Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΠέντε χρόνια φυλάκιση στον Κ. Παπακώστα - Δύο στους υπόλοιπους

Πέντε χρόνια φυλάκιση στον Κ. Παπακώστα – Δύο στους υπόλοιπους

-

2013

5 χρόνια φυλάκιση επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο στον Κώστα Παπακώστα, για κάθε κατηγορία που αντιμετώπιζε.

2 έτη φυλάκισης επιβλήθηκαν στους: Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Νικολάου, του Αναπληρωτή Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαράλαμπου Χαραλάμπους και του Διοικητής της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη, για κάθε κατηγορία που αντιμετώπιζαν.

Οι ποινές συντρέχουν.

Η απόφαση, 40 σελίδων, διαβάστηκε, από τον Πρόεδρο του Κακουργιοδικείου Τεύκρο Οικονόμου.

Με το άκουσμα της απόφασης από τον κύριο Οικονόμου, οι συγγενείς των θυμάτων της φονικής έκρηξης, ξέσπασαν σε έντονες αποδοκιμασίες.

Μετριαστικός παράγοντας, όπως είπε ο κ. Οικονόμου, για την ποινή που επιβλήθηκε στον κύριο Παπακώστα, αποτέλεσε η ευσπλαχνία για λόγους υγείας.

Όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου, ο βαθμός υπαιτιότητας του Κώστα Παπακώστα είναι μεγαλύτερος.

Αντίθετα, η ευθύνη του Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Νικολάου, του Αναπληρωτή Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαράλαμπου Χαραλάμπους και του Διοικητής της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη δεν ήταν πρωτογενής, ωστόσο παρέλειψαν να χειριστούν όπως έπρεπε την κατάσταση.

Ο κ. Οικονομου είπε ότι στην απόφαση δόθηκε η δέουσα βαρύτητα στις προσωπικές περιστάσεις των κατηγορούμενων στον πρότερο τους βίο, ο οποίος είναι ακηλίδωτος και χαρακτηρίζεται από την προσφορά τους στην κοινωνία, ιδιαίτερα του κυρίου Παπακώστα.

Ο δικαστής είπε επίσης ότι στην απόφαση λήφθηκαν επίσης υπόψη προβλήματα υγείας που έχουν εκ των κατηγορούμενων.

Οι κατηγορούμενοι ήταν ο πρώην υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Νικολάου, και οι τελούντες σε διαθεσιμότητα Αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαράλαμπος Χαραλάμπους και Διοικητής της ΕΜΑΚ Ανδρέας Λοϊζίδης.

Η διαδικασία πραγματοιείται εν τη απουσία του Κώστα Παπακώστα.

Η αίθουσα είναι κατάμεστη από συγγενείς των θυμάτων της φονικής έκρηξης, αλλά και συγγενείς κατηγορουμένων.

Στην απόφαση του της 9ης Ιουλίου το Κακουργιοδικείο έκρινε ένοχο τον κ. Παπακώστα για ανθρωποκτονία στη βάση του άρθρου 205 του Ποινικού Κώδικα και για πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης στη βάση του άρθρου 210 του Ποινικού Κώδικα. Οι Νικολάου, Χαραλάμπους και Λοϊζίδης κρίθηκαν ένοχοι για πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης.

Σημειώνεται ότι η ανθρωποκτονία επισύρει ποινή μέχρι δια βίου φυλάκισης ενώ η πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης επισύρει ποινή μέχρι 4 χρόνια φυλάκιση ή χρηματική ποινή όχι μεγαλύτερη των 2500 λιρών.

H σημερινή διαδικασία πραγματοποιείται ερήμην του Κώστα Παπακώστα, όπως έγινε στις δύο προηγούμενες δικασίμους, αφού ιατροσυμβούλιο το οποίο εξέτασε την κατάσταση της υγείας του πρώην ΥΠΑΜ, αποφάνθηκε ότι αυτός δεν μπορεί να μετακινηθεί από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου νοσηλεύεται από τις 9 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία εκδόθηκε η απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας για την υπόθεση της φονικής έκρηξης στο Μαρί.

Στις προηγούμενες δύο δικασίμους δηλαδή στις 24 και 29 Ιουλίου οι συνήγοροι υπεράσπισης των τεσσάρων κατηγορουμένων, Ευστάθιος Ευσταθίου και Θανάσης Κορφιώτης αγόρευσαν για μετριασμό της ποινής των πελατών τους. Και οι δύο δικηγόροι αναφέρθηκαν στην «άμεση ανάμιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας για να παραμείνει το φορτίο στην Κύπρο» και στην μη ποινική δίωξη του τότε Αρχηγού του ΓΕΕΦ Κωνσταντίνου Μπισμπίκα, του Ταξίαρχου Γεώργιου Σοφιανίδη και άλλων που θα έπρεπε να εμφανιστούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ταυτόχρονα οι δύο συνήγοροι έκαναν λόγο για προσπάθεια ποδηγέτησης του Κακουργιοδικείου και άφησαν αιχμές για την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας να κατηγορηθούν για την φονική έκρηξη μόνο τα έξι άτομα, κάνοντας λόγο για «εξιλαστήρια θύματα που μπαίνουν στο κατηγορητήριο για να ικανοποιηθούν οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας του Μαρί».

Υπενθυμίζεται ότι από τη φονική έκρηξη στο Μαρί έχασαν τη ζωή τους ο Πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας, Διοικητής Ναυτικού/ ΓΕΕΦ, ο Αντιπλοίαρχος Λάμπρου Λάμπρος, Διοικητής της Ναυτικής Βάσης, ο Αρχικελευστής Κλεάνθους Κλεάνθης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης, ο ΕΠΥ Κελευστής Ηρακλέους Μιχάλης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης, οι Ναύτες Χριστοφόρου Μιλτιάδης, Χριστοφόρου Χριστάκης και Αντώνης Χαραλάμπους της Διοίκησης Ναυτικής Βάσης, ο Αρχιλοχίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Παπαδόπουλος Ανδρέας, ο Αρχιπυροσβέστης Γιακουμής Γιώργος και οι Πυροσβέστες Κρόκος Βασίλης, Ταντής Σπύρος, Θεοφίλου Παναγιώτης και Αδάμου Αδάμος.

Νωρίτερα:

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο συνέρχεται στις 9 το πρωί για να ανακοινώσει την απόφασή του, για την τραγωδία στο Μαρί.

Το Κακουργιοδικείο έκρινε τον πρώην υπουργό Άμυνας, Κώστα Παπακώστα, ως ένοχο στις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης.

Επίσης, βρήκε ένοχους στην κατηγορία της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης τον διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Νικολάου και τους τελούντες σε διαθεσιμότητα αναπληρωτή διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαράλαμπο Χαραλάμπους και διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη.

Η φονική έκρηξη στοίχισε τη ζωή στους αρχιπλοίαρχο Ιωαννίδη, πλοίαρχο Λάμπρου, επικελευστή Ηρακλέους, κελευστών, Χαραλάμπους, Μίλτου και Χρίστου Χριστοφόρου, υπαστυνόμου της ΕΜΑΚ Παπαδόπουλο, και λοχίες Κρόκο, Τταντή, Θεοφίλου, Γιακουμή και Αδάμου.

Η ακροαματική διαδικασία, ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο, με συνολικά 6 κατηγορουμένους οι οποίοι δεν παραδέχθηκαν ενοχή στις συνολικά 208 κατηγορίες που αντιμετώπιζαν. Στις 9 Ιουλίου, το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους 4 από τους 6, απαλλάσοντας των κατηγοριών, τους πρώην ΥΠ. ΕΞ Μάρκο Κυπριανού και πρώην Υπαρχηγό της Ε.Φ Σάββα Αργυρού. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατέθεσαν 120 μάρτυρες κατηγορίας ενώ κατατέθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου 254 τεκμήρια

Διαβάστε Επίσης