Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑΟΧΙ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΕΙΝΑΣ": Ξεχείλισε η οργή των συνταξιούχων κατά της κυβέρνησης...

ΟΧΙ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΕΙΝΑΣ”: Ξεχείλισε η οργή των συνταξιούχων κατά της κυβέρνησης Αναστασιάδη

-

Τρίτη, 11 Ιούνιος 2013

ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα, λίγο πριν το μεσημέρι, στο χώρο μπροστά στο Υπουργείο Οικονομικών, οι συνταξιούχοι – μέλη της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ), της οποίας ο Γενικός Γραμματέας Κώστας Σκαρπάρης, συνοδευόμενος από τον ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπη Κυρίτση, επέδωσε υπόμνημα στον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη.

SYNTAKSIOUXOI DIAMARTYRIA PEO 2Με το υπόμνημα, το οποίο επιδόθηκε επίσης στους Υπουργούς Εργασίας και

Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου και Υγείας Πέτρο Πετρίδη, αλλά και με πανό, πινακίδες και φωνάζοντας συνθήματα, οι συνταξιούχοι εξέφρασαν τη διαφωνία τους με όρους του Μνημονίου, βάσει των οποίων κουτσουρεύονται ή καταργούνται τα δικαιώματά τους.

Οι συνταξιούχοι κατέστησαν σαφές ότι δεν θα δεχθούν μείωση των συντάξεων, ούτε κατάργηση του πασχαλινού επιδόματος, ούτε της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της επιβολής τέλους για τα φάρμακα, τις αναλύσεις και ακτινογραφίες ή την πληρωμή 10 ευρώ για κάθε επίσκεψη, ούτε φορολόγηση της κατοικίας των.

“Οι συνταξιούχοι δικαιούνται και απαιτούν αξιοπρεπή διαβίωση”, “Απαιτούμε αξιοπρεπείς συντάξεις”, “Όχι σε συντάξεις πείνας” και “Έξω η Τρόικα από την Κύπρο”, “Σεβασμό στα γηρατειά – Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις μας” ήσαν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν και τα οποία είχαν αναγράψει σε πινακίδες και πανό που έφεραν μαζί τους.

Πριν τη συγκέντρωση στο Υπουργείο Οικονομικών, πραγματοποιήθηκε Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΚΥΣΥ στο κτίριο της ΠΕΟ, όπου παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η πρώην Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Αντρέας Φακοντής, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας Δήμος Κουμπούρης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής Γερόντων Τάκης Αγαθοκλέους και ομίλησαν οι κύριοι Κυρίτσης και Σκαρπάρης. Συντονιστής/ παρουσιαστής της όλης εκδήλωσης ήταν ο Γεώργιος Σταύρου, Μέλος της Γραμματείας ΕΚΥΣΥ.

“Ο αγώνας μας θα συνεχισθεί”, δήλωσε ο κ. Σκαρπάρης προς τους συγκεντρωθέντες μετά την επίδοση του υπομνήματος στον Υπουργό Οικονομικών.

“Σήμερα είναι το πρώτο βήμα που έγινε”, είπε, αναφέροντας ότι είδαν τον Υπουργό, επέδωσαν το υπόμνημα και εξήγησαν τις θέσεις των “και το δίκαιο του αγώνα”.

“Του έχουμε ζητήσει”, είπε ο ΓΓ της ΕΚΥΣΥ, “να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση με τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών και με τη δική του παρουσία, ενδεχομένως και του Υπουργείου Εργασίας, για να του εξηγηθούν (από την ΕΚΥΣΥ) οι θέσεις των συνταξιούχων”.

“Του είπαμε ξεκάθαρα”, δήλωσε ο κ. Σκαρπάρης, “ότι οι συνταξιούχοι, ιδιαίτερα αυτοί που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας, δεν αντέχουν αυτά τα μέτρα”.

“Θα αναμένουμε τις εξελίξεις και εμείς θα είμαστε παρόντες, ως οργάνωση των συνταξιούχων και μαζί με όλα τα στελέχη μας”, είπε ο κ. Σκαρπάρης, “για τα παρακάτω μέτρα, εάν χρειασθούν”.

ΠΕΟ: ΜΑΧΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

SYNTAKSIOUXOI DIAMARTYRIA PEO 3Σε δηλώσεις του, επίσης, μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, ο κ. Κυρίτσης τόνισε ότι “ο αγώνας θα συνεχισθεί” και ότι σε αυτό τον αγώνα η ΠΕΟ θα είναι δίπλα στους συνταξιούχους, “όπως ήταν πάντα”.

“Η μάχη”, είπε ο ΓΓ της ΠΕΟ, “δεν είναι μόνον για τους συνταξιούχους, αλλά είναι μάχη των εργαζομένων όλων, διότι, όπως ελέχθη και στο Συνέδριο, αυτοί που επιβουλεύονται τα δικαιώματά μας, οι αντίπαλοι, είναι κοινοί”.

“Δεν πρόκειται εμείς να συγχυσθούμε ούτε να δεχθούμε να βάζουν τον συνταξιούχο απέναντι στον εργαζόμενο, να βάζουν τον έναν εργαζόμενο απέναντι στον άλλο και να δημιουργούν αυτό το κλίμα, που να μας κάνουν κάποτε να νοιώθουμε ότι είμαστε εμείς που φταίμε για αυτή την κατάσταση”.

“Δεν πρόκειται να δεχθούμε”, πρόσθεσε ο ΓΓ της ΠΕΟ, “ότι, με τη μείωση και συρρίκνωση του βιοτικού μας επιπέδου, θα λυθούν τα προβλήματα του τόπου”, τα οποία τότε μόνον “θα λυθούν, εάν ακολουθήσουμε μιαν πολιτική ανάπτυξης, μιαν πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης, πολιτική στην οποία ο κόσμος να μπορεί να δει ελπίδα και προοπτική”.

“Διαφορετικά”, συνέχισε, “εάν θα ακολουθήσουμε μιαν πορεία, όπου κάθε τρεις μήνες θα έχουμε να απαντήσουμε σε νέες μειώσεις, σε νέα μέτρα και νέες επιθέσεις, αυτό δεν θα είναι πρόοδος”.

“Η δέσμευσή μας”, δήλωσε ο κ. Κυρίτσης απευθυνόμενος στους συνταξιούχους, “είναι μόνον μία: απέναντι σε εσάς, απέναντι στους εργαζομένους, δέσμευση για συνέπεια και αγώνα για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του κόσμου, με την κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική ευαισθησία”.

Στο υπόμνημα προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας αναφέρεται ότι στο Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων πήραν μέρος αντιπρόσωποι από τις 250 τοπικές οργανώσεις συνταξιούχων, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι οι Υπουργοί αγνόησαν παντελώς και τα επανειλημμένα γραπτά διαβήματα που έχει κάνει η ΕΚΥΣΥ για συζήτηση θεμάτων που αφορούν τους συνταξιούχους.

“Χωρίς καμμία διαβούλευση, όπως ήταν η υποχρέωσή σας, πήρατε αποφάσεις που επηρεάζουν σημαντικά αρνητικά τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα αυτούς που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας”, προστίθεται στο υπόμνημα.

Αποτέλεσμα, συνεχίζει, ήταν “η αυθαίρετη μείωση του ορίου της φτώχειας, που ίσχυε μέχρι το τέλος του 2012, κατά 7,4%, αφήνοντας εκτός Σχεδίου Ενίσχυσης Συνταξιούχων μερικές χιλιάδες συνταξιούχους ή μειώνοντας το ποσό που έπαιρναν”.

Επίσης, όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, “διαφοροποιούνται οι κατηγορίες των εισοδημάτων των χαμηλοσυνταξιούχων, όπως και το ύψος του μηνιαίου επιδόματος, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων το μηνιαίο επίδομα”.

“Σχεδόν καταργείται το πασχαλινό επίδομα”, συνεχίζει η ΕΚΥΣΥ, αναφέροντας ότι, “από τις 70.000 περίπου που ήσαν οι δικαιούχοι, λόγω της μεγάλης διαφοροποίησης – μείωσης των εισοδηματικών κριτηρίων, η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων εφέτος δεν θα είναι δικαιούχοι” και “σχεδόν κανένα νοικοκυριό δύο ατόμων συνταξιούχων δεν θα δικαιούται το πασχαλινό επίδομα, διότι το ετήσιο εισόδημα έχει μειωθεί από τις 20.080 ευρώ στις 9.750 ευρώ, δηλαδή στα 708.50 ευρώ μηνιαίως (λαμβανομένου υπ` όψη και του περυσινού πασχαλινού επιδόματος στο ετήσιο εισόδημα)”, επίδομα που “θα το δικαιούνται κυρίως μονήρη άτομα που το ετήσιο εισόδημά τους είναι κάτω από τις €6500 ή €479,23 μηνιαίως”.

Το Συνέδριο, μεταξύ άλλων, διαμαρτύρεται και “για τον πρόσθετο επηρεασμό που έχουν οι συνταξιούχοι στο βιοτικό τους επίπεδο από την αύξηση του ΦΠΑ, την κατάργηση της δωρεάν μεταφοράς των συνταξιούχων από τα λεωφορεία (θα πληρώνουν το 50% του κομίστρου) και τη διαφοροποίηση των κριτηρίων για στέγαση που επηρεάζει τους πρόσφυγες συνταξιούχους”.

Στην ομιλία στο Έκτακτο Συνέδριο της ΕΚΥΣΥ, ο κ. Σκαρπάρης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αυτό το “πολύ αναγκαίο Συνέδριο θα καταγραφεί στην 40χρόνη ιστορία της οργάνωσης ως ένα Συνέδριο, το οποίο θα πάρει σημαντικές αποφάσεις που θα αφορούν και τους σημερινούς συνταξιούχους αλλά θα αφορούν και τις επόμενες γενιές και τα παιδιά και τα εγγόνια μας”.

Καλωσορίζοντας στο Συνέδριο τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας, τον κ. Κουμπούρη, ο ΓΓ της ΕΚΥΣΥ δήλωσε ότι “τα προβλήματα δυστυχώς είναι περίπου τα ίδια. Οι συνταγές και τα μέτρα που επιβάλλει η Τρόικα και οι συντηρητικές Κυβερνήσεις είναι τα ίδια και η υλοποίηση των μνημονίων οδηγεί σε ύφεση και συνοδεύεται με συνεχείς περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και ωφελήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αναπήρων και άλλων ομάδων”.

“Για αυτό και επιβάλλεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας διεθνώς και να αντιμετωπίσουμε ενιαία και με δυναμικό και αποφασιστικό τρόπο τις απαράδεκτες συμπεριφορές των κύκλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όπως και των συντηρητικών κυβερνητικών εις βάρος μας”, είπε ο κ. Κουμπούρης.

“Είναι περισσότερο από αναγκαίο και στη Κύπρο”, πρόσθεσε, “ενιαία και οργανωμένα, όλοι οι συνταξιούχοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντισταθούμε στα μέτρα που έχει επιβάλει η Τρόικα και η Κυβέρνηση εις βάρος των συνταξιούχων μας”.

Ο κ. Κυρίτσης δήλωσε στο Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΚΥΣΥ ότι “η ΠΕΟ είχε και έχει πολύ υψηλά στις προτεραιότητές της τα θέματα της κοινωνικής ασφάλισης και της διασφάλισης μιας ανθρώπινης και αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους απόμαχους της εργασίας”.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου, είπε ο κ. Κυρίτσης, “αντί αλληλεγγύης, αλληλοστήριξης και μέτρα πραγματικής οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας που να οδηγούν στην ανάκαμψη και στην πρόοδο, δρομολογούν και εφαρμόζουν με κυνισμό και σκληρότητα, μέτρα καταστροφής και υποταγής, τα οποία υποβαθμίζουν ισοπεδωτικά το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και των συνταξιούχων και καταρρακώνουν την αξιοπρέπεια ολόκληρων χωρών και λαών”.

“Αυτό δυστυχώς έχουν κάνει και στην Κύπρο”, συνέχισε ο κ. Κυρίτσης, δηλώνοντας ότι “η απόφαση του Γιούρογκρουπ τον Μάρτη, την οποία δυστυχώς προσυπέγραψε και η δική μας Κυβέρνηση με αδικαιολόγητη ευκολία, έχει οδηγήσει σε ένα τεράστιο πισωγύρισμα την οικονομία της χώρας”.

“Αντί εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος έχουν επιφέρει την καταστροφή του. Αντί πορείας δημοσιονομικής σταθερότητας έχουμε πορεία που οδηγεί κατευθείαν στο γνωστό φαύλο κύκλο που έχουμε επανειλημμένα παρακολουθήσει σε όλες τις χώρες που ευρίσκονται στο μνημόνιο”, είπε ο ΓΓ της ΠΕΟ, δηλώνοντας ότι “τα μέχρι σήμερα δείγματα γραφής της Κυβέρνησης παραπέμπουν δυστυχώς σε προσεγγίσεις, οι οποίες υποτιμούν τον διάλογο και υποβαθμίζουν το ρόλο της διαβούλευσης για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων”.

Στη διάρκεια του Συνεδρίου, ο κ. Σταύρου ανέφερε ότι “είναι απαράδεκτο, στο όνομα της κρίσης και με τις υποδείξεις της Τρόικας, να αποκόπτονται τα δικαιώματα των συνταξιούχων, δικαιώματα που με αγώνες κατέκτησαν”.

“Όπως πάντα, στο πλαίσιο της νομιμότητας”, δήλωσε ο κ. Σταύρου, “θα προτάξουμε τα δίκαια αιτήματά μας και θα κινητοποιήσουμε τους συνταξιούχους για προάσπιση των δικαιωμάτων μας”.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής Γερόντων, Τάκης Αγαθοκλέους, είπε στον χαιρετισμό του στο Συνέδριο ότι “το Συντονιστικό Σώμα της Βουλής των Γερόντων έχει ασχοληθεί επισταμένως με τη μείωση των συντάξεων και με τις αλλαγές που επιχειρούνται στο Σύστημα Υγείας και που ενδεχομένως θα επιβαρύνουν τη σύνταξη των ηλικιωμένων και έχει με επιστολές του στους αρμοδίους και συνηγορεί στην επαναφορά των συντάξεων στα προηγούμενα επίπεδα”.

Ενημερώνοντας τα μέλη της ΕΚΥΣΥ για τα όσα επέφεραν τα μνημόνια με την Τρόικα εις βάρος των εργαζομένων και συνταξιούχων στην Ελλάδα, ο κ. Κουμπούρης μετέφερε “τον αγωνιστικό παλμό και τον χαιρετισμό των συνταξιούχων της Ελλάδας στον κοινό αγώνα των συνταξιούχων όλων των χωρών, των λαϊκών στρωμάτων και των εργαζομένων όλων των χωρών απέναντι στον αντίπαλό μας, που είναι το κεφάλαιο, οι πολυεθνικές, η Ευρωπαϊκή Ένωση και όσοι εκμεταλλεύονται τον εργάτη και με στυγνή εκμετάλλευση του παίρνουν τα δικαιώματά του και κερδίζουν τεράστια κεφάλαια από το δικό του ιδρώτα και να δημιουργούν έτσι μίαν κατάσταση, που, για εμάς στην Ελλάδα, αγγίζει τα όρια της εξαθλίωσης και της επαιτείας και για τους συνταξιούχους και για μια μεγάλη μερίδα των εργαζομένων”.

Διαβάστε Επίσης