Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η Προεδρία πέτυχε σημαντικό έργο προς όφελος όλης της ΕΕ

ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η Προεδρία πέτυχε σημαντικό έργο προς όφελος όλης της ΕΕ

-

Δεκέμβριος 2012

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: «ΘΕΣΑΤΕ ΨΗΛΑ ΤΟΝ ΠΗΧΗ»

Την εκτίμηση ότι η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ πέτυχε στοχευμένα και σημαντικά αποτελέσματα προς όφελος ολόκληρης της ΕΕ, εξέφρασε ο Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Ο κ. Μαυρογιάννης μιλούσε σε διάσκεψη Τύπου στις Βρυξέλλες, κατά την οποία προέβη σε έναν απολογισμό του έργου της Προεδρίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών.

Παρόντες στη διάσκεψη ήταν επίσης εκπρόσωποι της Ιρλανδικής Προεδρίας, που αναλαμβάνει την προεδρία την 1η Ιανουαρίου 2013, στο πλαίσιο του τρίο προεδρίας με την Λιθουανία και την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο κ. Μαυρογιάννης πλαισιωνόταν από τον Eamon Gilmore, Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου της Ιρλανδίας και την Lucinda Creighton, Ιρλανδή Υφυπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα, οι οποίοι στη συνέχεια παρουσίασαν τις προτεραιότητες της χώρας τους.

Στην ομιλία του, ο κ. Μαυρογιάννης εξέφρασε τη θέση ότι η Κυπριακή Προεδρία κατάφερε να εκπληρώσει μια από τις κύριες φιλοδοξίες της που ήταν να ενεργήσει ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής χωρίς κρυφή ατζέντα και προς όφελος όλης της ΕΕ, συμβάλλοντας παράλληλα στη διοργανική συνεργασία.

«Η Κυπριακή Προεδρία έχει πετύχει στοχευμένα και σημαντικά αποτελέσματα για ολόκληρη την Ενωση, μέσω μιας λειτουργικής, πραγματιστικής και προσανατολισμένης σε αποτελέσματα προσέγγισης», υπογράμμισε ο κ. Μαυρογιάννης.

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε η Προεδρία για το θέμα του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ που αποτελούσε μια από τις κύριες προτεραιότητές της. Όπως είπε, η Προεδρία δεν έκλεισε το θέμα αυτό, αλλά κατάφερε να το προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, προετοιμάζοντας το έδαφος για τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ούτως ώστε να βρεθούν πιο κοντά σε μια συμφωνία, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας αρχές του 2013 επί Ιρλανδικής Προεδρίας.

Κάνοντας έναν απολογισμό του έργου της Κυπριακής Προεδρίας, αναφέρθηκε στα κυριότερα επιτεύγματα όπως είναι η συμφωνία για το πακέτο του Ενιαίου Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας, η οποία ήταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί 30 χρόνια.

Τόνισε επίσης τη σημασία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα για τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (ΕΕΜ), λέγοντας ότι θα φέρει την ΕΕ ένα βήμα πιο κοντά στην τραπεζική ένωση. Επίσης, αναφέρθηκε στην σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε σε σχέση με το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και τη Διακυβέρνηση Σένγκεν.

Στην ομιλία του, ο κ. Μαυρογιάννης έκανε αναφορά και στην ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου επί σημαντικών δράσεων για την Πράξη της Ενιαίας Αγοράς, όπως τα ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων και το ταμείο κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, οι διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές και η Εναλλακτική και Ηλεκτρονική Επίλυση Καταναλωτικών Διαφορών.

«Με λίγα λόγια, η φιλοδοξία μας ήταν να συνεισφέρουμε έστω και λίγο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και, θεωρώ ότι τα σημαντικά αποτελέσματα της Προεδρίας μας αντικατοπτρίζουν ότι το πετύχαμε», κατέληξε.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: «ΘΕΣΑΤΕ ΨΗΛΑ ΤΟΝ ΠΗΧΗ»


Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Eamon Gilmore, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ από τον Ιανουάριο, τόνισε ότι η Κυπριακή Προεδρία έχει σημειώσει πολλές επιτυχίες σε πολλούς τομείς πολιτικής, χαρακτηρίζοντάς την «πολύ επιτυχημένη» και διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του θα κτίσει πάνω στα όσα επιτεύχθηκαν το τελευταίο εξάμηνο.

Ο κ. Gilmore μιλούσε σε διάσκεψη Τύπου στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Ανδρέας Μαυρογιάννης προέβη σε έναν απολογισμό του έργου της Κυπριακής Προεδρίας.

Αναφερόμενος στην Κυπριακή Προεδρία, είπε στον κ. Μαυρογιάννη ότι «θέσατε ψηλά τον πήχη».

Σημείωσε ότι την περασμένη εβδομάδα η Κυπριακή Προεδρία πέτυχε ένα σημαντικό βήμα με τη συμφωνία επί του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

“Θα κτίσουμε πάνω σε αυτήν τη συμφωνία», είπε, προσθέτοντας ότι είναι «επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατόν με την τραπεζική ένωση “.

Αναφερόμενος στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, είπε ότι η Κύπρος “έκανε σπουδαία δουλειά για την προώθηση του ΠΔΠ” και δήλωσε ότι η Ιρλανδία θα επιδιώξει μια συμφωνία ενωρίς το 2013.

Ο Ιρλανδός Αναπληρωτής Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ιρλανδική Προεδρία της ΕΕ θα διακρίνεται από ρεαλισμό και αισιοδοξία. «Για εμάς το ποτήρι είναι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο», δήλωσε.

Σημείωσε ότι η προσοχή όλων πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στην πρόκληση για επαναφορά της οικονομίας σε μια σωστή και υγιή τροχιά, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

“Αυτό θα είναι το κεντρικό θέμα της Ιρλανδικής Προεδρίας», τόνισε.

Το σύνθημά μας, είπε, είναι «σταθερότητα, ανάπτυξη και απασχόληση» και τονίζοντας ότι στην Ευρώπη υπάρχουν 26 εκατομμύρια Ευρωπαίοι οι οποίοι είναι άνεργοι, δήλωσε ότι η ιρλανδική προεδρία της ΕΕ θα δώσει έμφαση στην ανεργία των νέων. “Αυτό πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας και θα πρέπει να πιέσουμε για μια συνολική προσέγγιση της ΕΕ», πρόσθεσε.

Η Ιρλανδή Υπουργός αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Lucinda Creighton, χαρακτήρισε την Κυπριακή Προεδρία ως πολύ επιτυχημένη και σημείωσε ότι η χώρα της σκοπεύει να πραγματοποιήσει μια Προεδρία “ουσίας”.

Πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, όταν οι Ιρλανδοί ετοίμαζαν το πρόγραμμα και τις προτεραιότητες τους, τις πιο πολλές φορές που ρωτούσαν εάν η Κυπριακή Προεδρία συμφώνησε για κάποιο θέμα, η απάντηση ήταν θετική.

Σημείωσε ακόμη ότι πρόκειται για την έβδομη Προεδρία της Ιρλανδίας, η οποία συμπίπτει με την τεσσαρακοστή επέτειο της προσχώρησης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η τελευταία φορά, είπε, που η Ιρλανδία είχε την Προεδρία ήταν το 2004. Από τότε, πρόσθεσε, η ΕΕ έχει αλλάξει και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι διαφορετικές και αναφέρθηκε εν συντομία στις προτεραιότητες της Ιρλανδικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

“Όπως και στο παρελθόν”, είπε, η Ιρλανδία θα καταβάλει προσπάθειες για μια δίκαιη Προεδρία που να επικεντρώνεται στην επίτευξη αποτελεσμάτων για όλη την Ευρώπη.

Αναφερόμενη στο φάκελο της διεύρυνσης, είπε ότι η Ιρλανδία είναι μια χώρα βαθιά δεσμευμένη στο θέμα αυτό και ευχαρίστησε την Κυπριακή Προεδρία για τις προσπάθειες που κατέβαλε στη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών. Όπως είπε, «υπάρχει τώρα μια χρυσή ευκαιρία για την Ιρλανδία» για να προχωρήσει στο θέμα της διεύρυνσης με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.


Διαβάστε Επίσης