ενώ την Παρασκευή θα ενημερωθούν και οι γονείς των παιδιών για την κατάσταση προκειμένου να αποφασίσουν το τι μέλλει γενέσθαι».

Επίσης θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με το προσωπικό του Ιδρύματος για να γνωρίζουν την άσχημη οικονομική κατάσταση που και οι ίδιοι αντιλαμβάνονται και βλέπουν καθημερινά, ενώ θα ενημερωθούν και οι βουλευτές της Λάρνακας.

Ανέφερε ακόμα ότι σήμερα είχε συνάντηση με τις συντεχνίες «οι οποίες έκαναν διάφορες προτάσεις αλλά λόγω έλλειψης χρημάτων δεν μπορούν να υλοποιηθούν ούτως ή άλλων. Ταυτόχρονα είχαμε συνάντηση με τον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη ο οποίος μας υποσχέθηκε ότι θα είναι δίπλα μας χωρίς όμως να δώσει οποιεσδήποτε δεσμεύσεις για παροχή οποιασδήποτε βοήθειας».

Ο κ. Μάλλας σημείωσε επίσης ότι «στα πλαίσια των προσπαθειών μας για εξεύρεση οικονομικών πόρων θα ξεκινήσουμε μια εκστρατεία ενημέρωσης του προβλήματος που αντιμετωπίζει το Ιδρυμα με την ανάρτηση πανό σε διάφορα σημεία της Λάρνακας, ενώ σε περίπτωση που χρειαστεί δεν θα διστάσουμε να πορευθούμε ακόμα και στο Προεδρικό Μέγαρο».

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, συνέχισε «είναι απελπιστική και σε περίπτωση που δεν εξευρεθούν οικονομικοί πόροι είναι ορατός και ο κίνδυνος το Ιδρυμα να κλείσει. Ωστόσο θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ό,τι είναι δυνατόν για να μην φτάσουμε στο σημείο να βάλουμε λουκέτο στο Ιδρυμα αυτό που κυριολεκτικά αποτελεί το σπίτι για 21 παιδιά, 10 από τα οποία φιλοξενούνται και το βράδυ» κατέληξε.

Διαβάστε Επίσης