Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΟ Χριστοδουλίδης παραδέχεται αδυναμία να πείσει τον Γ.Γ. του ΟΗΕ!  

Ο Χριστοδουλίδης παραδέχεται αδυναμία να πείσει τον Γ.Γ. του ΟΗΕ!  

Θα μπορούσε να ήταν καλύτερη η έκθεση ΓΓ ΟΗΕ, λέει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αλλά δεν κούνησε καν το δακτυλάκι του…

-

Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα μπορούσε να ήταν καλύτερη ειδικότερα σε ό,τι αφορά την καταγραφή των παραβιάσεων στη νεκρή ζώνη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο των επίσημων εορτασμών για τα Θεοφάνεια που πραγματοποιήθηκαν στη Λάρνακα και κληθείς να αναφερθεί στην έκθεση του ΓΓ των ΗΕ για την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «σίγουρα η έκθεση θα μπορούσε σαφώς να ήταν καλύτερη, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την έκθεση που καταγράφει τις παραβιάσεις εντός της νεκρής ζώνης». Σημείωσε ότι αυτό είναι κάτι που «το συζητήσαμε ξανά, βλέπουμε να συνεχίζεται αυτή η παραδοσιακή, διαχρονική προσέγγιση των ΗΕ για ίσες αποστάσεις».

Όπως ανέφερε, «έχω ο ίδιος αποταθεί στον ΓΓ, ειδικότερα για το θέμα της νεκρής ζώνης, γιατί είναι κάτι το οποίο μας ανησυχεί ιδιαίτερα». Είναι, σημείωσε, «ένα από τα τετελεσμένα που δημιουργεί και η πάροδος του χρόνου, ανάμεσα σε πολλά άλλα, και είναι για αυτό τον λόγο που το 2024, που συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και 50 χρόνια τουρκικής κατοχής, θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να επανενώσουμε τον τόπο μας».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαιρέτισε την ανακοίνωση του διορισμού απεσταλμένης από τον ΓΓ των ΗΕ. «Να σας θυμίσω ότι από την πρώτη μέρα εκλογής μου εργαστήκαμε πολύ μεθοδικά για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα – θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική, λοιπόν, την απόφαση του ΓΓ για διορισμό προσωπικού απεσταλμένου – αναφέρεται στις καλές υπηρεσίες, και αυτό απαντά και στις όποιες ενδεχόμενες ανησυχίες για το πού κινούμαστε», τόνισε.

«Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι από δικής μας πλευράς, και για αυτό το θέμα θα ενημερώσω το Εθνικό Συμβούλιο τη Δευτέρα, ανάμεσα σε πολλά άλλα φυσικά, θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα μέσα από αυτή την προσπάθεια», διαβεβαίωσε.

«Δεν παραγνωρίζω τις δυσκολίες και τα προβλήματα, αλλά είμαστε εδώ ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες και τα προβλήματα, γιατί για μας δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», είπε, επίσης ο ΠτΔ.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ ότι για να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις ζητά κυριαρχική ισότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχουμε τη δήλωση του ΓΓ, τον διορισμό από τον ΓΓ, αναμένουμε την κάθοδο στην Κύπρο της κας Κουεγιάρ, έτσι ώστε να εργαστούμε και να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Δεν θέλω να σχολιάσω, είναι γνωστές οι δηλώσεις, οι προσεγγίσεις, όλοι θα κριθούμε στο τραπέζι των συζητήσεων».

Διαβάστε Επίσης