Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟ: Το παιχνίδι είναι στημένο, από πριν ξεπουλημένο!Ο ένας «δυο κράτη» και...

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Το παιχνίδι είναι στημένο, από πριν ξεπουλημένο!Ο ένας «δυο κράτη» και ο άλλος μασημένα λόγια!

Διαιώνιση του διχοτομικού στάτους κβο και σε βάθος χρόνου αναβάθμιση της οντότητας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου στο πρότυπο της ένταξης στο Συμβούλιο της Ευρώπης, με ελληνική πρόταση, του Κοσσόβου που αποσχίστηκε από τη Σερβία

-

Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

Ανέλαβαν δράση και πάλι οι γνωστοί κύκλοι που εναντιώνονται στην προοπτική λύσης και επανένωσης της Κύπρου και του λαού της. Τα κάθε λογής φασιστοειδή και οι ακραίοι εθνικιστές σε όποιο κόμμα της δεξιάς κι αν βρίσκονται,  σε… αγαστή συνεργασία με τους λεγόμενους ενδιάμεσους, κάνουν τη βρόμικη δουλειά των δυτικών ιμπεριαλιστών, σκοτώνοντας με τη στάση τους και τη νέα προσπάθεια για διάρρηξη του αδιεξόδου για αναζήτηση συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό.

Η έλευση στην Κύπρο της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ύστερα από περιοδεία σε Ευρώπη, Μόσχα και Ουάσιγκτον και παρά τη στήριξη που έλαβε, αναγκαστικά περιορίζεται σε χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δυο Κυπριακών Κοινοτήτων, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Επαναλαμβάνουν και οι δυο τις πάγιες τοποθετήσεις τους και πολύ απέχουν από του να βρουν «κοινό έδαφος», όπως ζητούν τα Ηνωμένα Έθνη. 

Ξένοι διπλωμάτες εκτιμούν πως πιθανόν να πρόκειται για τον «τελευταίο γύρο» προτού επισημοποιηθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το «κλείσιμο» της διαδικασίας αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό, όπως τη γνωρίζαμε μέχρι την κατάρρευση των συνομιλιών το 2017 στο Κραν Μοντανά όταν ο τότε Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εγκατέλειψε τις συνομιλίες και επέστρεψε στην Κύπρο ικανοποιώντας ελέω προεδρικών εκλογών του 2018, τις αξιώσεις των αντιομοσπονδιακών…

 Η ιστορία επαναλαμβάνεται συνεχώς και συνεχώς. Ο Αναστασιάδης μιμείτο τον πολιτικό μέντορα του, τον Γλαύκο Κληρίδη και ο νυν Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης ακολουθεί κατά πόδας τον δικό του μέντορα Ν. Αναστασιάδη και από τότε έτρεξε μπόλικο νερό στο αυλάκι…

ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ

ΔΥΟ ΗΓΕΤΕΣ!

Στην πολιτική ατζέντα βρίσκεται αυτές τις  μέρες ξανά το Κυπριακό με την εδώ παρουσία της κας Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Ύστερα από μια μακρά περίοδο πλήρους απραγίας μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, θα ανάμενε κανείς πως οι όποιες κινήσεις για συνέχιση των προσπαθειών αναζήτησης λύσης, θα προκαλούσε το δημόσιο ενδιαφέρον. Ωστόσο, προφανώς οι θέσεις των πολιτικών δυνάμεων πέραν της Αριστεράς, όπως έχουν μορφοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και η συγκυρία των επικείμενων διπλών εκλογών για την Ευρωβουλή και τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υποβαθμίζουν το ενδιαφέρον.

Έστω κι αν η κα Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ η οποία το προηγούμενο χρονικό διάστημα πραγματοποίησε επαφές με κοινωνικές και άλλες οργανώσεις και στις δυο πλευρές του συρματοπλέγματος, εναγωνίως καλεί τους ηγέτες και των δυο Κοινοτήτων «να ακούσουν τους πολίτες».  «Συναντήθηκα με πάρα πολλούς ανθρώπους και όλοι, σε ολόκληρο το νησί, επιθυμούν να προχωρήσουν προς τα μπρος», πρόσθεσε. Οπότε, είπε, «είναι ευθύνη των ηγετών να κάνουν κάτι, και ελπίζω ότι θα μπορέσουν να ακούσουν τους πολίτες».

  • Διπλωμάτες στη Λευκωσία επισύρουν την προσοχή στο γεγονός ότι η δήλωση αυτή της Προσωπικής Απεσταλμένης του  Γ.Γ. του ΟΗΕ έγινε μετά τις χωριστές συναντήσεις που είχε τόσο με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο όσο και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτης Ερσίν Τατάρ έξω από το Γραφείο του στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας.

Με την ενέργεια της η κα Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θέλησε με διπλωματική αβροφροσύνη να καταστήσει υπεύθυνους και τους δυο ηγέτες στο ενδεχόμενο αποτυχίας εξεύρεσης κοινού εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών.

Έχοντας υπόψη και τις επίσημες θέσεις της διεθνούς κοινότητας όπως της επεξηγήθηκαν κατά την περιοδεία της σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στη Μόσχα και στην Ουάσιγκτον ζήτησε ξεκάθαρες τοποθετήσεις από τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων.

  • Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές των Ηνωμένων Εθνών με τα όσα άκουσε δεν φαίνεται να θεωρεί πως δημιουργούνται οι προοπτικές για διάρρηξη του αδιεξόδου. Αντίθετα, ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε όσα λέει και δημόσια εμμένοντας στην «κυριαρχική ισότητα» και σε «ίσο διεθνές καθεστώς», θέση που παραπέμπει σε διχοτομική λύση δυο κρατών.

Μάλιστα, μετά το τέλος της συνάντησης, αναφέρθηκε στις συναντήσεις του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, όπου τόνισε -όπως είπε- την «ανάγκη για λύση βασισμένη στη συνεργασία δύο κρατών»!

Χωρίς ενδοιασμό ο εθνικιστής Τουρκοκύπριος πολιτικός απαντώντας σε ερώτηση για τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, είπε ότι «το να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν θα λύσει από μόνο του τίποτα. Το βασικό είναι να αλλάξει η νοοτροπία. Η νοοτροπία ότι ο τουρκοκυπριακός λαός στο βόρειο τμήμα της Κύπρου έχει ίσο νομικό καθεστώς με τον ελληνικό λαό». «Χωρίς κοινό έδαφος, πρόσθεσε, δεν έχει κανένα νόημα να συναντηθούμε και να ξεκινήσουμε ξανά μια διαδικασία διαπραγματεύσεων».

Και βεβαίως στο χέρι του είναι να μην υπάρξει «κοινό έδαφος» εμμένοντας στις διχοτομικής φιλοσοφίας τοποθετήσεις του!

ΑΛΛΑ ΑΝΤ’ ΑΛΛΩΝ

Ο ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ…

Όμως, η τραγωδία είναι πως ρίχνουν νερό στο μύλο του Ερσίν Τατάρ και των άλλων διχοτομιστών των κατεχομένων, κόμματα, η ηγεσία της Εκκλησίας και πολιτικοί παράγοντες, περιλαμβανομένου του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετά τη συνάντηση με την κα Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ δεν προέβη σε δηλώσεις ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης περιορίστηκε στα… διαδικαστικά.  

  • Ανέφερε  ότι ο  Πρόεδρος της  Δημοκρατίας προέβη σε ενημέρωση της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ για τα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου «η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με την Ε.Ε. στείλαμε ένα σαφές, θετικό μήνυμα προς την Τουρκία για τη διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο Κυπριακό», είπε ο κ. Λετυμπιώτης αλλά για την… «ταμπακιέρα», ούτε λέξη!

Το ζητούμενο είναι η αναζήτηση «κοινού εδάφους» για επανέναρξη των συνομιλιών και ο Εκπρόσωπος δεν θέλησε έστω να περιγράψει δημόσια, για να καταγραφεί από τους ξένους διπλωμάτες που παρακολουθούν και καταγράφουν τις θέσεις των δυο πλευρών, τη μορφή της αναζητούμενης λύσης. Ο εθνικιστής Τουρκοκύπριος ηγέτης  Ερσίν Τατάρ δεν χάνει ευκαιρία που να μην επαναλαμβάνει τις διχοτομικής φιλοσοφίας τοποθετήσεις του.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ούτε και η στάση και οι τοποθετήσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη ικανοποιούν τα κριτήρια για να θεωρηθεί πως είναι αρκούντως υποβοηθητικές στο ξεκαθάρισμα του σκηνικού για επανέναρξη των συνομιλιών. Σημειώνεται με έμφαση η αποφυγή αναφοράς για στήριξη του Πλαισίου Γκουτέρες και των διαχρονικών συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν σε όλη την πορεία διεξαγωγής διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Η στάση του Νίκου Χριστοδουλίδη και των υποστηρικτών του δίνουν το τέλειο άλλοθι σε όσους στο διεθνή χώρο αφήνουν έξω από το κάδρο των ευθυνών για το άλυτο Κυπριακό, την κατοχική δύναμη με το νεοσουλτάνος της Άγκυρας, τον Ταγίπ Ερντογάν να συμπεριφέρεται ως ο… «ειρηνοποιός» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ενώ η τουρκική διπλωματία μερίμνησε για τη συνέχιση του Ελλοηνοτουρκικού διαλόγου με άλυτο το Κυπριακό.

Δηλώνοντας πως στο Κυπριακό συνομιλητές είναι οι δυο Κυπριακές Κοινότητες, δεν αποδέχεται στο διάλογο με την Ελλάδα αλλά και με τρίτες χώρες,  να συζητούνται ακόμη και οι διεθνείς πτυχές του προβλήματος που παραπέμπουν στην τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή.

ΣΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ…

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, παίζοντας το παιχνίδι των δυτικών ιμπεριαλιστών, κινούνται υπογείως οι ακραίοι εθνικιστές και όσοι εναντιώνονται στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας για επανένωση, με στόχο να σκοτώσουν προτού γεννηθεί και τη νέα προσπάθεια για αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό!

Οι δυτικοί «σύμμαχοι» και των σημερινών κυβερνώντων απεργάζονται τη διαιώνιση του διχοτομικού στάτους κβο και σε βάθος χρόνου την αναβάθμιση της οντότητας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου στο πρότυπο της ένταξης, μετά από Ελληνική πρόταση (Ντόρα Μπακογιάννη), στο  Συμβούλιο της Ευρώπης, του Κοσσόβου που αποσχίστηκε από τη  Σερβία!

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, τα συγκυβερνώντα κόμματα ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ τρίβουν τα χέρια από το γεγονός πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για προοπτικές διάρρηξης του αδιεξόδου ενώ το κόμμα του, ο ΔΗΣΥ, δεν αρθρώνει δημόσια πολιτικό λόγο για το Κυπριακό. Φοβάται νέες φυγόκεντρες τάσεις προς το ακροδεξιό, εθνικιστικό ΕΛΑΜ. «Σύσσωμη η Δεξιά και Ακροδεξιά» για άλλη μια φορά θυσιάζει το Κυπριακό στο βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων της!

Διαβάστε Επίσης