Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΟ: Ένοχος ο Κ.Παπακώστας - Αθώος ο Μ.Κυπριανού

ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΟ: Ένοχος ο Κ.Παπακώστας – Αθώος ο Μ.Κυπριανού

-

Αθώωθηση του πρώην ΥΠΕΞ Μάρκου Κυπριανού και του τέως υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς Σάββα Αργυρού αποφάσισε το Κακουργιοδικείο Λάρνακας για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου 2011 στο Μαρί. Ένοχοι κρίθηκαν ο τότε Υπουργός Άμυνας, Κ. Παπακώστας, ο διοικητής της ΕΜΑΚ Ανδρέας Λοϊζίδης, ο τότε διευθυντής της Πυροσβεστικής Ανδρέας Νικολάου και ο αναπληρωτής διευθυντής της Πυροσβεστικής Χαραλάμπους Χαραλάμπους.

Το Κακουργιοδικείο στην απόφαση του αναφέρει ότι από την μαρτυρία που κατατέθηκε ενώπιον του προκύπτει ο Μάρκος Κυπριανού δεν είχε τον έλεγχο του φορτίου και ότι απλά διαχειριζόταν την πολιτική πτυχή του θέματος.Το δικαστήριο αναφέρει ότι τον έλεγχο και την ευθύνη του φορτίου την είχε ο Κ. Παπακώστας, ενώ ο Μ. Κυπριανού δεν ενεργούσε αυτοβούλως αλλά ακολουθούσε την πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι Ιωαννίδης και Παπαδόπουλος είχαν αντίληψη του «κινδύνου θανάτου», αλλά έμειναν εκεί και δεν διέταξαν εκκένωση της βάσης που ήταν το αποτέλεσμα των παραλείψεων των κατηγορουμένων Α. Νικολάου, Χ. Χαραλάμπους και Α. Λοϊζίδη, αναφέρει η απόφαση.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Παπαδόπουλος αφέθηκε να πάρει το ρίσκο αφού δεν του δόθηκαν οδηγίες και συμβουλές.

Εκείνο που έχει βαρύνουσα σημασία, προσθέτει η απόφαση, είναι η πλήρης απραξία των δύο παρά τις προειδοποιήσεις που ελάμβαναν.

Ο τέως Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού δεν είχε καμία σχέση και καμία αρμοδιότητα με την υπόθεση, σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου.

Από τη μαρτυρία φαίνεται ότι ο Σ. Αργυρού δεν είχε «καθήκον ενέργειας», όπως αναφέρεται.

Οι Α. Νικολάου, Χ. Χαραλάμπους και Α. Λοϊζίδης είχαν «σχέση εγγύτητας» με τους πυροσβέστες και καθήκον για την ασφάλεια τους και όφειλαν να τους προειδοποιήσουν για την επικινδυνότητα του φορτίου.

Διαβάστε Επίσης