Πρόσφατα το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι η Αναλογιστική Μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας επιβεβαιώνει την βιωσιμότητα του ΤΚΑ πέραν του 2080 και περιλαμβάνει σημαντικές εισηγήσεις για τον εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής και την αναβάθμιση της πολιτικής χρηματοδότησης ενώ ο Υπουργός διαπιστώνει ότι το ΤΚΑ δεν κινδυνεύει και ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί πραγματικό αποθεματικό.
Μάλιστα υπάρχει και εισήγηση όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο για αύξηση του ποσοστού των επενδύσεων σε στοιχεία εκτός δημοσίου. Ειπώθηκε δε ότι δεν θα αυξηθούν οι εισφορές μας στο ΤΚΑ. Και εμείς οι αδαείς διερωτόμαστε γιατί πουθενά δεν αναφέρεται το ότι οι οφειλές του κράτους στο ΤΚΑ έχουν ξεπεράσει τα €10 δισεκατομμύρια με τους κυβερνώντες να καθησυχάζουν ότι ΘΑ αρχίσουν αποπληρωμή του χρέους το … 2027 και γιατί ο δανεισμός του κράτους από το ΤΚΑ ΔΕΝ μετρά στο επίσημο δημόσιο χρέος.
Μας λεν ότι δεν θα αυξηθούν οι εισφορές αλλά πως γίνεται αυτό την στιγμή που έχουμε υπογεννητικότητα και θα έχουμε λιγότερους εργαζόμενους να στηρίζουν περισσότερους συνταξιούχους και συν τοις άλλοις χαμηλότερους μισθούς με λιγότερες εισφορές στο ΤΚΑ;
Μας λεν για επένδυση του ταμείου εκτός δημοσίου και αυτό μου θύμιζε την περίοδο του Χρηματιστηρίου 1996-1999 που τα «σαΐνια» του ΔΗΣΥ ήθελαν να «επενδυθεί» το απόθεμα του ΤΚΑ δισεκατομμυρίων λιρών στο ΧΑΚ που αν δεν τους έβαζαν χαλινάρι κανένας συνταξιούχος δεν θα είχε να παίρνει μία.
Επενδύσεις εκτός από καταθέσεις σε τράπεζες υψηλής πιστοληπτικής βαθμίδας εκτός Κύπρου και με ευνοϊκό επιτόκιο ενέχουν κίνδυνο για τα λεφτά του Ταμείου!
Τελικά εμείς που γνωρίζουμε λίγα, είμαστε πιο κοντά στην αλήθεια και στην πραγματικότητα από αυτούς που μας παραπλανούν τα τελευταία έντεκα χρόνια!
Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ