Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟ: Άδοξο τέλος άλλη μια προσπάθεια ν’ ανοίξει ο δρόμος για συνομιλίες

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Άδοξο τέλος άλλη μια προσπάθεια ν’ ανοίξει ο δρόμος για συνομιλίες

Παιχνίδια αλληλοεπίρριψης ευθυνών από Χριστοδουλίδη και Τατάρ ενώ η διχοτόμηση παγιώνεται!

-

Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

Άδοξα φαίνεται να ολοκληρώνεται η αποστολή ακόμη μιας απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών η οποία δεν κατάφερε αυτό που επεδίωξαν και επίσης απέτυχαν μια πλειάδα προκατόχων της. Η Προσωπική Απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ αφού πραγματοποίησε  χωριστές επαφές στην Κύπρο με τους ηγέτες των δυο Κοινοτήτων, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ προχωρεί στην καταγραφή τη έκθεσης της προς τον κ. Αντώνιο Γκουτέρες.

Μετά τη Λευκωσία μετέβη στην Αθήνα ολοκληρώνοντας την πιο μεγάλη της περιοδεία για το Κυπριακό, η οποία περιλάμβανε μια σειρά από σταθμούς – κλειδιά για το Κυπριακό. Καλείται τώρα ν’ αποφανθεί κατά πόσο υπάρχει πρόσφορο κοινό έδαφος για την επανέναρξη των συνομιλιών. Για αυτό άκουσε με προσοχή και κατέγραψε τις θέσεις όλων των άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένων, από την Ουάσιγκτον μέχρι την Μόσχα, από την Λευκωσία μέχρι την Άγκυρα και από τις Βρυξέλλες μέχρι το Βερολίνο και το Παρίσι.

Το επόμενο διάστημα η Προσωπική Απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ, θα συντάξει μαζί με τους συνεργάτες της το κείμενο της έκθεσης που θα παραδώσει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Το μοναδικό επόμενο βήμα που ανακοίνωσε ο διεθνής Οργανισμός είναι η ενημέρωση που θα κάνει η προσωπική απεσταλμένη προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τη σχετική δήλωση έκανε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ, χωρίς να δώσει περαιτέρω ενημέρωση.

Στο πρόγραμμα των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Μαΐου δεν έχει ακόμη συμπεριληφθεί κάποια συνεδρίαση για το Κυπριακό. Η επόμενη προγραμματισμένη συζήτηση θα γίνει περί τα τέλη Ιουλίου, στο πλαίσιο της καθιερωμένης εξάμηνης ανασκόπησης των πολιτικών εξελίξεων στην Κύπρο και των δράσεων της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Ο ΕΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΣΤΗ ΔΥΣΗ!

Οι τελευταίες εξελίξεις με την έννοια της επιβεβαίωσης για άλλη μια φορά του επικίνδυνου αδιεξόδου στο Κυπριακό, προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία σε όσους υποστηρίζουν την επίτευξη συμφωνίας για λύση – επανένωση της χώρας. Ωστόσο τα όσα διαδραματίστηκαν κατά το χρονικό διάστημα από την έναρξη της προσπάθειας της προσωπικής απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ, δείχνουν πως οι ηγέτες των δυο Κοινοτήτων στην κυριολεξία κοιτάζουν «ο ένας στην Ανατολή και ο άλλος στη Δύση»!

  • Σύμφωνα  με διπλωματικές πηγές η κύρια έγνοια των συνομιλητών της κας Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στο τρίγωνο Λευκωσία – Αθήνα – Άγκυρα ήταν η επίρριψη ευθυνών από τον ένα στον άλαλο για το συνεχιζόμενο πολυετές αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Η εθνικιστική Τουρκοκυπριακή ηγεσία, εστιάζει στις προσπάθειες που καταβάλλει για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Θεωρεί ως ορόσημο την επόμενη άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών που θα γίνει τον Ιούλιο στη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν και στην οποία ο Ερσίον Τατάρ προσκλήθηκε να παραστεί ως δήθεν «αρχηγός κράτους».

Γι ‘ αυτό και στις συναντήσεις του με τον κα Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, επέμεινε στη γραμμή της αναγνώρισης της λεγόμενης κυριαρχικής ισότητας που παραπέμπει σε λύση δυο κρατών. Όσο κι αν οι προοδευτικές δυνάμεις των Τουρκοκυπρίων, μεταξύ των οποίων το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και ο πρώην ηγέτης της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί στηλιτεύουν τη στάση του, ο Ερσίν Τατάρ με τις πλάτες του Ταγίπ Ερντογάν εμμένει στις διχοτομικής φιλοσοφίας τοποθετήσεις του παρεμποδίζοντας τη δημιουργία κοινού εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών.

  • Ταυτόχρονα, με τις αρνητικές τοποθετήσεις του τόσο κατά τις επαφές του με τους εκπροσώπους του ΟΗΕ, όσο και δημόσια , ο Ερσίν Τατάρ δίνει το άλλοθι στους Δυτικούς ν’ αφήνουν στο απυρόβλητο την κατοχική δύναμη, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να αποφεύγει συζήτηση του Κυπριακού παραπέμποντας στους ηγέτες των δυο Κυπριακών κοινοτήτων.

 Αυτό έκανε και στη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, έστω κι αν γνωρίζει πολύ καλά πως εκτός από τις εσωτερικές πτυχές, στο Κυπριακό υπάρχει και η διεθνή πτυχή που αφορά την παράνομη εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή από την Τουρκία.

Το τραγικό είναι πως με εξαίρεση το ΑΚΕΛ, όλες σχεδόν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, δεν δείχνουν να έχουν καν στεναχωρηθεί από την αποτυχία άλλης μιας προσπάθειας για διάρρηξη του αδιεξόδου με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για την αναζήτηση λύσης επανένωσης της Κύπρου στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ). Ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου για το ευρωκοινοβούλιο και τις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Βεβαίως αυτή είναι η πρόφαση γιατί και εκλογές να μην είχαμε τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη την ίδια στάση θα τηρούσαν. Άλλα τάσσονται ευθέως εναντίον της λύσης της ΔΔΟ (ΕΔΕΚ) και άλλα (ΔΗΚΟ) υποστηρίζουν, λένε, τη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία, αλλά βάζουν και την «ουρά» ζητώντας να είναι με… «σωστό περιεχόμενο», χωρίς να καθορίζουν τι είναι το σωστό και τι το λάθος. Είναι οι θιασώτες της συνέχισης του σημερινού διχοτομικού στάτους κβο που θεωρούν ως «δεύτερη καλύτερη λύση» τη μη λύση!

 Όσο για το μεγάλο κόμμα της Δεξιάς, τον ΔΗΣΥ, με τις φυγόκεντρες τάσεις που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις με μετακινήσεις οπαδών του προς το εθνικιστικό, ακροδεξιό κόμμα του ΕΛΑΜ, το οποίο τάσσεται εναντίον της ΔΔΟ, η ηγεσία του «αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι» να ασχολείται με το Κυπριακό, ενώ όταν τα ηγετικά στελέχη του Συναγερμού είναι αναγκασμένα να τοποθετηθούν δημόσια, περιορίζονται σε γενικολογίες…

  • Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ήταν αναμενόμενο η Προσωπική Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, κατά τις συναντήσεις της με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να μην άκουσε τοποθετήσεις που να διαφοροποιούν την εικόνα που είχε προτού ξεκινήσει το ταξίδι της προς την Κύπρο.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ελέγχεται γιατί ενώ δηλώνει πως «η ανταπόκριση από δικής μας πλευράς είναι θετική» περιορίζεται σε ευχολόγια του τύπου «να δώσουμε χρόνο στη διπλωματία, είμαστε εδώ και ελπίζουμε πραγματικά να δημιουργηθούν οι συνθήκες, έτσι ώστε να ξεκινήσει μια συζήτηση, ένας διάλογος για να δούμε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών»… Ωστόσο δεν αναλαμβάνει καμιά απολύτως πρωτοβουλία, την ώρα που αρνείται να συζητήσει έστω τις ρεαλιστικές προτάσεις του ΑΚΕΛ για σπάσιμο του αδιεξόδου.

Ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις του επανέφερε στη δημόσια συζήτηση το αίτημα του Κόμματος να συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο η πρόταση του για διάρρηξη του αδιεξόδου στο Κυπριακό, η οποία σύμφωνα και με εκπροσώπους του διεθνούς παράγοντα δημιουργεί προοπτικές.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι η μεγάλη εικόνα είναι ότι ενόσω διαρκεί το αδιέξοδο, το οποίο εργαλειοποιεί η Τουρκία για να παγιοποιεί την de facto κατάσταση που οδηγεί στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης, εμείς θα πρέπει να δούμε τι πρωτοβουλίες αναλαμβάνουμε σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν.

«Χρειάζεται, είπε ο Στέφανος Στεφάνου, η Ελληνοκυπριακή πλευρά και εν γένει η Κυπριακή Δημοκρατία, να προχωρήσει με μια συγκεκριμένη πρόταση, που ενδεχομένως να δημιουργήσει δυναμική. Και αυτή η πρόταση πρέπει να είναι στον ενεργειακό τομέα με τέτοιο τρόπο που να αφορά και την Τουρκία και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Όλα αυτά είναι στην πρόταση που έχουμε καταθέσει εδώ και μερικά χρόνια και είναι γνωστή η πρόταση μας. Ζητούμε ξανά από τον Πρόεδρο επιτέλους να συζητήσουμε αυτή την πρόταση στο Εθνικό Συμβούλιο, γιατί δυστυχώς ούτε ο προηγούμενος Πρόεδρος, ούτε και ο σημερινός Πρόεδρος έχουν αποδεχθεί έστω να συζητήσουμε αυτή την πρόταση».

Όμως, για να γίνει αυτό χρειάζεται πολιτική βούληση για αλλαγή πλεύσης, η οποία προφανώς και δεν υπάρχει! Βολεύονται όλοι τους και στις δυο πλευρές,  με το συνεχιζόμενο αδιέξοδο και τη μη λύση, ενώ οι ΝΑΤΟϊκοί ιμπεριαλιστές που προκάλεσαν το δίδυμο έγκλημα κατά της Κύπρου και του λαού της δεν έχουν λόγους να ασκήσουν την επιρροή τους προς την κατοχική δύναμη για λύση. Τα συμφέροντα τους εξυπηρετούνται με τα τετελεσμένα που προκάλεσε το πραξικόπημα και η εισβολή του   1974 αφού με άλυτο το Κυπριακό καμιά πλευρά δεν εγείρει θέμα στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο τις οποίες χρησιμοποιούν ως ορμητήριο εναντίον των γειτονικών μας κρατών!

Διαβάστε Επίσης