Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΟ: Tον έλεγχο και την ευθύνη του φορτίου την είχε ο Κώστας...

ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΟ: Tον έλεγχο και την ευθύνη του φορτίου την είχε ο Κώστας Παπακώστας και όχι ο Μάρκος Κυπριανού

-

Δημιουργήθηκε : Τρίτη, 09 Ιούλιος 2013

Ο ΣΑΒΒΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ

Το Κακουργιοδικείο στην απόφαση του αναφέρει ότι από την μαρτυρία που κατατέθηκε ενώπιον του προκύπτει ο Μάρκος Κυπριανού δεν είχε τον έλεγχο του φορτίου και ότι απλά διαχειριζόταν την πολιτική πτυχή του θέματος.

Το δικαστήριο αναφέρει ότι τον έλεγχο και την ευθύνη του φορτίου την είχε ο Κ. Παπακώστας, ενώ ο Μ. Κυπριανού δεν ενεργούσε αυτοβούλως αλλά ακολουθούσε την πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Διαπιστώνει, επίσης, πλήρη και καθολική δυσλειτουργία του κράτους στην υπόθεση της έκρηξης των εμπορευματοκιβωτίων στο Μαρί.

Σύμφωνα με την απόφαση, το κράτος και οι υπουργοί έχουν καθήκον προστασίας της ανθρώπινης ζωής και σημειώνεται ότι σκοπός του δικαστηρίου δεν είναι να αποδώσει ευθύνες σε άτομα που δεν είναι κατηγορούμενα.

Το δικαστήριο χαρακτήρισε, επίσης, ορθή πολιτική απόφαση την εκφόρτωση του φορτίου η οποία, ωστόσο, λήφθηκε χωρίς την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως αναφέρεται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ουδέποτε ενημέρωσε το υπουργικό.

Το δικαστήριο, σύμφωνα με την απόφαση, δεν γνωρίζει γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε να μην κατηγορηθούν ο Συνταγματάρχης Γεώργιος Γεωργιάδης και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Κωνσταντίνος Μπισπίκας.

Η απόφαση αναφέρει, επίσης ότι δεν μπορούσε να ληφθεί απόφαση για καταστροφή του φορτίου χωρίς την έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας

Σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου, ο τέως Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού δεν είχε καμία σχέση και καμία αρμοδιότητα με την υπόθεση.

Από τη μαρτυρία φαίνεται ότι ο Σ. Αργυρού δεν είχε «καθήκον ενέργειας», όπως αναφέρεται.

Οι Α. Νικολάου, Χ. Χαραλάμπους και Α. Λοϊζίδης είχαν «σχέση εγγύτητας» με τους πυροσβέστες και καθήκον για την ασφάλεια τους και όφειλαν να τους προειδοποιήσουν για την επικινδυνότητα του φορτίου.

Διαβάστε Επίσης