Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΈρευνα για τη σεξουαλική παρενόχληση τουριστών στην ευρωπαϊκή Μεσόγειο

Έρευνα για τη σεξουαλική παρενόχληση τουριστών στην ευρωπαϊκή Μεσόγειο

-

Σημαντικός αριθμός τουριστών σε περιοχές της ευρωπαϊκής Μεσογείου υφίσταται σεξουαλική παρενόχληση, ενώ δεν λείπουν τα περιστατικά βιασμών, αναφέρει έρευνα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Μελετών Πρόληψης (IREFREA) με έδρα τη Μαγιόρκα της Ισπανίας.

Η έρευνα βασίζεται σε συνεντεύξεις με 6.502 Βρετανούς και Γερμανούς τουρίστες και τουρίστριες ηλικίας 16-35 ετών το καλοκαίρι του 2009 σε αεροδρόμια της Κρήτης, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας λίγο πριν την αναχώρησή τους.

Το 8,6% όλων των ερωτηθέντων ανέφερε σεξουαλική παρενόχληση κατά τη διάρκεια των διακοπών και 1,5% κατήγγειλε βιασμό. Οι γυναίκες ανέφεραν περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης σε υψηλότερο ποσοστό από τους ετεροφυλόφιλους άνδρες, αλλά περίπου στο ίδιο ποσοστό με ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες. Οι τελευταίοι ανέφεραν δε τα υψηλότερα ποσοστά βιασμού.

Ως αυξημένα περιγράφονται τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στη Μαγιόρκα και την Κρήτη. Αφορούν κυρίως νεαρότερες Βρετανίδες ή Βρετανούς ομοφυλόφιλους άνδρες, συχνά υπό την επήρεια οινοπνεύματος ή κοκαΐνης που προσελκύονται σε μπαρ με μεθυσμένους θαμώνες, όπου υπάρχουν «ευκαιρίες για σεξ». Η έρευνα σημειώνει πως μειωμένα είναι τα περιστατικά βιασμού στην Κύπρο, όπου αφορούν κυρίως ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών και δη κοκαΐνης.

Οι ερευνητές του ινστιτούτου χρησιμοποίησαν 19 μεταβλητές για να επιβεβαιώσουν τη διάπραξη σεξουαλικής παρενόχλησης και 13 μεταβλητές για τη διαπίστωση βιασμού.

Το ινστιτούτο αναφέρει ότι παρά τους γνωστούς κινδύνους του συνδυασμού υπερβολικής κατανάλωσης οινοπνευματωδών, χρήσης ναρκωτικών και ελευθεριότητας των νεαρών τουριστών, το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης και επίθεσης δεν λαμβάνει την απαραίτητη προσοχή. Οι ερευνητές καλούν τις τοπικές και ευρωπαϊκές αρχές να εφαρμόσουν προληπτικά προγράμματα ενημέρωσης, αλλά και περιβάλλοντα στα οποία η σεξουαλική επιθετικότητα δεν θα γίνεται ανεκτή υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Διαβάστε Επίσης