Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑΗ Κύπρος στην 23η θέση της λίστας με τις καλύτερες χώρες...

Η Κύπρος στην 23η θέση της λίστας με τις καλύτερες χώρες διαμονής

-

03 Ιανουάριος 2013

Η Ελλάδα στην 34η θέση – Η Ελβετία είναι στην πρώτη θέση

Στην 23η θέση των χωρών που δίνουν τις καλύτερες προοπτικές ζωής σε ένα παιδί που θα γεννηθεί το 2013 κατατάσσεται η Κύπρος σε λίστα του βρετανικού Economist Intelligence Unit.

Οι αναλυτές του ερευνητικού οργανισμού, που υπάγεται στον όμιλο που εκδίδει το γνωστό οικονομικοπολιτικό περιοδικό Economist, έλαβαν υπόψη έντεκα σημαντικούς στατιστικούς δείκτες για τη λίστα που περιλαμβάνεται στην καθιερωμένη ετήσια έκδοση με τις προοπτικές για το νέο έτος. Οι δείκτες αφορούν σε οικονομικούς και πολιτικοκοινωνικούς παράγοντες και σύμφωνα με την έρευνα αναδεικνύουν ως καλύτερη ή «πιο τυχερή» χώρα για να γεννηθεί κανείς την Ελβετία.

Μεταξύ των παραγόντων που διαμορφώνουν τη λίστα περιλαμβάνονται η γεωγραφική θέση κάθε χώρας, οι δημογραφικές τάσεις, το κατά κεφαλήν εισόδημα όπως υπολογίζεται να είναι το 2030, το επίπεδο εγκληματικότητας, το προσδόκιμο ζωής, η ποιότητα του τομέα υγείας, η εκπαίδευση, αλλά και το πόσο ευτυχισμένος δηλώνει κάθε λαός την παρούσα στιγμή.

Η Ελβετία είναι στην πρώτη θέση με 8,22 βαθμούς με άριστα το 10. Την κορυφαία δεκάδα σε αυτή τη λίστα με 80 χώρες από όλο τον κόσμο συμπληρώνουν κατά σειρά η Αυστραλία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Δανία, η Σιγκαπούρη, η Νέα Ζηλανδία, η Ολλανδία, ο Καναδάς και το Χονγκ Κονγκ.

Η Κύπρος στην 23η θέση ισοδυναμεί με τη Χιλή στους 7,10 βαθμούς. Κάτω από αυτή τη θέση βρίσκονται χώρες όπως η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ισπανία, η Τουρκία και η Ελλάδα που τη συναντά κανείς στην 34η θέση.

Οι τρεις χειρότερες χώρες για να γεννηθεί κανείς σύμφωνα με την έρευνα είναι με τη σειρά η Νιγηρία, η Κένυα και η Ουκρανία.

Σε ανάλογη αλλά λιγότερο επιστημονικά σοβαρή έρευνα πριν από 25 χρόνια από τον ίδιο οργανισμό, στην πρώτη θέση βρίσκονταν οι ΗΠΑ που τώρα ισοβαθμούν στη 16η θέση με τη Γερμανία. Η Δυτική Γερμανία βρισκόταν το 1988 στην 3η θέση, πίσω από τη Γαλλία (τώρα 26η).

Το Economist σημειώνει ότι στις πρώτες θέσεις βρίσκονται συγκριτικά μικρές χώρες, με μόνη την Ολλανδία να εκπροσωπεί την ευρωζώνη στην πρώτη δεκάδα.

Διαβάστε Επίσης