Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Παράθυρο ελπίδας και πηγή αισιοδοξίας ο πολιτισμός

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Παράθυρο ελπίδας και πηγή αισιοδοξίας ο πολιτισμός

-

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΡΑΣΤΕΙΟΥ – ΚΕΛΛΑΚΙΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Ο πολιτισμός είναι παράθυρο ελπίδας και πηγή αισιοδοξίας για το λαό της Κύπρου, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, όπως δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, κατά την παρουσίαση βιβλίου της κοινότητας Πραστειού – Κελλακίου, για την ιστορία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της κοινότητας.

“Ο πολιτισμός διαμορφώνει συνειδήσεις και ενώνει, ενώνει τους ανθρώπους μέσα από τη διαφορετικότητά τους”, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας πως “ο κυπριακός λαός, με ενότητα, μπορεί να επιτύχει την επανένωση του τόπου του και την επιβίωσή του”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Ευριπίδη (Εύρο) Μολυβά, τα Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου και ολόκληρη την κοινότητα Πραστειού Κελλακίου “για τις προσπάθειες που καταβάλουν για διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς”.

“Έρχονται χρόνια δύσκολα”, είπε, δηλώνοντας ότι “μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά προβλήματα της οικονομικής κρίσης και των Τραπεζών με σκληρή δουλειά και με την απαιτούμενη αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων της δουλειάς”.

“Μόνον συλλογικά και αλληλέγγυα, ως κοινωνία, μπορούμε να προοδεύσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά”, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας. “Εσείς”, είπε, απευθυνόμενος στους κατοίκους του Πραστειού Κελλακίου, “έχετε περίτρανα αποδείξει την αγάπη για τον τόπο σας και την κοινότητά σας και τη θέλησή σας για πρόοδο”.

PRASTEIO KELLAKIOU -EVROS MOLYVASΌπως ανέφερε ο Πρόεδρος, “οι Κοινότητες της περιοχής πάντα αποτελούσαν φιλοπρόοδο κομμάτι του κυπριακού λαού, είχαν και έχουν πάντοτε αισθήματα έντονου πατριωτισμού τόσο για τη δική τους κοινότητα όσο και την Κύπρο μας γενικότερα και διαφυλάττουν με επιμονή και αφοσίωση την ιστορία, τις παραδόσεις, τα έθιμα και τις συνήθειες, οι οποίες διαμορφώθηκαν στη γη των πατέρων τους”.

“Η διατήρηση της ιστορίας, του πολιτισμού μας και της πολιτιστικής μας παράδοσης”, δήλωσε ο Πρόεδρος, “αποτέλεσε το δικό μας όραμα κατά τη διάρκεια αυτής της διακυβέρνησης και, για τούτον το λόγο, είχαμε θέσει εξ αρχής τον πολιτισμό υψηλά στις προτεραιότητές μας”.

“Ο πολιτιστικός σχεδιασμός, με στόχο την υπεράσπιση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσής μας και η ανάδειξη των πανανθρώπινων αρχών και αξιών, αποτελεί βασικό συστατικό της επιβίωσης του λαού μας”, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

“Το βιβλίο που παρουσιάζει σήμερα η κοινότητα”, συνέχισε, “αποτελεί μέρος αυτής της γενικότερης προσπάθειας. Αποτελεί κληρονομιά για τους νεώτερους Πραστείτες αλλά και σημαντική συμβολή στη λαογραφία και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας”.

“Ιδιαίτερα αξιόλογο υλικό έχει μαζευτεί, αξιολογηθεί και χρησιμοποιηθεί από το συγγραφέα του βιβλίου Γιώργο Σοφοκλέους, υλικό που περιλαμβάνει ιστορίες παρμένες από αφηγήσεις και προσωπικές συνεντεύξεις ανθρώπων της κοινότητας αλλά και επισκεπτών”, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

“Περιλαμβάνει επίσης”, πρόσθεσε, “πολλά ενδιαφέροντα ντοκουμέντα, όπως φωτογραφίες, ενεχυροδανειστήρια, προικοσύμφωνα και αλλά έγγραφα παλαιότερων εποχών”.

SOFOKLEOUS PASTEIO KELLAKIOU SC05253Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος στο χαιρετισμό του, ο Γιώργος Σοφοκλέους έχει να επιδείξει μιαν πολύχρονη παρουσία στον τομέα της λαογραφίας. Έχει επίσης συγγράψει αρκετά θεατρικά και μονόπρακτα, καθώς και λαογραφικά χοροδράματα, τα οποία έχουν ανεβασθεί κατά καιρούς από διάφορους πολιτιστικούς ομίλους, θεατρικές ομάδες και χορευτικά συγκροτήματα στην Κύπρο και το εξωτερικό.

“Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ τον φίλο Γιώργο Σοφοκλέους για το έργο αυτό και συγχαίρω ιδιαίτερα”, είπε ο κ. Χριστόφιας, “την Κοινότητα Πραστειού, που, παρά το μικρό πληθυσμιακά μέγεθός της, αναλαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες που συνεισφέρουν τα μέγιστα στην πολιτιστική μας κληρονομιά”.

“Η κοινότητα, με την πρωτοβουλία της αυτή”, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, “βοηθά να κρατηθεί ζωντανή η συνείδηση, η κουλτούρα και οι παραδόσεις του τόπου μας”.

“Παρά τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει η κοινότητά σας, μέσα στο πλαίσιο της αγροτικής οικονομίας του τόπου”, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, “κατάφερε να επιβιώσει διαμέσου των χρόνων”.

Το βιβλίο πραγματεύεται ανάμεσα σε πολλά άλλα το ιστορικό των πληθυσμιακών μεταβολών της κοινότητας και, όπως είπε ο κ. Χριστόφιας, “οι επίσημες καταγραφές πληθυσμού, από το 1881 μέχρι το 2001, καταδεικνύουν πως το Πραστειό ήταν πάντα ένα σχετικά μικρό χωριό” και ότι “οι συχνές πληθυσμιακές αυξομειώσεις της κοινότητας αντανακλούν διαμέσου των χρόνων την οικονομική και πολιτική κατάσταση στο νησί μας”.

“Οι αυξομειώσεις αυτές σταματούν οριστικά και από το 1960 παρατηρείται συνεχής μείωση μέχρι και το 2001, όταν η κοινότητα μετρά μόλις 98 άτομα”, είπε ο Πρόεδρος.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται και ενδιαφέρουσες εξιστορήσεις από του γηραιότερους του χωριού, οι οποίοι, με χιούμορ και παραστατικότητα, περιγράφουν τις δυσκολίες της ζωής των πρωτινών.

Περιγράφονται, επίσης, με παραστατικότητα, παραδοσιακές τεχνοτροπίες για την παρασκευή και διατήρηση της γεωργικής παραγωγής στην κοινότητα.

“Είναι ευτύχημα, που κατά τα τελευταία έτη, με τις φιλοπρόοδες προσπάθειες του Κοινοτικού Συμβουλίου”, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, “αυτή η αρνητική πορεία ανακόπτεται, το χωριό ανασυντάσσει τις δυνάμεις του και, μέσα από μια σειρά στοχευμένων ενεργειών, προσπαθεί να ανακάμψει και να ορθοποδήσει”.

PRASTIO KELLAKIOU 1 DSC05282PRASTIO KELLAKIOU 2 DSC05284

Διαβάστε Επίσης