Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΠυρομαχικά εντοπίστηκαν και σε άλλες περιοχές εκτός Ζυγίου, αναφέρθηκε στην Επ. Περιβάλλοντος

Πυρομαχικά εντοπίστηκαν και σε άλλες περιοχές εκτός Ζυγίου, αναφέρθηκε στην Επ. Περιβάλλοντος

-

14 Ιούνιος 2013

Ποντισμένα πυρομαχικά υπάρχουν και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές στην Κύπρο, πέραν της περιοχής Ζυγίου, αναφέρθηκε σήμερα ενώπιον την Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος.Η Επιτροπή εξέτασε την περιβαλλοντική πτυχή του θέματος και σύμφωνα με τον Πρόεδρό της, Αδάμο Αδάμου, δεν υπάρχει κάποια ανησυχητική επίπτωση στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, βάσει των τακτικών αναλύσεων στις οποίες προβαίνει το Γενικό Χημείο του Κράτους και το Τμήμα Αλιείας για τις επιπτώσεις σε ψάρια και τα ιζήματα.

Ερωτηθείς ο κ. Αδάμου, μετά το πέρας της συνεδρίας, αν τα πυρομαχικά βρίσκονται μόνο στη θαλάσσια περιοχή Ζυγίου, είπε ότι «υπάρχουν και αλλού, χωρίς να ξέρουμε που».Είπε ότι εντός της Επιτροπής έγινε αναφορά στην περίπτωση τουρκικού πολεμικού πλοίου που βυθίστηκε βόρεια της Πάφου το 1974, το οποίο πιθανώς να έφερε πυρομαχικά. Επίσης ανέφερε ότι ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς δεν απέρριψε εντός της Επιτροπής την πληροφορία ότι έγινε και πόντιση πυρομαχικών από ιδιώτη σε μεγάλο βάθος, χωρίς να δοθούν περισσότερες πληροφορίες για την περιοχή.Πρόσθεσε ότι τα πυρομαχικά έχουν ποντιστεί σε διάφορα σημεία, σε «αρκούντως ασφαλή απόσταση μεταξύ τους», κατά την περίοδο 1980-1993, βάσει μιας γνωστής πρακτικής μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως είπε, πρόκειται για 900 περίπου τόνους συμβατικών και όχι χημικών πυρομαχικών, τα οποία αντιπροσωπεύουν 167 είδη πυρομαχικών.Ανέφερε επίσης ότι τα πυρομαχικά βρίσκονται σε μεγάλο βάθος, από 500 έως 1200 μέτρα, όπου το οξυγόνο είναι πολύ λίγο και ως εκ τούτου η οξείδωση είναι πάρα πολύ αργή.Ο κ. Αδάμου προειδοποίησε ότι από τυχόν οξείδωση μπορεί να εκλυθούν βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, τα οποία να περάσουν μέσα από τα ψάρια στην τροφική αλυσίδα, με σοβαρές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία, όπως ανάπτυξη καρκίνου ή νεφρική ανεπάρκεια.Συμπλήρωσε όμως ότι από τις αναλύσεις που κάνει το Γενικό Χημείο του Κράτους και το Τμήμα Αλιείας δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής κάτι ανησυχητικό, ενώ αναλύσεις γίνονται και για τα ιζήματα.Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα αναλύσεις, «είναι καθαρά και τα ψάρια και η περιοχή και τα ιζήματα», είπε ο κ. Αδαμου. Πρόσθεσε ότι οι αναλύσεις στην περιοχή Ζυγίου γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ιδίως μετά την έκρηξη στο Μαρί.«Παρότι ο κίνδυνος είναι μειωμένος, εξακολουθεί να υπάρχει ένας μικρός βαθμός κινδύνου», είπε ο κ. Αδάμου και πρόσθεσε ότι τα μέλη της Επιτροπής έθεσαν μια σειρά από ζητήματα, προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας, την Εθνική Φρουρά και άλλους φορείς, που ήταν παρόντες στη συνεδρία.

Συγκριμένα, είπε ότι ρωτήθηκαν για τα μέτρα που λαμβάνονται σε περίπτωση σεισμού, ή κατά πόσο επηρεάζονται οι σχεδιασμοί για το φυσικό αέριο. Συνέχισε, λέγοντας ότι ο ΓΔ του Υπουργείου Άμυνας ενημέρωσε για τη σύσταση ειδικής επιτροπής, με οδηγίες του Υπουργού Φώτη Φωτίου, η οποία θα εργαστεί με σκοπό την πρόληψη συμβάντων αλλά και για να δώσει επιστημονικές απαντήσεις στα ζητήματα που προκύπτουν. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η επιτροπή θα αρχίσει σύντομα τις εργασίες της, για να καταλήξει σε συμπεράσματα.Σε άλλη ερώτηση αν υπάρχει θέμα μετακίνησης των πυρομαχικών λόγω θαλάσσιων ρευμάτων, ο κ. Αδάμου είπε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση του ΓΔ του ΥΠΑΜ, τα θαλάσσια ρεύματα «είναι πάρα πολύ μικρά και ελάχιστα στην περιοχή».Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι σύμφωνα με τις αναφορές ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας, την Πέμπτη, η Εθνική Φρουρά έχει καταγράψει πλήρως τα υλικά και τα σημεία πόντισης. Συμπλήρωσε ότι η πόντιση μικρής ποσότητας υλικών ανατέθηκε σε ιδιώτη, ο οποίος όμως δεν είναι εν ζωή για να δώσει περισσότερα στοιχεία και είπε ότι αξίζει να διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχει ρύπανση στο συγκεκριμένο θαλάσσιο σημείο.Συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με τις ενδείξεις των αναλύσεων, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα, είπε όμως ότι πρόκειται για τα γενικά επίπεδα ρύπανσης και ζήτησε να γίνουν πιο συγκεκριμένες περιβαλλοντικές μετρήσεις.

Διαβάστε Επίσης