Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑΚαταδίκη για τις σοκαριστικές φωτογραφίες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Γραμματικό

Καταδίκη για τις σοκαριστικές φωτογραφίες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Γραμματικό

-

Μάιος 2013

Την απερίφραστη καταδίκη του, εκ μέρους του συνόλου του δημοσιογραφικού κόσμου στην Ελλάδα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΣΗΕΑ), Δημήτρης Τρίμης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, αναφορικά με την δημοσίευση σε κάποιες ελληνικές ιστοσελίδες, σοκαριστικών φωτογραφιών από τη συντριβή του αεροσκάφους της Ήλιος, στις 14/8/2005, στο Γραμματικό Αττικής, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 121 ανθρώπων.

«Η αναπαραγωγή των ανατριχιαστικών εικόνων από κάποια ψηφιακά ΜΜΕ συγκρούεται, με το άρθρο 2, παράγραφος Ε του κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, όπου σημειώνεται ότι πρέπει να σεβόμαστε τους πολίτες που βρίσκονται σε κατάσταση πένθους και με την στοιχειώδη υποχρέωση των ΜΜΕ, να σέβονται τον πολιτισμό μας και να μην κερδοσκοπούν ή προκαλούν το ενδιαφέρον του κοινού με κάθε κόστος» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, σχολιάζοντας το γεγονός και πρόσθεσε ότι «και στο παρελθόν έχουν συμβεί ανάλογα περιστατικά όπου οι δημοσιογραφικές ενώσεις, ο πνευματικός κόσμος αλλά και οι πολιτικοί φορείς και οι κοινωνικές οργανώσεις έχουν καταδικάσει την προβολή ακραίων εικόνων».

Ωστόσο ο κ. Τρίμης σημείωσε τη διαπίστωση του ότι «στην πλειονότητα τους και τα ελληνικά ΜΜΕ δεν έχουν παρασυρθεί ώστε να αναπαράξουν τις εικόνες των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος του Ηλιος και νομίζω ότι και οι λίγες ιστοσελίδες που με τρομερή επιπολαιότητα τις δημοσίευσαν θα συμμορφωθούν με την ηθική του επαγγέλματος μας, εάν θέλουν και αυτοί να ονομάζονται λειτουργοί του Τύπου».

Την ίδια στιγμή αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής στην Ελλάδα, στην οποία υπάγεται η ΕΜΑΚ, που αναγράφεται ως πηγή των φωτογραφιών, μιλώντας ανεπίσημα στο ΚΥΠΕ ξεκαθάρισαν ότι ουδέποτε δόθηκαν από την υπηρεσία οι συγκεκριμένες φωτογραφίες για δημοσίευση, εκφράζοντας απορία για τη σκοπιμότητα της αναπαραγωγής τους στη δεδομένη χρονική στιγμή και καταδικάζοντας απερίφραστα τις εν λόγω δημοσιεύσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι συγκεκριμένες εικόνες είχαν δημοσιοποιηθεί από κάποιους και αμέσως μετά το δυστύχημα, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ΕΜΑΚ δεν έχει εμπλακεί στο γεγονός και προσθέτοντας ότι μπορεί κάποιοι να χρησιμοποιούν την υπηρεσία για να προσδώσουν εγκυρότητα στις συγκεκριμένες εικόνες, ενώ δεν ανήκουν πραγματικά στην ΕΜΑΚ.

Για τη δημοσίευση των φωτογραφιών έχει ενημερωθεί και η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών.

Διαβάστε Επίσης