Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣRealSportsΠοιοι πραγματικά ευθύνονται για την έξαρση της βίας στα γήπεδα - Του...

Ποιοι πραγματικά ευθύνονται για την έξαρση της βίας στα γήπεδα – Του Κόκου Καθητζιώτη

Στο σκαμνί οι πολιτειακοί θεσμοί, η κυβέρνηση, ο ΚΟΑ και η ΚΟΠ! - Αμείλικτα ερωτήματα προς τους κυβερνώντες και τους ιθύνοντες του κυπριακού ποδοσφαίρου

-

Του Κόκου ΚΑΘΗΤΖΙΩΤΗ

Η βία στα γήπεδα αλλά και εκτός γηπέδων από τους οργανωμένους οπαδούς ποδοσφαιρικών ομάδων και εννοούμε βέβαια, αυτούς των μεγάλων Σωματείων, με τους χιλιάδες φανατικούς φιλάθλους, ταλαιπωρεί το ποδόσφαιρο και άλλα αθλήματα εδώ και δεκαετίες, χωρίς να έχουμε θετικά αποτελέσματα παρά το γεγονός ότι λόγω κάρτας φιλάθλου απείχαν δυο με τρία χρόνια από τα γήπεδα (αυτοτιμωρήθηκαν) και κάποιες τιμωρίες μετά από την Δικαιοσύνη, για απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα ή μερικές περιπτώσεις απαγόρευσης εισόδου σε φιλάθλους που παρεκτρέπονται από ένα δυο σωματεία!

Πρέπει να παρατηρήσουμε ότι σε ολόκληρη την ποδοσφαιρική Ευρώπη, με εξαίρεση τρεις -τέσσερις χώρες και μεταξύ αυτών η Κύπρος και η Ελλάδα, οι φίλαθλοι μέσα σε στάδια των 40, 50,60,70 χιλιάδων και πάνω φιλάθλων, δεν μεταφέρουν κροτίδες ή φωτοβολίδες και άλλα βεγγαλικά στις κερκίδες  για να τις χρησιμοποιούν ή να τις πετάξουν στο γήπεδο.

Πως το πετυχαίνουν αυτές οι χώρες και εμείς εδώ με 5,10 και 15 χιλιάδες φιλάθλους τα γήπεδα μας παίρνουν φωτιά και κινδυνεύουν ποδοσφαιριστές, διαιτητές, αντίπαλοι φίλαθλοι κ.λπ.. από τη χρήση αυτών των επικίνδυνων αντικειμένων. Όλοι ιδιαίτερα την τελευταία δεκαπενταετία ασχολήθηκαν με την καταστολή της βίας και του χουλιγκανισμού στα γήπεδα και εκτός. Πάρθηκαν μέτρα από ΚΟΑ (κάρτα φιλάθλου), ΚΟΠ και καμία πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί.

Πρέπει να αναζητήσουμε το γιατί αυτά τα μέτρα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους και να προσπαθήσουν να συμβάλουν με θετικό τρόπο για την όσο το δυνατό επίλυση αυτού του μεγάλου προβλήματος στο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό, χωρίς να ζημιώνονται τα σωματεία – ιδιαίτερα τα μικρά (απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων) – και με δημοκρατικές διαδικασίες, εφαρμογή των νομοθεσιών από την αστυνομία, ΚΟΠ, κ.λπ.

  • Η πολιτεία κάνει κάτι για την διαπαιδαγώγηση των μαθητών και της νεολαίας για την παραβατικότητα και την βία στον αθλητισμό; Το ίδιο ο ΚΟΑ και η ΚΟΠ!
  • Τι έκαναν και τι κάνουν σε αυτό το θέμα; ΚΟΠ και ΚΟΑ τηρούν τις διατάξεις για την κάρτα φιλάθλου;
  • Πως μπαίνει όλο αυτό το «πολεμικό υλικό» στις κερκίδες των γηπέδων αφού γίνεται έλεγχος στους φιλάθλους;
  • Μήπως είναι καιρός να σοβαρευτούμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΗ!

 Όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο γνωρίζουν από το τελευταίο φίλαθλο μέχρι και τους παράγοντες, προέδρους των σωματείων και της ΚΟΠ αλλά και η αστυνομία πως μπαίνουν όλα αυτά τα «εκρηκτικά» μέσα στο γήπεδο. Είναι βέβαιο ότι δεν έχει την απόλυτη ευθύνη για αυτό η αστυνομία.

  • Η αστυνομία όμως έχει την απόλυτη ευθύνη να βρει ποιος πέταξε μια κροτίδα σε ένα αγώνα με 500 φιλάθλους και να το παραδώσει στην δικαιοσύνη.

Είναι κοροϊδία να λέει μετά κάναμε λάθος, δεν είναι αυτός, είναι κάποιο άλλο συγγενικό του πρόσωπο που του μοιάζει!

Τι μεσολάβησε, ποιοι επενέβησαν και γιατί! Στην Κύπρο την μικρή ζούμε και αν δεν σταματήσουμε τα ρουσφέτια και τις παρεμβάσεις στο έργο της Αστυνομίας και της δικαιοσύνης από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα ( υπουργούς, βουλευτές, προέδρους οργανισμών και σωματείων, κομματάρχες κ.λπ.) ποτέ δεν θα λυθεί το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα.

 Ας αποφασίσουν λοιπόν όλοι αν θέλουν να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Δεν είναι καθόλου δύσκολο. Πρώτα ιδιαίτερα μεγάλα σωματεία με τους πολλούς οργανωμένους φιλάθλους ας πάρουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα μαζί με τους συνδέσμους τους, για την αποτροπή αυτών των επικίνδυνων ταραξιών από τα γήπεδα.

Επίσης τα ίδια τα σωματεία όχι επίσημα, κάποιοι παράγοντες από μόνοι τους να βοηθούν στην είσοδο των κροτίδων εντός των σταδίων. Το ίδιο οφείλουν να πράξουν και αυτοί που κάνουν τους ελέγχους στις εισόδους των σταδίων. Επίσης η αστυνομία πρέπει να εκτελεί το έργο της αμερόληπτα για όλα τα σωματεία και να συμβάλει θετικά για την πάταξη της βίας και τους χουλιγκανισμού στα γήπεδα.

Στο τέλος, η ίδια η ΚΟΠ έχει κανονισμούς που πρέπει να τους εφαρμόζει κατά γράμμα. Συμφωνούμε ότι η τιμωρία του Σωματείου δεν είναι η απονομή δικαιοσύνης, όμως είναι άμεσο μέτρο.

Είναι το κλείσιμο της κερκίδας των οργανωμένων για δυο –  τρεις αγωνιστικές (και το Σωματείο εννοείται να μην δώσει εισιτήρια) εκτός από τις άλλες τιμωρίες που προβλέπουν οι ποινές που επιβάλλει η Δικαιοσύνη της ΚΟΠ.

Επιτέλους ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους έξω από Σωματειακές, κομματικές και συγγενικές, ευνοιοκρατικές ενέργειες και αποφάσεις ή και εφαρμογή των νομοθεσιών για την βία στους αγωνιστικούς χώρους.

Διαβάστε Επίσης