Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Ενωμένοι αντιστεκόμαστε! - Θλίψη για τη διχαστική και ακραία στάση της...

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Ενωμένοι αντιστεκόμαστε! – Θλίψη για τη διχαστική και ακραία στάση της Πρωτοπορίας

-

Δευτέρα, 25 Μάρτιος 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ – ΤΡΟΪΚΑΣ

Η Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών εκφράζει τη θλίψη της για τα τεκταινόμενα στη Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων. Την ώρα που ο λαός μας περνά τις πιο κρίσιμες στιγμές στην ιστορία του, η εθνική μας αξιοπρέπεια και κυριαρχία είναι έρμαιο των ορέξεων της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, (ΤΡΟΙΚΑ) το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα απουσιάζει παντελώς από τις εξελίξεις.

Για πρώτη φορά στην 39χρόνη ιστορία της ΠΟΦΕΝ το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα δεν παίρνει θέση και δεν εκφράζει την άποψη του. Για πρώτη φορά απουσιάζει από τις δικαιολογημένες κινητοποιήσεις του λαού μας, για τη συναπόφαση Κυβέρνησης ΤΡΟΙΚΑ της 15ης Μαρτίου για κούρεμα καταθέσεων, ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές από παιδεία και υγεία, που έχει σκοτώσει την όποια προοπτική της Κυπριακής Οικονομίας και έχει διαλύσει την Κύπρο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο. Για πρώτη φορά, την ώρα που όλοι μιλούν για ανεργία 20-30%, η ΠΟΦΕΝ σφυρίζει αδιάφορα.

Η Προοδευτική εδώ και μέρες προσπαθεί να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρία της ομοσπονδίας για να εκτιμηθεί η κατάσταση συλλογικά και υπεύθυνα και να παρθούν αποφάσεις. Δυστυχώς κανείς δεν ανταποκρίνεται με διάφορες προφάσεις. Και δεν αρκεί η αδιαφορία της σημερινής συνεργασίας Πρωτοπορίας και Αναγέννησης στην Ομοσπονδία, γίνεται και ολομέτωπη επίθεση από την κυβερνητική παράταξη στην παράταξη μας, με αμίμητο τρόπο.

LAE SE KLEVOUENE KSANA DSC05766Συγκεκριμένα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να τοποθετηθεί το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα για τις εξελίξεις και να οργανώσει την αντίδραση του, στείλαμε το ακόλουθο email σε όλες τις συνιστώσες της Γραμματείας για να παρθούν αποφάσεις:

«Ανακοίνωση ΠΟΦΕΝ για τις εξελίξεις στην οικονομία

Είναι με ιδιαίτερη ανησυχία που παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Κυπριακή Οικονομία. Δυστυχώς ο τόπος μας βιώνει τις πιο κρίσιμες στιγμές στην ιστορία του μετά το 1974.

Οι επιβουλές της Τρόικα, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν ως στόχο την οικονομική υποδούλωση και την άσκηση πολιτικής επικυριαρχίας πάνω στην Κυπριακή Δημοκρατία. Μέτρα που καταδικάζουν το μέλλον του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας στην ανεργία, τη φτώχεια και την ανέχεια. Μέτρα που οδήγησαν στην καταστροφή και την εξαθλίωση χώρες της Ευρώπης (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία). Μέτρα που αν υιοθετηθούν θα γονατίσουν το λαό υποθηκεύοντας το μέλλον του στην αβεβαιότητα.

Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) αντιτάσσεται σε τέτοιου είδους πολιτικές λιτότητας που θέλουν να υποδουλώσουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και τον Κυπριακό Λαό. Θα σταθούμε εμπόδιο στις νεοφιλελεύθερες μεθοδεύσεις που θέλουν τα βάρη της κρίσης και των λαθών των τραπεζών να τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και η νέα γενιά. Θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στις πολιτικές λιτότητας της Τρόικας και του ΔΝΤ.

Στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται η δική μας γενιά, ο μόνος δρόμος είναι η οργανωμένη αντίσταση. Το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα ενωμένο δηλώνει πως ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ να υποδουλώσουν το αύριο της νέας γενιάς. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για το δικαίωμα μας στη μόρφωση και τη δουλειά.

Καλούμε την κυπριακή νεολαία να συμμετέχει μαζικά στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιήσει η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων μαζί με την ΕΣΕΜ – Λευκωσίας την Τρίτη 26 Μαρτίου και ώρα 10:00. Προσυγκέντρωση στη Πλατεία Σολωμού (Άγαλμα) και πορεία προς την Βουλή των Αντιπροσώπων.»

Η απάντηση της Πρωτοπορίας κατά λέξη:

«Η συντεταγμένη “ομοψυχία” των πολιτικών, οι οποίοι δεν κάνουν αναφορές στο ποίος ακόμη έφταιξε, δεν είναι δυνατό να τυγχάνει εκμετάλλευσης από ΕΔΟΝ και Προοδευτική.

Αυτοί που μας οδήγησαν στο χείλος της καταστροφής δε μπορούν να ζητούν και τα ρέστα. Όσοι ασέλγησαν στο κουφάρι της δημοκρατίας μας δε θα αντιμετωπιστούν στήνοντας τους ανδριάντες.

Απαίτηση μας να στηθούν στο εκτελεστικό απόσπασμα, αλλά και αυτό όταν έρθει η ώρα. Προς το παρόν η σκέψη και η καρδία μας στον Πρόεδρο μας. Αυτόν που ανάλαβε να αποπυροδοτήσει τη βόμβα που αφήσατε στο Προεδρικό φεύγοντας. Ντροπή. Και αν ακόμα δεν καταλάβατε την απάντηση, η ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ είναι κάθετα ενάντια στις όποιες κινητοποιήσεις διοργανώνονται από τους τάχατες παλαιστές της αριστεράς. Παραπλανηθείτε και παραπλανήστε μόνοι σας. Εμείς στεκόμαστε δίπλα στον Πρόεδρο, δίπλα στην Κύπρο μας, Εμείς έχουμε ακόμα πατρίδα.»

Με εκτίμηση

Ε.Ε. ΦΠΚ Πρωτοπορία

Η Προοδευτική δηλώνει υπεύθυνα, προς πάσα κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να συμπεριφερθεί ποτέ με τον τρόπο που συμπεριφέρεται η Πρωτοπορία και αφήνουμε στην κρίση των φοιτητών και ασχολίαστο το μίσος και την ακραία συμπεριφορά της. Δεν είναι η ώρα των συγκρούσεων και αυτό το αντιλαμβανόμαστε πλήρως και δεν θα τους ακολουθήσουμε στην καταβαράθρωση του πολιτικού λόγου.

Αυτή την ώρα απαιτείται η μέγιστη δυνατή ενότητα ανάμεσα στους φοιτητές. Καλούμε όλους του φοιτητές ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, αύριο Τρίτη 26/3 σε διαδήλωση μαζί με το μαθητικό κίνημα που θα απαιτεί τα ακόλουθα:



1. Διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφασίσει ο κυπριακός λαός για τη συμφωνία Αναστασιάδη- Τρόικας. Οι αποφάσεις αυτές θα καθορίσουν το μέλλον μας για πάρα πολλά χρόνια και έχει κάθε δικαίωμα ο λαός να πει την άποψη του.

2. Απαιτούμε την κίνηση διαδικασίας για τιμωρία όλων των ενόχων για τα προβλήματα στην Κυπριακή οικονομία. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να δοθεί άμεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Γενικό Εισαγγελέα η έκθεση Alvarez & Marshall.

3. Απαιτούμε από το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων τα ονόματα όλων όσοι το τελευταίο χρονικό διάστημα απέσυραν μαζικά τα λεφτά τους από τις Κυπριακές Τράπεζες και κατέχουν πολιτικά ή πολιτειακά αξιώματα. Η έρευνα πρέπει να επεκταθεί και στα συγγενικά τους πρόσωπα.

4. «Έξω η ΤΡΟΙΚΑ από την Κύπρο».

Συγκέντρωση η ώρα 10:00 το πρωί στην πλατεία Σολωμού με πορεία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Επίσης αύριο Τρίτη καλούμε όλους τους φοιτητές στη Μουσική Σκηνή RED στην καθιερωμένη μας ΜΠΟΥΑΤ η ώρα 22:30. Ανακοινώνουμε ότι δύο ευρώ από κάθε εισιτήριο θα κατατεθούν στα ταμεία στήριξης των άπορων φοιτητών των πανεπιστημίων της Λευκωσίας, αναλογικά της συμμετοχής των φοιτητών από κάθε πανεπιστήμιο.

Διαβάστε Επίσης