Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΣημαντικές παραλείψεις της αστυνομίας στη διερεύνηση της δολοφορίας Χατζηκωστή λέει ο Μ....

Σημαντικές παραλείψεις της αστυνομίας στη διερεύνηση της δολοφορίας Χατζηκωστή λέει ο Μ. Πικής

-

Πέμπτη, 18 Απρίλιος 2013

Για σημαντικές παραλείψεις από πλευράς της αστυνομίας ως προς τη διερεύνηση της υπόθεσης της δολοφονίας του Διευθύνοντος Συμβούλου του συγκροτήματος “Δίας” και της τηλεόρασης “Σίγμα” Άντη Χατζηκωστή, οι οποίες αφήνουν ανεπιβεβαίωτους του ισχυρισμούς του βασικού μάρτυρα κατηγορίας Φάνου Χατζηγεωργίου, έκανε λόγο ο συνήγορος υπεράσπισης του 1ου κατηγορούμενου στην υπόθεση Ανδρέα Γρηγορίου, Μιχάλης Πικής.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, η οποία διεξάγεται ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, ο κ. Πικής αναφέρθηκε στα κενά που προκύπτουν από τη μαρτυρία του Φάνου Χατζηγεωργίου, κάνοντας λόγο για “παράλογους ισχυρισμούς”, που δεν επιβεβαιώνονται από την αστυνομία.

Όπως ανέφερε ο κ. Πικής “η αστυνομία δεν προέβη σε καμία αναπαράσταση, για να ελέγξει το χρόνο ρεκόρ, που κατ` ισχυρισμό ο Φάνος χρειάστηκε για να διανύσει με την μοτοσικλέτα και συνεπιβάτη την απόσταση από την οδό Βασίλη Μιχαηλίδη μέχρι το χωράφι του Κούλλη Κοσιάρη στην Περιστερώνα (12 – 15 λεπτά) και τον χρόνο ρεκόρ που ισχυρίστηκε ότι χρειάστηκε για να διανύσει σε αφέγγαρο βράδυ με κανονικά γυμναστικά παπούτσια και μια σακούλα την απόσταση από το σημείο που κατ` ισχυρισμό στάθμευσε την μοτοσικλέτα, μέχρι το σπιτάκι της διάτρησης στην νεκρά ζώνη της περιοχής της Περιστερώνας και πίσω”.

“Οι δυο αυτές αναπαραστάσεις ήταν επιβεβλημένες να γίνουν για σκοπούς πλήρους και ολοκληρωμένης αστυνομικής διερεύνησης και θα επέτρεπαν στην αστυνομία και κατ` επέκταση στο δικαστήριο να ελέγξει κατά πόσο ο Φάνος λέει την αλήθεια σε σχέση με την απόκρυψη του φονικού όπλου”, πρόσθεσε ο κ. Πικής.

Επίσης, ανέφερε στο δικαστήριο ότι πολύ σημαντική είναι η παράλειψη της αστυνομίας να προβεί σε μηχανολογικό έλεγχο της μοτοσικλέτας του πελάτη του για να διαπιστώσει εάν όντως υπήρχε πρόβλημα με τα ηλεκτρονικά της, παρότι την είχε μήνες στην κατοχή της, σημειώνοντας πως η δικαιολογία περί τούτου την οποία προέβαλε ο Επικεφαλής των ανακριτών Θωμάς Ευθυμίου ήταν ότι επειδή η μπαταρία της μοτοσικλέτας είχε ανάποδους πόλους και δεν μπορούσε να ξεκινήσει, και επειδή είχαν επισημάνει το θέμα με το πισινό φως της μοτοσικλέτας θεώρησαν ότι δεν πρέπει να παρέμβουν καθοιονδήποτε τρόπο στο τεκμήριο και άφησαν αν χρειαστεί η μοτοσικλέτα να ξεκινήσει αυτό να γίνει ενώπιον του δικαστηρίου με κατάλληλη μπαταρία.

Διερωτήθηκε ο δικηγόρος του Γρηγορίου “από πότε η αστυνομία δεν υποβάλλει τεκμήρια σε επιστημονικό έλεγχο στο στάδιο της διερεύνησης και από πότε θεωρεί ότι η εξέταση επιστημονικών τεκμηρίων θα πρέπει να γίνεται ενώπιον του δικαστηρίου για να μην παρέμβει στο τεκμήριο;”.

“Δεν είναι καθήκον της αστυνομίας να υποβάλει το τεκμήριο σε επιστημονικό ή μηχανολογικό έλεγχο εκεί όπου καθίσταται αναγκαίο για την διερεύνηση της υπόθεσης; Πρόκειται για πρωτοφανή, παιδαριώδη και ανυπόστατη δικαιολογία. Η εν λόγω παράλειψη αφήνει ανεπιβεβαίωτο τον ισχυρισμό του Θεοφάνη Χατζηγεωργίου ότι η μοτοσικλέτα δεν είχε κανένα πρόβλημα με τα ηλεκτρονικά της και ότι αυτό ήταν το ψέμα που συνεννοήθηκαν να πουν με τον πελάτη μου. Ταυτόχρονα αποστέρησαν το δικαστήριο από το μοναδικό μέσο, το οποίο θα του επέτρεπε να γνωρίζει αντικειμενικά κατά πόσο η εκδοχή του Θεοφάνη επί του προκειμένου είναι αληθής ή ψευδής”, είπε.

Επιπλέον, ο κ. Πικής ανέφερε στο δικαστήριο πως η αστυνομία δεν ήλεγξε κατά πόσον άναβε μόνο ένα από τα δυο πισινά φώτα, το οποίο αποτέλεσε βασικό στοιχείο στην προσπάθεια σύνδεσης της μοτοσικλέτας του πελάτη του, με την μοτοσικλέτα των δραστών της δολοφονίας, με βάση τα όσα καταγράφονται στα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης που παρουσιάστηκαν στη δίκη. “Ο πελάτης μου”, συμπλήρωσε, “αμφισβήτησε ότι η μοτοσικλέτα του ταυτίζεται καθ` οιονδήποτε τρόπο με την μοτοσικλέτα των δραστών της δολοφονίας”.

Ο συνήγορος του 1ου κατηγορούμενου έκανε λόγο για “σοβαρότερες παραλείψεις στην διερεύνηση της υπόθεσης, μερικές εκ των οποίων, δημιουργούν σοβαρότατες αμφιβολίες για την αξιοπιστία των αστυνομικών οργάνων και του Θεοφάνη Χατζηγεωργίου, όσα δηλαδή αφορούν προφορικούς ισχυρισμούς του μάρτυρα που δεν κατεγράφησαν και δεν διερευνήθηκαν”.

“Θέση μας είναι ότι οι σοβαρότατες και λογικά ανεξήγητες παραλείψεις οφείλονται στο ότι αφορούν ισχυρισμούς οι οποίοι ουδέποτε προβλήθηκαν από τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας στα αστυνομικά όργανα. Αποτελούν δηλαδή εκ των υστέρων κατασκευάσματα”, είπε ο κ. Πικής.

Συνέχισε λέγοντας πως “περαιτέρω και διαζευκτικά είναι η θέση μας ότι η πλημμελής αστυνομική διερεύνηση της υπόθεσης είναι τόσο μεγάλη σε έκταση και πλήττει ανεπανόρθωτα το δικαίωμα δικαίας δίκης του πελάτη μου”.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο στις 09:00, με τη συνέχεια της τελικής αγόρευσης του Μιχάλη Πική.

Διαβάστε Επίσης