Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΝέα αρχή για το κυπριακό θέατρο η ολοκλήρωση του νέου κτηρίου του...

Νέα αρχή για το κυπριακό θέατρο η ολοκλήρωση του νέου κτηρίου του ΘΟΚ

-

Δευτέρα, 07 Ιανουάριος 2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας εγκαινίασε απόψε το νέο κτήριο του κρατικού θεάτρου της Κύπρου, εκφράζοντας την ελπίδα αυτό να αποτελέσει ένα είδος «ναού» του θεάτρου στο πολιτιστικό μέλλον της Κύπρου και ευχόμενος οι νέες προοπτικές που διανοίγονται με τη λειτουργία του να αξιοποιηθούν σωστά από τον θεατρικό κόσμο της Κύπρου.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή των εγκαινίων, ο Πρόεδρος είπε ότι η αποψινή βραδιά σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στη θεατρική και πολιτιστική ιστορία του τόπου, καθώς «το όραμα 40 χρόνων του κόσμου του θεάτρου στον τόπο μας για ένα νέο, σύγχρονο, επαρκή και λειτουργικό θεατρικό χώρο, που να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί κάθε λογής παραστάσεις, έχει επιτέλους υλοποιηθεί», όπως είπε.

Φιλοδοξούμε, ανέφερε ο Πρόεδρος, ότι το νέο θέατρο του ΘΟΚ «θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την περαιτέρω ανάπτυξη του θεάτρου στην Κύπρο και θα προσφέρει ψηλού επιπέδου θεατρική παιδεία στο λαό μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα ότι «οι τέχνες και ο πολιτισμός έχουν στηριχθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες παγκόσμια. Μόνο και μόνο ότι σήμερα μέσα σε αυτές τις τόσο δύσκολες συνθήκες εγκαινιάζουμε ένα τέτοιο έργο αποτελεί την καλύτερη απόδειξη».

Οπως ανέφερε, ο χρόνος της επίσημης έναρξης των εργασιών του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου στο νέο του κτήριο, συμπίπτει με την άσκηση της καθόλα επιτυχημένης Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στην περαιτέρω ανάδειξη της πλούσιας κυπριακής πολιτιστικής ζωής».

Ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι ο δρόμος για τη δημιουργία της ιδιόκτητης στέγης του ΘΟΚ δεν ήταν εύκολος, καθώς μετρά σαράντα ένα χρόνια ιστορίας.

«Η Κυβέρνηση Κληρίδη παραχώρησε τη γη, η Κυβέρνηση Παπαδόπουλου εκπόνησε το σχεδιασμό και προχώρησε μέσα από τις νενομισμένες διαδικασίες και επί δικής μας διακυβέρνησης χτίστηκε το κτήριο και παραχωρείται στο ΘΟΚ και κατά προέκταση στην κοινωνία» είπε, προσθέτοντας πως η παρούσα Κυβέρνηση στήριξε με όλες της τις δυνάμεις το έργο του Θεατρικού Οργανισμού, αποδεικνύοντας έμπρακτα την έμφαση που αποδίδει στις τέχνες και τα γράμματα.

«Σήμερα ανοίγουμε μια καινούρια σελίδα με απεριόριστες προοπτικές» ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος ευχήθηκε αυτές οι προοπτικές να αξιοποιηθούν σωστά από τους ανθρώπους του θεάτρου και το κοινό.

Επεσήμανε ότι «στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, ο πολιτισμός αποτελεί μέσο για την αναχαίτιση της καλπάζουσας κρίσης των αξιών και της πνευματικής ζωής» και πως «η θεατρική τέχνη, μέσω της οποίας φτάνει κανείς στην προσωπική τελείωση, συντελεί, όπως και κάθε μορφή ποιοτικής τέχνης, στην οικοδόμηση μίας κοινωνίας πιο ηθικής, χωρίς μισαλλοδοξία, ανοικτής στη διαφορετικότητα».

Πάγια θέση της παρούσας Κυβέρνησης είναι η παροχή βοήθειας και στήριξης στους φορείς που εμπλέκονται με τις τέχνες, είπε, αναφέροντας ότι μέσα από πολύ συγκεκριμένες ενέργειες η Κυβέρνηση έχει στηρίξει πολύπλευρα τον πολιτισμό στον τόπο μας.

Στα πέντε σχεδόν χρόνια διακυβέρνησης μας, είπε ο Πρόεδρος, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τη δημιουργία της Ενιαίας Αρχής Πολιτισμού, τέθηκε σε λειτουργία το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους στη Λάρνακα, αποφασίστηκε η δημιουργία Μουσείου και Αρχείου Λογοτεχνίας και θεσμοθετήθηκε το Πρόγραμμα Μουσικής Ανάπτυξης Νέων Ταλέντων.

Προωθήθηκε επίσης η υπογραφή Συμφωνίας με Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη (Europeana) και η έναρξη παροχής πολιτιστικής πληροφορίας, εφαρμόστηκε το αναθεωρημένο Σχέδιο Στήριξης των Τοπικών Αρχών για τη Δημιουργία Έργων Πολιτιστικής Υποδομής, εγκρίθηκε το Νέο Σχέδιο επιχορήγησης εκδόσεων, ο νόμος για τα Μουσεία, ενώ αναθεωρήθηκε η νομοθεσία που αφορά στον εμπλουτισμό των Δημοσίων κτιρίων με έργα Τέχνης.

Τέλος η Κυβέρνηση προώθησε, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, αποτελεσματικά το θεσμό των Μουσικών Λυκείων και συμφωνήθηκε με το Δήμο Λευκωσίας η παραχώρηση του κτηρίου της Αγοράς του Αγίου Ανδρέα για δημιουργία στέγης σύγχρονου χορού στη Λευκωσία.

«Την ολοκλήρωση αυτού του μοναδικού έργου την οραματιστήκαμε ως ένα νέο ξεκίνημα για το θέατρο και για τα πολιτιστικά δρώμενα στην Κύπρο» πρόσθεσε.

«Ευελπιστούμε ότι το επιβλητικό αυτό κτήριο θα αποτελέσει ένα είδος “ναού” του θεάτρου στο πολιτιστικό μέλλον του τόπου μας» είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι «σήμερα ανοίγει μια ελπιδοφόρα προοπτική για το κυπριακό θέατρο και τον πολιτισμό».

Ο Πρόεδρος συνεχάρη θερμά όσους συνέβαλαν στην αποπεράτωση του έργου και κάλεσε όλους να εργαστούν για να μετατραπεί το θέατρο σε επιλογή ζωής για το σύνολο του λαού.

Διαβάστε Επίσης