Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑKαλεί τον λαό να κάνει θυσίες, αλλά ούτε λέξη για συνεισφορά του...

Kαλεί τον λαό να κάνει θυσίες, αλλά ούτε λέξη για συνεισφορά του πλούτου, ο Αναστασιάδης, στο Πασχαλινό μήνυμα του

-

Δημιουργήθηκε : Σάββατο, 04 Μάιος 2013

ΖΗΤΑ ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!

Στην κατεύθυνση της μονόπλευρης λιτότητας είναι προσαρμοσμένο το Πασχαλινό μήνυμα του Προέδρου Αναστασιάδη

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι είναι πεπεισμένος ότι η Κύπρος θα τα καταφέρει να ανακάμψει και να επιστρέψει στην οικονομική ευημερία, τονίζοντας ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο πείσμα, το φιλότιμο, τη φιλοπατρία και την εργατικότητα του κυπριακού λαού.

Σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει επίσης ότι προτεραιότητά του παραμένει η επανένωση της πατρίδας μας, του λαού, των θεσμών και του κράτους και η απαλλαγή από την τουρκική κατοχή.

Δεσμεύεται παράλληλα για λύση στη βάση των αρχών και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, με κατοχύρωση όλων των ευρωπαϊκών κεκτημένων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επισημαίνει ότι όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα ανταποκριθεί με προθυμία σε κάθε διαδικασία που θα έχει προοπτική επιτυχίας.

Αναφερόμενος σε μια «άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει λόγο για διαχρονικά λάθη δεκαετιών, παραλείψεις, ολιγωρία και αναποφασιστικότητα του πρόσφατου παρελθόντος στο εσωτερικό, αλλά και για «πρωτόγνωρη αντιμετώπιση» που έτυχε η Κύπρος από τους εταίρους και τους δανειστές της στο εξωτερικό.

Στο μήνυμά του καλεί όλους ενωμένους να συνδράμουν στη διάσωση της πατρίδας και στη γρήγορη έξοδο από την οικονομική κρίση.

«Το φετινό Πάσχα βρίσκει το λαό μας κάτω από πρωτοφανείς οικονομικές συνθήκες. Η οικονομική σταθερότητα και η ανάπτυξη που ακολούθησαν επί τέσσερις σχεδόν δεκαετίες την τουρκική εισβολή, αντικαταστάθηκαν από μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση», αναφέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Διαχρονικά λάθη δεκαετιών, οι παραλείψεις, η ολιγωρία και η αναποφασιστικότητα του πρόσφατου παρελθόντος στο εσωτερικό, καθώς και η πρωτόγνωρη αντιμετώπιση που έτυχε η πατρίδα μας από τους εταίρους και τους δανειστές της στο εξωτερικό, σημειώνει, οδήγησαν την Κύπρο σε επίπεδα οικονομικής εξαθλίωσης.

«Η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά αναλογιζόμενοι το βαρύ χρέος απέναντι στους πολίτες και τη χώρα, λάβαμε δύσκολες αλλά αναγκαίες υπό τις περιστάσεις αποφάσεις για τη διάσωση της πατρίδας από μια ολοκληρωτική και άτακτη χρεοκοπία,» προσθέτει.

ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ…

Σημειώνοντας ότι οι θυσίες στις οποίες ο λαός καλείται να υποβληθεί είναι επώδυνες, αλλά δεν κάνει καμιά αναφορά σε συνεισφορά των εχόντων και κατεχόντων, για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης!

Περιορίζεται σε αναφορά για σε προσπάθειες για επανεκκίνηση, όπως λέει της οικονομίας, μέσα από την οποία δίνονται παροχές στο κεφάλαιο, χωρίς δεσμεύσεις για όφελος προς τους εργαζομένους. Αναφέρει : «Είναι γι’ αυτό που ξεκινήσαμε μια τιτάνια προσπάθεια επανεκκίνησης και ανάταξης της κυπριακής οικονομίας, ώστε η επαναφορά του βιοτικού επιπέδου του λαού, σε ανεκτά στην αρχή επίπεδα και στη συνέχεια σε τροχιά ανόδου, να γίνει το ταχύτερο δυνατόν.»

Στην προσπάθεια αυτή, συνεχίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν υπάρχουν ούτε εύκολες ούτε αυτόματες λύσεις. Αυτό οι πολίτες πρέπει να το γνωρίζουν. «Και όλοι ενωμένοι και ομόθυμοι να συνδράμουμε στη διάσωση της πατρίδας και στη γρήγορη έξοδο από την οικονομική κρίση. Χωρίς επικίνδυνους ακροβατισμούς και αδόκιμες συνταγές που ενέχουν κινδύνους πολύ μεγαλύτερους από την τήρηση των μέτρων, τα οποία γνωρίζουμε και συμφωνήσαμε να υλοποιήσουμε.»

Στην προσπάθεια ανάκαμψης και επιστροφής στην οικονομική ευημερία κανείς δεν περισσεύει, υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί τη μέγιστη συναίνεση και συνεργασία όλων των πολιτικών, παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων του τόπου. «Με τη συνέργεια όλων, είμαι βέβαιος ότι δύσκολα μεν, αλλά σίγουρα και σταθερά, θα μπούμε ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης, απαλλαγμένοι την ίδια ώρα και από τις παθογένειες του παρελθόντος».

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο πείσμα, το φιλότιμο, τη φιλοπατρία και την εργατικότητα του λαού μας. Δεν έχω αμφιβολία ότι θα τα καταφέρουμε, όπως και στο παρελθόν. Είναι στο δικό μας χέρι. Εμείς θα καθορίσουμε το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας,» σημειώνει.

Αναφερόμενος στις σημερινές δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, ο Πρόεδρος σημειώνει ότι «η σκέψη μας στρέφεται προς τους συνανθρώπους μας και τις ομάδες εκείνες της κοινωνίας που έχουν πληγεί περισσότερο και βιώνουν πιο έντονα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Κάθε μέρα, αλλά ειδικά τις μέρες του Πάσχα, θεωρώ ότι η αλληλεγγύη του κόσμου μας, των υπέροχων ανθρώπων του τόπου μας, είναι δεδομένη.»

Ως πολιτεία, συνεχίζει, κάνουμε παν το δυνατόν για τη στήριξη των ευάλωτων αυτών ομάδων, μέχρι που η κρίση θα περάσει στο παρελθόν σαν μια σκοτεινή και χωρίς επιστροφή σελίδα της ιστορίας.

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι αυτή την ώρα η σκέψη στρέφεται και στα σκλαβωμένα από τον Τούρκο κατακτητή εδάφη.

Τονίζει ότι «Παραμένει προτεραιότητα και έγνοια μου και όραμα μου, η επανένωση της πατρίδας μας, του λαού, των θεσμών και του κράτους και η απαλλαγή από την κατοχή. Παραμένω δεσμευμένος για λύση στη βάση των αρχών και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, με κατοχύρωση όλων των ευρωπαϊκών κεκτημένων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα ανταποκριθεί με προθυμία σε κάθε διαδικασία που θα έχει προοπτική επιτυχίας.»

Καταλήγοντας, εύχεται σε όλους καλό Πάσχα και διαβεβαιώνει ότι το φετινό μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου θα είναι η αρχή για τη δική μας Ανάσταση και την έξοδο από τα οικονομικά αδιέξοδα, την ευημερία και την προκοπή του λαού μας.

Διαβάστε Επίσης