Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΜε τις ευλογίες Αννίτας η συμμετοχή Συναγερμικών στην κυβέρνηση του… «αντάρτη» κατά...

Με τις ευλογίες Αννίτας η συμμετοχή Συναγερμικών στην κυβέρνηση του… «αντάρτη» κατά τα άλλα Χριστοδουλίδη

Άλλαξαν τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές παραμένουν το ίδιο νεοφιλελεύθερες, αντεργατικές, εξυπηρετώντας το μεγάλο κεφάλαιο και τους μεγαλοεργοδότες

-

Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

Η ενδοκοινοβουλευτική σύμπλευση των δυνάμεων της Δεξιάς και Ακροδεξιάς για ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2024, με πολιτικές «πάρε – δώσε», ήταν ο προάγγελος της στροφής της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη ακόμη πιο δεξιά, γεγονός που επισφραγίστηκε με τον πρώτο ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου του. Υλοποιώντας τις υπόγειες μεταξύ των συνεννοήσεις και συμφωνίες και για να εξασφαλίσουν τις ψήφους των βουλευτών του ΔΗΣΥ και του ΕΛΑΜ για τον Κρατικό Προϋπολογισμό, τα λεγόμενα κόμματα του κέντρου (ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ), που μετέχουν στην κυβέρνηση έγλειψαν εκεί που έφτυναν τόσα χρόνια. Αντίθετα με τη στάση που τηρούσαν μέχρι τώρα, που ψήφιζαν εναντίον μαζί με το ΑΚΕΛ, φέτος, για πρώτη φορά υπερψήφισαν το κονδύλι για το ίδρυμα Γρίβα Διγενή! Έτσι για να γίνει το δικό του Συναγερμού και του εθνικιστικού ΕΛΑΜ και να γαργαλίσουν τ’ αυτιά των φουστανελάδων της δεξιάς!

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσαν στην κοινωνία οι χειρισμοί του με τον ανασχηματισμό, καθώς τον εξάγγειλε και έβαλε στην… πρίζα όλα τα μέλη της κυβέρνησης του που δεν γνώριζαν τι θα τους ξημέρωνε, εάν ο… «άρχοντας» θα τους απέπεμπε ή θα τους κρατούσε στην «Αυλή του» ως υπουργο-συμβούλους του…

Μέσα στην παραζάλη του μάλιστα κατά την τελετή διαβεβαίωσης των νέων υπουργών την Τετάρτη, πάλι έκανε το ίδιο λάθος. Αντί να πει αυτά που έχει να πει, εξάγγειλε πως θα… εξηγήσει προσεχώς «αναλυτικά το πλάνο του για το 2024», προφανώς εννοεί για το υπόλοιπο της χρονιάς… Ακόμη, εξέφρασε πρόθεση να… θεσμοθετήσει την «κοινωνική διαβούλευση για να γίνουν οι πολίτες κοινωνοί των σχεδιασμών της Κυβέρνησης μέσα από ένα μοντέλο συμμετοχικής διακυβέρνησης», είπε.

Τώρα, τι εννοεί με τον όρο «συμμετοχική διακυβέρνηση», ούτε ο ίδιος δεν ξέρει. Πάντως σχεδόν ταυτόχρονα κάλεσε τους υπουργούς, υφυπουργούς και επιτρόπους που διόρισε, προσέξτε, όχι ν’ ανοίξουν τ’ αυτιά και ν’ ακούνε τι λένε οι πολίτες, αλλά τα κλείνουν, ναι να τα κλείνουν, για να μην ακούνε την… «αβασάνιστη κριτική», λέει ο «άρχοντας», κούνια που τον κούναγε!

Νέα ήθη και κενά δαιμόνια εισάγει στην πολιτική ζωή η νέα κατάσταση πραγμάτων! Εδώ  ξεχειλίζει η οργή των πολιτών για τις αντιλαϊκές πολιτικές τους, όλοι φωνάζουν για την ακρίβεια που τσακίζει τα νοικοκυριά, για τα επιτόκια που στέλνουν όλο και περισσότερα δάνεια στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων με ορατό το κίνδυνο να ξεσπιτωθούν ακόμη περισσότεροι πολίτες. Ακόμη, κανένας δεν εμπιστεύεται το συνονθύλευμα που κυβερνά πως θα αλλάξει ρότα και ο Πρόεδρος θ΄ αρθεί στο ύψος των περιστάσεων με τους χειρισμούς του στο Κυπριακό.

Όλα μαύρα κι άραχνα και ο ανασχηματισμός δεν επέφερε κανένα θετικό πρόσημο στην κυβέρνηση. Αντίθετα, η απογοήτευση έγινε μεγαλύτερη καθώς οι πολίτες διαπιστώνουν πως η επιλογή προσωπικοτήτων από τον Πρόεδρο για νέα οφίκια επιβεβαιώνει με τον πλέον ηχηρό τρόπο την μετατόπιση της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη ακόμη πιο δεξιά.

ΧΕΡΙ – ΧΕΡΙ ΜΕ

ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΣΥ!

Οι αλλαγές στο Υπουργικό ενισχύουν την ομάδα των υπουργών είτε που είναι ενεργά ηγετικά στελέχη είτε προέρχονται από τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, γεγονός που δεν έμεινε ασχολίαστο από παράγοντες της ΔΗΠΑ και της ΕΔΕΚ που βλέπουν πιθανή πρόβα επισημοποίησης της συμμετοχής και άλλων Συναγερμικών στο Υπουργικό του συναδέλφου τους Νίκου Χριστοδουλίδη  ο οποίος παραμένει μέλος του ΔΗΣΥ.

Εξάλλου, συμμετέχει αδιαλείπτως στις Συνόδους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) όπου διαμορφώνονται οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβάλλουν οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ε.Ε., κόντρα στα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαών της Ευρώπης.

Εκεί ακριβώς, στο ΕΛΚ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο «αντάρτης» του ΔΗΣΥ, που οδήγησε το κόμμα του στην ήττα των προεδρικών εκλογών,  «αναβαπτίζεται» ως βέρος νεοφιλελεύθερος, συντηρητικός πολιτικός, μαζί με την κα Αννίτα Δημητρίου, πρόεδρο του ΔΗΣΥ η οποία έδωσε το παρών της και στην τελετή διαβεβαίωσης των νέων υπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο. Και όπως αναμενόταν δεν έδειξε καν να ενοχλείται από την υπουργοποίηση Συναγερμικών. Λες και ήταν όλα συμφωνημένα πίσω από κλειστές πόρτες… Παρακολούθησε την τελετή δίπλα – δίπλα με τους αρχηγούς των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ με τα πολιτικά μηνύματα να είναι ευδιάκριτα…

Έτσι, στο δήθεν υπερκομματικό Υπουργικό Συμβούλιο του Νίκου Χριστοδουλίδη, βρήκαν τη θέση ακόμα περισσότερα νυν ή πρώην μέλη ή στελέχη πολιτικών κομμάτων.

Ο Μιχάλης Δαμιανού, ο οποίος διαδέχτηκε την Δρα Πόπη Κανάρη στο Υπουργείο Υγείας, είναι εν ενεργεία αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ. 

Ενεργό κομματικό στέλεχος του ΔΗΚΟ είναι και ο Παναγιώτης Παλατές ο οποίος διορίστηκε στη θέση του Επιτρόπου του Πολίτη. Στο ΔΗΚΟ κατέχει τη θέση του Βοηθού Γενικού Οργανωτικού Γραμματέα και είναι μέλος της ΚΕ του κόμματος.

Η νέα Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, υπηρέτησε για χρόνια ως εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ και μετείχε στο κυβερνητικό σχήμα του Νίκου Χριστοδουλίδη ως Επίτροπος Περιβάλλοντος.

Ο νέος Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, ανήκει στη ΔΗΠΑ. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του ΔΗΚΟ. Υπηρέτησε ως διευθυντής Τύπου του Γραφείου του ΠτΔ και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου. Υπηρέτησε ως Υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ  και ήταν μέλος του εκλογικού επιτελείου του Ν. Χριστοδουλίδη.

Ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρσιώτης, προέρχεται από το χώρο του ΔΗΣΥ.

Συναγερμικός είναι και ο διορισθείς ως Επίτροπος Ορεινών Περιοχών, Χαράλαμπος Χριστοφίνας που διετέλεσε Βοηθός Επαρχιακός Γραμματέας της ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ. Λεμεσού.

Η νέα Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αντωνία Θεοδοσίου, υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του Κινήματος Οικολόγων το 1996. Σήμερα είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Ωστόσο, σημειώνεται ότι το Κίνημα ξέφρασε την αντίθεσή του στο διορισμό της και η Πολιτική Επιτροπή του επαναβεβαίωσε ότι παραμένει στην αντιπολίτευση.

Στο Υφυπουργείο Καινοτομίας διορίστηκε ο Νικόδημος Δαμιανού, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας JCC Payment Systems Ltd τα τελευταία 6 χρόνια. Στο νεοϊδρυθέν Υφυπουργείο Ευρωπαϊκών Θεμάτων διορίστηκε η Μαριλένα Ραουνά, που είναι διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του ΠτΔ.

Παραμένει η ανισορροπία ανδρών – γυναικών….

Ούτε με τον πρώτο ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου του ο Νίκος Χριστοδουλίδης φρόντισε να επανορθώσει και να υλοποιήσει την προεκλογική του δέσμευση για συμμετοχή 50:50 ανδρών και γυναικών στην κυβέρνηση του. ΄Επαυσε μια γυναίκα, την υπουργό Υγείας Πόπη Κανάρη και υπουργοποίησε μια, τη Μαρία Παναγιώτου. Ο συνολικός αριθμών γυναικών στο Υπουργικό Συμβούλιο παραμένει ο ίδιος, ΜΟΝΟ 2 γυναίκες και εννέα άνδρες και σε ποσοστό μόλις 18%!

Οι γυναίκες φαίνεται να επικρατούν αριθμητικά στις θέσεις Υφυπουργών καθώς στις 5 από τις 7 θέσεις έχουν διοριστεί γυναίκες με το γυναικείο κίνημα της ΠΟΓΟ να καταγγέλλει ότι το γεγονός αυτό αναπαράγει αντί να καταπολεμά τα έμφυλα στερεότυπα για το ρόλο της γυναίκας στην πολιτική ζωή, καθώς τα Υφυπουργεία δεν συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο, με τις γυναίκες Υφυπουργούς να αναλαμβάνουν συμπληρωματικό ρόλο.

Διαβάστε Επίσης