Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑ20η Διεθνής Εκπαιδευτική Εκθεση Κύπρου στις 1-3 Μαρτίου

20η Διεθνής Εκπαιδευτική Εκθεση Κύπρου στις 1-3 Μαρτίου

-

Χρέος της Πολιτείας προς τα παιδιά και τους νέους μας παραμένει η συνέχιση της αναβάθμισης όλων των τομέων του εκπαιδευτικού μας συστήματος για μια καλύτερη κυπριακή εκπαίδευση, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους, σε ομιλία του σε δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της 20ης Διεθνούς Εκπαιδευτικής Εκθεσης που θα πραγματοποιηθεί από την 1η μέχρι την 3η Μαρτίου στη Λευκωσία.

Ο κ. Δημοσθένους ανέφερε πως στη φετινή 20ή Διεθνή Εκπαιδευτική Έκθεση, οι μαθητές, οι γονείς και άλλοι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις κύριες πτυχές της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. «Μιας μεταρρύθμισης που, παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, συνεχίζουμε να υλοποιούμε, διαμορφώνοντας το νέο, δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο», πρόσθεσε.

Είπε επίσης πως οι θα επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για τους δύο άξονες της φετινής Εκπαιδευτικής Έκθεσης, οι οποίοι είναι «Ανάπτυξη στάσεων και συμπεριφορών που διακρίνουν το δημοκρατικό πολίτη» και «Ανάδειξη των δράσεων που έγιναν κατά την Κυπριακή Προεδρία» και αποτελούν τους υπό έμφαση στόχους της σχολικής χρονιάς 2012 – 2013.

Ανέφερε πως οι επισκέπτες μπορούν ακόμα να ενημερωθούν για την επιτυχή ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας, τα σχολεία μας δημιούργησαν εξαιρετικές εργασίες και συμμετείχαν ενεργά σε εκδηλώσεις του επίσημου προγράμματος δραστηριοτήτων τόσο του Υπουργείου μας όσο και άλλων Υπουργείων, πρόσθεσε.

Ο κ. Δημοσθένους είπε ακόμη πως οι επισκέπτες, της φετινής έκθεσης, θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να συλλέξουν πληροφορίες από αρμόδιους φορείς για τα Κυπριακά, Ελλαδικά και άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά και για θέματα που αφορούν τις προοπτικές απασχόλησης του ανθρώπινου δυναμικού στον τόπο μας.

Όπως ανέφερε ο κ. Δημοσθένους, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στα πλαίσια εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης κατάφερε να επιφέρει αλλαγές στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα οι οποίες είτε έχουν υλοποιηθεί είτε βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης.

Σχετικά με την εφαρμογή των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων, διοργανώθηκε το μεγαλύτερο πρόγραμμα υποχρεωτικής επιμόρφωσης για την εισαγωγή των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων, στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 4.504 καθηγητές και 3.245 δάσκαλοι, εκδόθηκαν 130 νέα βιβλία για τις ανάγκες των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων, θεσμοθετήθηκε το «Διήμερο του Εκπαιδευτικού» για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, πρόσθεσε.

Ανέφερε πως μερικές αλλαγές μεταξύ άλλων, αφορούν στην εφαρμογή νέου πλαισίου λειτουργίας του Ενιαίου Ολοήμερου Σχολείου και διπλασιασμός των τμημάτων του προαιρετικού Ολοήμερου Νηπιαγωγείου, επένδυση περισσότερων από €200 εκ. για αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων, διεύρυνση τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να σπουδάζουν για πρώτη φορά περισσότεροι κύπριοι φοιτητές στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας παρά στο εξωτερικό και εφαρμογή του πακέτου στοχευόμενων μέτρων φοιτητικής μέριμνας, από το οποίο επωφελήθηκαν συνολικά 9.634 προπτυχιακοί φοιτητές που σπουδάζουν στην Κύπρο, καθώς και 3.918 Κύπριοι φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό.

Διαβάστε Επίσης