Την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με την ανάδειξη της Κύπρου ως κέντρου φωτοθεραπείας, προτείνει ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής.
Η πρόταση συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, κατά την οποία ο εισηγητής ανέφερε ότι 32 εκατομμύρια πολίτες της βόρειας Ευρώπης υποφέρουν από εποχιακή κατάθλιψη (SAD Syndrome), μια πάθηση η οποία οφείλεται στην έλλειψη ηλιοφάνειας κατά τους χειμερινούς μήνες.
Σε δηλώσεις του, μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής Εμπορίου, ο κ. Νουρής είπε ότι επειδή η Κύπρος παρουσιάζει το τεράστιο πλεονέκτημα της ύπαρξης ηλιοφάνειας τους μήνες Νοέμβριο μέχρι Φεβρουάριο, κατά τους οποίους εκδηλώνεται η εποχιακή κατάθλιψη στις χώρες αυτές, θεωρεί ότι αν αναδειχθεί η Κύπρος και τεκμηριωθεί επιστημονικά μπορεί να περάσει στον Παγκόσμιο Χάρτη φωτοθεραπείας, αυξάνοντας τις τουριστικές της αφίξεις και βελτιώνοντας κατά πολύ τα εισοδήματα της μέσα από τον ιατρικό τουρισμό.
Αναφερόμενος στις επιστημονικές μετρήσεις που ήδη έγιναν η Κύπρος, ο κ. Νουρής είπε πως η Κύπρος έχει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της Μάλτας και του Ισραήλ, αφού όπως σημείωσε έχει περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας.
Σημείωσε ακόμα ότι τα συστήματα υγείας των χωρών της βόρειας Ευρώπης υποχρεούνται σε δαπάνες πέραν των 200 δισεκατομμυρίων το χρόνο, για την παροχή θεραπείας στους πάσχοντες, με τεχνητή ακτινοβόληση και ειδικές λάμπες σε ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια.
Ο κ. Νουρής πρόσθεσε πως η πρόταση του είναι όπως τεκμηριωθεί επιστημονικά, η υπεροχή της Κύπρου έναντι των ανταγωνιστικών χωρών, ως ο κατ’ εξοχήν ιδανικός χειμερινός προορισμός για φωτοθεραπεία και ηλιοτροπικό τουρισμό, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι σε περίπτωση που καθιερωθεί η Κύπρος ως Ευρωπαϊκός Θεραπευτικός Προορισμός, θα συναφθούν συμβάσεις συνεργασίας μεταξύ των ξενοδοχείων της Κύπρου και των ασφαλιστικών φορέων και ταμείων, κυρίως των χωρών της βόρειας Ευρώπης, για την άφιξη και θεραπεία στην Κύπρο των ασφαλισμένων μελών τους, που υποφέρουν από το σύνδρομο εποχιακής κατάθλιψης.
Για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε πως θα πρέπει πέραν των απαραίτητων φωτομετρήσεων που πρέπει να γίνουν τόσο στο περιβάλλον, όσο και σε ανθρώπινους οργανισμούς, θα χρειαστεί επίσης να γίνει να υπάρξει κατάλληλη ποιοτική προσαρμογή των υποδομών, που θα υποδεχτούν τους επισκέπτες, ώστε αυτές να προσφέρουν υπηρεσίες ψηλής ποιότητας.
Επίσης, είπε ότι σε περίπτωση που η Κύπρος καταστεί κέντρο φωτοθεραπείας, θα εισρεύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα κυβερνητικά ταμεία, λόγω της αύξησης των αφίξεων και των κρατήσεων στα ξενοδοχεία της Κύπρου.
“Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο”, κατέληξε, “το συνολικό όφελος για την οικονομία αναμένεται να είναι τεράστιο με την αναμενόμενη αύξηση στις αεροπορικές αφίξεις και τον κατ` αναλογία πολλαπλασιασμό της ξενοδοχειακής πληρότητας με ότι αυτό συνεπάγεται”.