Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ«Πραστειό Κελλακίου - «ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ»

«Πραστειό Κελλακίου – «ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ»

-

src=”/images/PRASTEIO_KELLAKIOY/PRASTEIO_KELLAKIOU_FINAL.png” width=”600″ height=”830″ alt=”PRASTEIO KELLAKIOU FINAL”/>Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 27.01.2013 – ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΗΜ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Πραστειού Κελλακίου, οργανώνει την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013, η ώρα 11 π.μ. στο Δημοτικό Σχολείο της Κοινότητας, εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου «Πραστειό Κελλακίου – ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ».

Στην εκδήλωση θα παραστεί και θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν επίσης, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου κ. Εύρος Μολυβάς, ο συγγραφέας του βιβλίου κ.Γιώργος Σοφοκλέους και εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου «ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ».

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Γ. ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

Σε σημείωμα του για την έκδοση, ο συγγραφέας του βιβλίου «Πραστειό Κελλακίου – ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ», Γιώργος Σοφοκλέους αναφέρει τα ακόλουθα:

«Περιδιαβάζοντας τα στενά δρομάκια του χωριού συναντάς ανθρώπους ως επί το πλείστον μιας κάποιας ηλικίας από μια Κύπρο που σιγά-σιγά χάνεται…

Με την πρώτη καλημέρα, θα σε καλέσουν στο σπίτι τους, για ένα καφέ ή γλυκό του κουταλιού, ενίοτε και 2-3 ποτηράκια ζιβανία.

Εκεί, στην αυλή κάτω από την κληματαριά, αν είναι καλοκαίρι, ή δίπλα στ’ αναμμένο τζάκι αν τύχει και πας χειμώνα, μαζί με το γλυκό, τα φρούτα και την ζιβανία, θα ακούσεις και τις ιστορίες τους…

Ανθρώπινες ιστορίες, καθημερινές, που μοιάζουν με παραμύθι.

Περιγραφές αδρές, ανάγλυφες, μέσα από σκόρπιες κουβέντες των απλών ανθρώπων του μόχθου και της βιοπάλης, μικρά-μικρά κομματάκια σ’ ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, βγαλμένες από ένα ξεθωριασμένο σκηνικό που με το χρόνο, σβήνει, ξεθωριάζει.

Προσωπικές ιστορίες που, αν τις βάλεις τη μια δίπλα στην άλλη, σχηματίζουν όλες μαζί κι η κάθε μια ξεχωριστά, μια συναρπαστική ιστορία. Την ιστορία του Πρασκειού Κελλακίου, μια μικρογραφία του τόπου μας έτσι όπως αυτή διαμορφώθηκε στα τέλη του 20ου αιώνα, αρχές του 21ου.

Σ’ αυτό το συναρπαστικό ταξίδι στα γαληνεμένα νερά του χρόνου, μέσα από τις θύμησες ανθρώπων της περασμένης γενιάς, αναβλύζουν σαν γάργαρο νερό τα «έργα κι οι ημέρες» των δικών μας ανθρώπων.

Των παππούδων και των γιαγιάδων, έτσι όπως δεν τις βάζει ο νους του σημερινού νέου.

Με αγάπη και σεβασμό μαζέψαμε τα σκόρπια κομμάτια της ιστορίας του χωριού και τα συνθέσαμε σε μια «αλυσίδα» για να μας θυμίζει ποιοι είμαστε κι από πού ερχόμαστε, ρίχνοντας κι εμείς με τον τρόπο μας λίγο νερό στη λεκάνη του δέντρου της παράδοσης του τόπου μας».

Διαβάστε Επίσης