Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑΓΝΩΜΕΣ: Ο Δήμος Λευκωσίας δεν είναι ιδιωτική επιχείρηση

ΓΝΩΜΕΣ: Ο Δήμος Λευκωσίας δεν είναι ιδιωτική επιχείρηση

-

Του Χριστάκη ΓΕΩΡΓΙΟΥ*

Είναι με έκπληξη που παρακολουθώ τον τρόπο που ο Δήμαρχος Λευκωσίας, κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, χειρίστηκε και χειρίζεται το θέμα της διαχείρισης του Δημοτικού γηπέδου στο Βόρειο Πόλο.

Χωρίς διαφάνεια , χωρίς διαβούλευση με τους ενδιαφερομένους, χωρίς να τηρηθούν οι διαδικασίες, προχώρησε από μόνος του, έκαμε επαφές με αυτούς που ήθελε, υποσχέθηκε σε αυτούς που επέλεξε, αποφάσισε και έφερε προ τετελεσμένων τα μέλη της Επιτροπής Αθλητισμού και Νεολαίας, τα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου και τις Διοικήσεις των ακριτικών , τοπικών, ερασιτεχνικών συλλόγων του Δήμου Λευκωσίας, σχετικά με το ποιος θα ενοικιάσει το Δημοτικό γήπεδο τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο, πόσα θα τον χρεώσει γιʼ αυτό, και πόσες ώρες θα το χρησιμοποιεί. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!

Οι εκ των υστέρων ενέργειες και επαφές του Δημάρχου δεν μας αποπροσανατολίζουν. Έχει πάρει τις αποφάσεις του, με τον τρόπο που τις έχει πάρει, και όλα τʼ άλλα αποτελούν επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Καλά κ. Δήμαρχε, που ήσουν τόσο καιρό ; Γιατί επιλέξατε να φέρετε το θέμα την τελευταία συνεδρία του Δ.Σ. ; Ποιος θα πάρει την τελική απόφαση από βδομάδας αφού δεν θα υπάρχει άλλη συνεδρία της ολομέλειας ;

Η τακτική του αποφασίζω και διατάζω είναι ξένες, ή θα έπρεπε να είναι ξένες, εν έτη 2013, πόσο μάλλον όταν αυτά συμβαίνουν σε ημιδημόσιους οργανισμούς. Ο Δήμος Λευκωσίας δεν είναι ιδιωτική επιχείρηση και ο Δήμαρχος δεν είναι ο Διευθυντής, ούτε ο κύριος μέτοχος της εταιρείας για να ενεργεί με αυτό τον τρόπο.

Το γήπεδο διεκδίκησαν τα ακριτικά, τοπικά, ερασιτεχνικά σωματεία του Δήμου Λευκωσίας πριν από πολλά χρόνια και έχουν καταφέρει την ανέγερση του στηριζόμενοι στην χρηματοδότηση του ΚΟΑ και της κυβέρνησης. Απέκτησαν, δικαιωματικά, την δική τους «στέγη» για να συνεχίζουν να προσφέρουν αφιλοκερδώς την δυνατότητα στους κατοίκους των ενοριών τους να αθλούνται δωρεάν.

Τα σωματεία αυτά, προάγουν τον ανόθευτο, κοινωνικό αθλητισμό, εργάζονται με ανιδιοτέλεια και με πολλές θυσίες , ειδικά αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Ο Δήμαρχος αντί να στηρίξει αυτά τα σωματεία προσπάθησε, χωρίς μάλιστα να τηρούνται οι διαδικασίες, να «διώξει» ποδοσφαιρικά τμήματα των σωματείων αυτών σε άλλο γήπεδο, να εξοικονομηθούν ώρες χρήσης για να μπορέσει να εξυπηρετήσει καλύτερα τις προσωπικές του σχέσεις και τις σωματειακές του προτιμήσεις.

Κατά την άποψη μου αυτό που έχει σημασία είναι να σταθούμε σε θέματα Αρχών και όχι για το πώς θα εξυπηρετήσουμε τρίτους.

Το γήπεδο θα πρέπει να εξυπηρετεί, πρώτα και κύρια, τα σωματεία για τα οποία έχει κτιστεί και θα πρέπει να βρεθούν, τηρώντας τις διαδικασίες , τρόποι για οικονομική ενίσχυση του ταμείου συντήρησης του γηπέδου.

Τα ερασιτεχνικά μας σωματεία πρότειναν, γραπτώς, λύσεις στον Δήμαρχο που ικανοποιούν όλες τις πλευρές. Είναι λύσεις οι οποίες, αφενός μεν, διατηρούν το ίδιο πρόγραμμα χρήσης του γηπέδου από τα μικρά σωματεία που ήδη χρησιμοποιούν το γήπεδο, και αφετέρου, στηρίζουν οικονομικά το ταμείο συντήρησης του γηπέδου.

Οι προτάσεις αυτές δόθηκαν στον Δήμαρχο από τις αρχές Ιουνίου αλλά ο ίδιος αντί να προχωρήσει σε συζήτηση των εισηγήσεων αυτών, επέλεξε το παρασκήνιο και την αδιαφάνεια, ενέργειες οι οποίες προκάλεσαν, δικαιολογημένα, την έντονη αντίδραση των σωματείων αλλά και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εύχομαι να ακολουθήσουν δεύτερες σκέψεις και να μην παρθούν βεβιασμένες αποφάσεις που θα προκαλέσουν αντιδράσεις και προπαντός να μην παρθούν αποφάσεις εκ του προχείρου και χωρίς να τηρηθούν οι σωστές διαδικασίες.

Ζούμε στην εποχή της εμπορευματοποίησης του Αθλητισμού. Τα πάντα θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους και του πληρωμένου πρωταθλητισμού. Ας στηρίξουμε τον αγνό, τον πραγματικό αθλητισμό, ας δώσουμε στήριξη στους ανθρώπους και στους συλλόγους που προάγουν τον κοινωνικό αθλητισμό, που κρατούν τα παιδιά μας μακριά από τις κακές προκλήσεις των καιρών, που δίνουν την δυνατότητα της δια βίου άθλησης.

Οι τοπικές Αρχές θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους ζητήματα με ιδιαίτερη ευαισθησία και δεν θα πρέπει τα πάντα να θυσιάζονται στο βωμό των όποιων συμφερόντων.

$1·OΧριστάκης Γεωργίου είναι Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην μέλος της Επιτροπής Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Λευκωσίας

Διαβάστε Επίσης