Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑΈφυγε ο Γιώργος Χρστοδουλίδης, ένα από τα σημαίνοντα ιστορικά ηγετικά στελέχη...

Έφυγε ο Γιώργος Χρστοδουλίδης, ένα από τα σημαίνοντα ιστορικά ηγετικά στελέχη της Κυπριακής Αριστεράς

-

: Κυριακή, 03 Μάρτιος 2013



Η Κ.Ε. ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΕΞΑΙΡΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ, ΤΟ ΗΘΟΣ, ΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΛΟΝΗΤΗ ΤΟΥ ΠΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ με σημερινή της ανακοίνωση εκφράζει βαθιά θλίψη για τον θάνατο του Γιώργου Χριστοδουλίδη, ενός από τα ιστορικά ηγετικά στελέχη του κόμματος και πρώην Δημάρχου Λάρνακας.

Σε ένδειξη τιμής η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ θα αναλάβει τα έξοδα της κηδείας στην οποία θα παρευρεθεί σύσσωμη η ηγεσία του Κόμματος και του Λαϊκού Κινήματος.

«Ο Γιώργος Χριστοδουλίδης με τη γεμάτη αγώνες ζωή του, με το ήθος που τον διέκρινε, την κομματικότητά του, την ακλόνητη του πίστη στην εργατική τάξη και τις αξίες του σοσιαλισμού, κέρδισε την αγάπη και τον σεβασμό του κόσμου της Αριστεράς αλλά και ευρύτερα του κυπριακού λαού. Ο Γιώργος Χριστοδουλίδης αφήνει πίσω του μια πλούσια αγωνιστική παρακαταθήκη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, η ΚΕ του ΑΚΕΛ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια σε όλους τους οικείους του Γ. Χριστοδουλίδη.

βΙΟΓΡΑΦΙΚΑ Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ

Ο Γιώργος Χριστοδουλίδης γεννήθηκε το 1919 στη Χλώρακα, σε πολυμελή φτωχή οικογένεια. Και οι δυο γονείς του ήταν εργάτες οικοδομών. Το 1921 ο πατέρας του γράφτηκε αστυνομικός και αυτό ανάγκασε την οικογένεια να μετακινηθεί σε αρκετά χωριά της Λευκωσίας και αργότερα στην ίδια τη Λευκωσία. Ο πατέρας του Γιώργου Χριστοδουλίδη απολύθηκε από την αστυνομία το 1935 γιατί φαίνεται η ανθρώπινη συμπεριφορά του δεν άρεσε στους αποικιοκράτες.

Ο Γιώργος Χριστοδουλίδης φοίτησε στη Σχολή Σαμουήλ και υπήρξε άριστος μαθητής. Αποφοίτησε το 1935 και ύστερα από ένα χρόνο ανεργίας βρήκε δουλιά σε εμπορικό κατάστημα ως λογιστής. Άνθρωπος ανήσυχος που δεν άντεχε την κοινωνική αδικία και τους απαράδεκτους όρους δουλιάς της τότε εποχής, σύντομα βρήκε το δρόμο του στο συνδικαλιστικό κίνημα και ύστερα στο Κόμμα των Εργαζομένων.

Στο συνδικαλιστικό κίνημα αναμιγνύεται από το 1938 και πιο συγκεκριμένα στον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λευκωσίας. Εκεί γνωρίζει και άλλα μετέπειτα στελέχη του αριστερού κινήματος όπως ο Α. Ζιαρτίδης και ο Α. Φάντης. Εργάζεται για τη συνένωση και συστέγαση των συντεχνιών. Στο Δεύτερο Συντεχνιακό Συνέδριο εκλέγεται στην Εφορευτική Επιτροπή.

Το 1939 γίνεται μέλος του παράνομου Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου.

Συνεχίζει να δραστηριοποιείται στον συνδικαλιστικό τομέα και με απόφαση της καθοδήγησης μετοικεί στη Λάρνακα όπου αναλαμβάνει καθήκοντα Επαρχιακού Γραμματέα των Συντεχνιών της ΠΣΕ. Εκλέγεται μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΠΣΕ και όταν το 1945 οι Βρετανοί αποικιοκράτες θέτουν εκτός νόμου την ΠΣΕ με την κατηγορία της συνομωσίας για ανατροπή του καθεστώτος, ο Γ. Χριστοδουλίδης μαζί με όλα τα άλλα μέλη του Ε.Σ. της ΠΣΕ καταδικάζεται σε 18 μήνες φυλάκιση.

Στην Κ.Ε. του ΑΚΕΛ εκλέγεται το 1943 και τον επόμενο χρόνο στο Πολιτικό Γραφείο. Από το 1986 διετέλεσε επίσης μέλος της Γραμματείας της Κ.Ε. ΑΚΕΛ.

Τον Δεκέμβρη του 1955 ο Γιώργος Χριστοδουλίδης μαζί με άλλα 134 στελέχη του ΑΚΕΛ συλλαμβάνεται από τις αποικιακές αρχές μετά που οι Βρετανοί έθεσαν εκτός νόμου το ΑΚΕΛ. Κρατείται για 14 μήνες στη Δεκέλεια, στις Κεντρικές Φυλακές, την Πύλα και την Κοκκινοτριμιθιά.

Για συμμετοχή σε παράνομες διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις ο Γ. Χριστοδουλίδης φυλακίστηκε άλλες δυο φορές το 1949 και το 1952.

Ο Γ. Χριστοδουλίδης αναμείχθηκε ενεργά στην τοπική αυτοδιοίκηση και το 1949 εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας. Στις δημοτικές εκλογές του 1953 εξελέγη Δήμαρχος Λάρνακας και παρέμεινε σ’ αυτή τη θέση μέχρι το 1962 που η κυβέρνηση της Δημοκρατίας επανέφερε το διοριστικό σύστημα στους Δήμους.

Ως Δήμαρχος Λάρνακας υπήρξε ένας από τους εκπροσώπους της Αριστεράς στην σύσκεψη που συγκάλεσε ο Μακάριος στο Λονδίνο εν όψει της υπογραφής των συμφωνιών για την ανεξαρτησία της Κύπρου.

Ο Γ. Χριστοδουλίδης εξελέγη και πάλιν δήμαρχος Λάρνακας το 1986 συνεχίζοντας έτσι την προσφορά του στο Δήμο και τους Δημότες της Λάρνακας που είχε αρχίσει από τα χρόνια πριν την ανεξαρτησία.

Στη μακρά αγωνιστική του δράση ο Γιώργος Χριστοδουλίδης συμμετείχε ενεργά και από καθοδηγητική θέση σε όλους τους κοινωνικο-ταξικούς, πολιτικούς και απελευθερωτικούς αγώνες της Αριστεράς. Σε όλους τους αγώνες για δημοκρατία, ενάντια στον φασισμό, την τουρκική κατοχή και για επανένωση της Κύπρου. Στη διάρκεια του πραξικοπήματος οι πραξικοπηματίες της ΕΟΚΑ Β΄ συνέλαβαν την σύντροφο της ζωής και των αγώνων του, Αγάθη, αλλά ο ίδιος κατόρθωσε να διαφύγει τη σύλληψη.

Στα χρόνια της εσωκομματικής κρίσης ο Γ. Χριστοδουλίδης υπεράσπισε αποφασιστικά και αταλάντευτα τις αρχές και τις αξίες του Κόμματος και στάθηκε δίπλα στην νέα ηγεσία ενισχύοντας την προσπάθεια εκσυγχρονισμού και ανανέωσης.

Ο Γιώργος Χριστοδουλίδης αφυπηρέτησε από την ενεργό δράση το 1991. Συνέχισε όμως να συμμετέχει ενεργά στους αγώνες της Αριστεράς και του Κυπριακού λαού και αρθρογραφούσε τακτικά από τις στήλες της Χαραυγής μέχρι και πρόσφατα. Μεγάλο κτύπημα για τον ίδιο υπήρξε ο θάνατος της συντρόφισσας της ζωής του Αγάθης.

Ο Γιώργος Χριστοδουλίδης με την γεμάτη αγώνες ζωή του, με το ήθος που τον διέκρινε, την κομματικότητα του, την ακλόνητη του πίστη στην εργατική τάξη και τις αξίες του σοσιαλισμού, κέρδισε την αγάπη και τον σεβασμό του κόσμου της Αριστεράς αλλά και ευρύτερα του κυπριακού λαού. Ο Γιώργος Χριστοδουλίδης αφήνει πίσω του μια πλούσια αγωνιστική παρακαταθήκη.

Διαβάστε Επίσης