Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑ«Κούρεψαν» και τις καταθέσεις που προορίζονται γαι βοήθεια ευπαθών ομάδων του πληθυσμού

«Κούρεψαν» και τις καταθέσεις που προορίζονται γαι βοήθεια ευπαθών ομάδων του πληθυσμού

-

30 Μάρτιος 2013

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΌ ΤΟ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

Να εξαιρεθούν από το «κούρεμα» οι καταθέσεις όλων των εθελοντικών οργανώσεων μελών του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ), ζήτησε σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΣΣΕ Σταύρος Ολυμπίου, τονίζοντας παράλληλα, την ανάγκη όπως παραχωρηθεί η κρατική χορηγία στις οργανώσεις το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις που έχουν αναλάβει για την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Ολυμπίου παρουσίασε τις αποφάσεις που λήφθηκαν κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΠΣΣΕ που συνήλθε στις 28 Μαρτίου 2013 και ασχολήθηκε με τα προβλήματα που προκύπτουν για τις εθελοντικές οργανώσεις λόγω της συμφωνίας της 24ης Μαρτίου μεταξύ Κύπρου και Τρόικας ιδιαίτερα από τα μέτρα για το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Ο Πρόεδρος του ΠΣΣΕ εξέφρασε την ανησυχία και την αγωνία των εθελοντικών οργανώσεων για τη βιωσιμότητα των προγραμμάτων τους που ανέρχονται, όπως είπε, γύρω στα 300 «και τα οποία υπηρετούν χιλιάδες συνανθρώπους μας, ασθενείς, άπορους, ηλικιωμένους και παιδιά». Είπε , επίσης, ότι στις εθελοντικές οργανώσεις «εργοδοτούνται εκατοντάδες άνθρωποι, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και άλλοι».

Με την έναρξη της οικονομικής κρίσης, πρόσθεσε, το «Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες για να αμβλυνθεί το πρόβλημα των εθελοντικών οργανώσεων».

Όμως, συνέχισε, « το κούρεμα των καταθέσεων φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τις εθελοντικές οργανώσεις γιατί τα χρήματα που έχουν καταφέρει να συλλέξουν με πολλή κόπο, με θυσίες των εκατοντάδων χιλιάδων εθελοντών και την οργάνωση πολλών δραστηριοτήτων για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους για τους προσεχείς μήνες, έχουν κουρευθεί».

Ο κ. Ολυμπίου είπε ότι «έχουμε πριν από λίγο πληροφορηθεί ότι από το κούρεμα καταθέσεων έχουν εξαιρεθεί κάποια φιλανθρωπικά ιδρύματα. Ακόμα δεν είναι γνωστό ποία είναι αυτά τα ιδρύματα που έχουν εξαιρεθεί, όμως αυτό δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό γιατί από το κούρεμα των καταθέσεων πρέπει να εξαιρεθούν όλες οι εθελοντικές οργανώσεις γιατί δεν υπάρχουν οργανώσεις που επιτελούν καλύτερο ή μεγαλύτερο έργο από άλλες».

« Όλοι οι εθελοντές εργάζονται επί ίσοις όροις και αυτοθυσία για τον συνάνθρωπο τους σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες που περνούμε» είπε και τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνει καμία διάκριση ανάμεσα στις διάφορες εθελοντικές οργανώσεις.

Εξέφρασε, επίσης, την ανάγκη όπως «το συντομότερο δυνατόν και με συνοπτικές διαδικασίες θα πρέπει να χορηγηθεί στις οργανώσεις η κρατική χορηγία, τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα γιατί οποιεσδήποτε μεγάλες περικοπές στην χορηγία θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στη λειτουργία και τη βιωσιμότητα των οργανώσεων».

Κάλεσε, παράλληλα, την Κυβέρνηση, τους αρμόδιους φορείς του κράτους, τη νομοθετική εξουσία, να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ώστε να τύχουν οι οργανώσεις προστασίας και βοήθειας «για να μπορέσουν να επιτελέσουν το θεάρεστο έργο το οποίο επιτελούν».

«Χωρίς τη συνδρομή των εθελοντικών οργανώσεων, χωρίς τη διατήρηση των προγραμμάτων τους, όλοι αυτοί οι συνάνθρωποι μας που σήμερα υπηρετούνται από τις εθελοντικές οργανώσεις θα καταφύγουν στο κράτος με αποτέλεσμα το οικονομικό βάρος για το κράτος να είναι πολύ μεγαλύτερο από τα χρήματα που θα προσφέρει στις εθελοντικές οργανώσεις», πρόσθεσε.

Το Συμβούλιο, είπε, « έχει ζητήσει κατεπείγουσα συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, των Υπουργών Εργασίας, με την κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών για να εκθέσει το πρόβλημα αυτό, το οποίο είναι πολύ μεγάλο και χρειάζονται επείγουσες λύσεις ούτως ώστε οι εθελοντικές οργανώσεις και τα προγράμματα τους να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους».

Όπως είπε, «θα είναι πολύ μεγάλο λάθος, θα είναι ένα επιπρόσθετο πρόβλημα μέσα στα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας εάν προστεθεί και το κλείσιμο εθελοντικών οργανώσεων και προγραμμάτων τους που λειτουργούν σε παγκύπρια κλίμακα».

Ο κ. Ολυμπίου είπε ότι ήδη λειτουργούν σε κάθε επαρχία τα κέντρα πρώτων κοινωνικών βοηθειών «και παρέχουν βοήθεια σε τρόφιμα, παιδικά είδη, σε αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας».

«Αυτή η προσπάθεια των εθελοντών θα πρέπει να ενισχυθεί και απευθύνουμε έκκληση στο κοινό να συνδράμουν τους εθελοντές για να υπηρετούν τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη», κατέληξε.

Διαβάστε Επίσης