Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΕΔΟΝ: Δεν είπαμε ακόμη την τελευταία μας κουβέντα. Ανασκουμπωνόμαστε για νίκη του...

ΕΔΟΝ: Δεν είπαμε ακόμη την τελευταία μας κουβέντα. Ανασκουμπωνόμαστε για νίκη του Σταύρου Μαλά

-

: Κυριακή, 06 Ιανουάριος 2013

ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ: ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΛΙΛΛΗΚΑΣ

Στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια άρχισαν χθες βράδυ και συνεχίζονται σήμερα και αύριο, οι εργασίες του 17ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΕΔΟΝ, Παρευρέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς, μελη του ΠΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, Πρέσβεις και εκπρόσωποι ε/κ και τ/κ πολιτικών οργανώσεων νεολαίας.

Ο ΓΓ της ΕΔΟΝ, Χάρης Καραμάνος ανέφερε στην ομιλία του ότι το Συνέδριο πραγματοποιείται σε μια περίοδο που το Κυπριακό βρίσκεται σε στασιμότητα και αδιέξοδο, προσθέτοντας ότι «η μόνη μας επιλογή είναι η Ομοσπονδία, οτιδήποτε άλλο σημαίνει καταστροφή».

Στο Κυπριακό, είπε, «οι αρχές δεν πρέπει να παζαρεύονται» και πρόσθεσε ότι «σε παζάρι ανατολίτικο τις μετέτρεψε δυστυχώς ο κ. Αναστασιάδης». Το ποσοστό του κ. Αναστασιάδη, ανέφερε, «ξερογυρίζει» στα ίδια επίπεδα, γιατί δεν μπορεί να πείσει ότι είναι αξιόπιστος σε αυτά που λέει και δεν μπορεί να τύχει εμπιστοσύνης».

«Το ίδιο αναξιόπιστος είναι και ο κ. Λιλλήκας, ο οποίος διακηρύττει ότι πρέπει να διαγράψουμε ότι έχει γίνει στο Κυπριακό μέχρι σήμερα και να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση. Να κάνουμε δηλαδή στην Τουρκία το καλύτερο δώρο. Ποιους αλήθεια κοροϊδεύει ο κ. Λιλλήκας; Τον εαυτό του ή τον Κυπριακό λαό, όταν σήμερα θεωρεί ρατσιστική τη λύση διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ την υπερασπιζόταν όταν ήταν σύμβουλος του πρώην Προέδρου Βασιλείου, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Υπουργός του Τάσσου Παπαδόπουλου και επικεφαλής του επιτελείου του αργότερα;» διερωτήθηκε.

Οπως είπε, «ο κυπριακός λαός δεν μπορεί να αφήσει την τύχη και το μέλλον του στα χέρια αυτών που αντί να πουν αλήθειες, τον παραμυθιάζουν με ψέματα και για να υποκλέψουν την ψήφο του” και πρόσθεσε ότι “από σήμερα, ανασκουμπωνόμαστε και ριχνόμαστε με ακόμα περισσότερη δύναμη στη δουλειά. Την τελευταία μας κουβέντα, δεν την είπαμε ακόμα. Θα την πούμε στις 17 του Φλεβάρη και θα την βροντοφωνάξουμε στις 24 του Φλεβάρη. Μαζί με ολόκληρο το Λαϊκό Κίνημα. Μαζί με το Σταύρο Μαλά».

Αναφερόμενος στην οικονομία, είπε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε εξαιτίας των αποφάσεων των τραπεζών. «Ποιος ευθύνεται για την έκθεση των τραπεζών; Σίγουρα όχι ο Δημήτρης Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ», είπε και πρόσθεσε «κλαψουρίζει ο Αναστασιάδης αλλά και ο -τάχατες-αντιμνημονιακός κ. Λιλλήκας για τις ευπαθείς ομάδες και τους νέους. Ποιοι σας παρακαλώ; Αυτοί που νουθετούσαν τον Πρόεδρο να αποδεχτεί τις προτάσεις της Τρόικα δίχως καν να τις διαβάσει. Αυτό δεν ήθελε ο κ. Λιλλήκας όταν δήλωνε από τον Ιούνιο ότι πρέπει να κάνουμε ότι μας πουν οι εταίροι μας;»

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστόφια είπε ότι επί δικής του διακυβέρνησης έγιναν πολλά, λέγοντας ότι «μια από τις σημαντικότερες νίκες από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η πρώτη πολιτική και γεωστρατηγική ήττα της Τουρκίας, φέρει τη δική σου σφραγίδα» και ότι «οι συμφωνίες για την ΑΟΖ, η γεώτρηση και οι διαδικασίες για την εξόρυξη φυσικού αερίου έχουν καταγραφεί από την Ιστορία ως το αποκορύφωμα των συνετών, μεθοδικών και επιδέξιων χειρισμών του Προέδρου Χριστόφια».

«Από μέρους ολόκληρου του ΕΔΟΝίτικου οικοδομήματος, σε ευχαριστούμε από καρδιάς για όσα μας δίδαξες, για όσα προσέφερες, για όσα θα συνεχίσεις να προσφέρεις, αφού είμαστε σίγουροι ότι θα είσαι πάντα δίπλα μας», κατέληξε.

*Σε χαιρετισμό του, ο βετεράνος Δώνης Χριστοφίνης είπε ότι το Συνέδριο συνέρχεται στις πιο δύσκολες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες από την ίδρυση της Δημοκρατίας και από το πραξικόπημα και την εισβολή του 1974.

«Παρά τα πολλά φιλολαϊκά μέτρα της Κυβέρνησης Χριστόφια, ο λαός μας υποφέρει τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης του καπιταλισμού της τρύπας των τραπεζών και της εξωτερικής και εσωτερικής υπονόμευσης», ανέφερε.

*Χαιρετισμό απηύθυνε και Εκπρόσωπος της Νεολαίας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος ο οποίος ανέφερε ότι το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια περίοδο αδιεξόδου στο Κυπριακό, ενώ οι Αριστεροί, αγωνίζονται σε συνθήκες καπιταλιστικής επίθεσης στα βόρεια και στα νότια της Κύπρου.

«Οι μέρες που ζούμε μας δείχνουν ότι η λύση του Κυπριακού, είναι όσο ποτέ προηγουμένως αναγκαία και σε προτεραιότητα», είπε, προσθέτοντας ότι «σήμερα, η μη λύση του Κυπριακού ενθαρρύνει τις σοβινιστικές δυνάμεις και στις δύο κοινότητες, καλεί την Άγκυρα και την Τρόικα σε παραμονή στην πατρίδα μας, μονιμοποιεί τη διχοτόμηση και εμβαθύνει τα οικονομικά προβλήματα. Την ίδια στιγμή επηρεάζει αρνητικά την περιοχή, αλλά και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Ε.Ε».

Ο Εκπρόσωπος της Νεολαίας του ΡΤΚ ανέφερε επίσης ότι η ΕΔΟΝ και η νεολαία του ΡΤΚ εδώ και πάρα πολλά χρόνια «προσμετρώντας τις διαφορές μας ως πλούτο και χωρίς να κάνουμε διακρίσεις στην κοινότητα και στην κουλτούρα, χωρίς να περιθωριοποιούμε με διακρίσεις, αγωνιστήκαμε από κοινού για ισότητα και ελευθερία και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε».

EDON SYNEDRIO 1DSC 5787 Copy

Διαβάστε Επίσης