Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΝΤΡΟΠΗ! Σε κλείσιμο των θεάτρων οδηγεί το «κούρεμα» των χορηγιών στα θέατρα

ΝΤΡΟΠΗ! Σε κλείσιμο των θεάτρων οδηγεί το «κούρεμα» των χορηγιών στα θέατρα

-

Την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδία Θεατρικών Φορέων Κύπρου προκάλεσε η  απόφαση της κυβέρνησης για μείωση των χορηγιών των θεάτρων.

Η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Θεατρικών Φορέων Κύπρου, Μαριάννα Καυκαρίδου, καταγγέλλει ότι οι θεατρικοί φορείς οδηγούνται αναγκαστικά στο κλείσιμο λόγω του υφιστάμενου σχεδίου και εκφράζει την άποψη ότι δεν υπάρχει θέληση εκ μέρους του Υφυπουργείου Πολιτισμού για επίλυση των προβλημάτων.

Β. Κασσιανίδου: Τα θέατρα δεν μπορούν να βασίζονται μόνο στην κρατική χορηγία

«Η πολιτική του Υφυπουργείου δεν θα αλλάξει», δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ κατά πόσον υπάρχει πρόθεση του Υφυπουργείου Πολιτισμού για διαφοροποίηση του Σχεδίου ΘΥΜΕΛΗ μετά τις εξαγγελίες της Ομοσπονδίας Θεατρικών Φορέων Κύπρου, η Υφυπουργός Πολιστισμού, ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεών της η κ. Κασσιανίδου υπέδειξε ότι τα θέατρα δεν μπορούν να βασίζονται μόνο στην κρατική χορηγία.

Όπως ανέφερε η κ. Κασσιανίδου, αυτό που θα αλλάξει, είναι η Β’ φάση του Σχεδίου ΘΥΜΕΛΗ που θα προκηρυχθεί την άνοιξη και θα αφορά τις αιτήσεις για το Β’ εξάμηνο του 2024.

«Θα βελτιώσουμε κάποια σημεία που αφορούν την προϋπόθεση για τα χρόνια λειτουργίας των νεοσύστατων φορέων και την κατανομή της βαθμολογίας για το ύψος της χρηματοδότησης», εξήγησε. Στο Α’ εξάμηνο, ανέφερε, κανείς δεν πέτυχε να πάρει τις €40.000, που είναι το μέγιστο ποσό της χορηγίας που θα μπορούσε να πάρει κανείς για μια θεατρική παραγωγή. «Δύο προτάσεις έλαβαν €30.000 και κάποιες άλλες προτάσεις έλαβαν μικρότερα ποσά ανάλογα με τις περιοδείες που ήθελαν να κάνουν», πρόσθεσε.

Μ. Καυκαρίδου: Με τις χορηγίες που δίνονται αναγκαστικά οδηγούμαστε σε κλείσιμο

Από την πλευρά της, η Μαριάννα Καυκαρίδου, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Θεατρικών Φορέων Κύπρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι τα μέλη της Ομοσπονδίας έχουν ήδη ανακοινώσει ότι έχουν αναστείλει τις εργασίες τους και ότι δεν θα πραγματοποιήσουν πρόβες και παραστάσεις για τα έργα που είχαν υποβάλει στο ΘΥΜΕΛΗ για το 2024. «Στο Σατιρικό Θέατρο, 20-25 άνθρωποι έχασαν το εισόδημά τους για 3 μήνες», πρόσθεσε.

«Το Υφυπουργείο Πολιτισμού, στην προσπάθειά του να δημιουργήσει ένα πιο συμπεριληπτικό και δημοκρατικό σχέδιο, δεν έλαβε υπ’ όψιν τις διαφορετικές ανάγκες των θεατρικών φορέων της Ομοσπονδίας και των νεοσύστατων ομάδων», επεσήμανε.

«Πώς μπορεί να ανεβεί μια θεατρική παραγωγή με τα ποσά που προνοούνται;», διερωτήθηκε η Μαριάννα Καυκαρίδου, κάνοντας λόγο «για μια τεράστια διαδικασία, η οποία έχει κόστος που έχει ανέβει στα ύψη ειδικά στις μέρες μας». Όπως εξήγησε, οι €20.000, που προνοεί το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ για να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα ενός θεάτρου, είναι πολύ μικρό ποσό, τουλάχιστον για ένα θέατρο όπως το Σατιρικό.

«Διαφωνούμε με τη φιλοσοφία του Σχεδίου ΘΥΜΕΛΗ και είχαμε πει εξαρχής ότι το Σχέδιο θα ήταν καταστροφικό για όλη τη θεατρική κοινότητα, γιατί τα ποσά έχουν μειωθεί δραστικά και είναι αδύνατον για έναν θεατρικό φορέα να συγκεντρώσει το μέγιστο ποσό της χρηματοδότησης για πολυπρόσωπες και πολυδάπανες παραγωγές», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Θεατρικών Φορέων Κύπρου. «Έτσι όπως είναι διαμορφωμένο το Σχέδιο, πρέπει κάποιος να συγκεντρώσει το 91% της βαθμολογίας για να λάβει τις €40.000, που είναι το μέγιστο ποσό. Έτσι όπως είναι δομημένα τα μόρια, δεν μπορεί κανείς να φτάσει στο 91%. Το είχαμε επισημάνει από την αρχή ότι δεν βγαίνουν οι αριθμοί, κάτι που έχει αποδειχθεί», επεσήμανε.

«Κάποτε το κράτος διέθετε ειδικά κονδύλια και στήριζε με πολλούς τρόπους τη δημιουργία νέων θεάτρων και θεατρικών αιθουσών, καθώς και τη συνέχιση της λειτουργίας τους», δήλωσε στο ΚΥΠΕ η κ. Καυκαρίδου. «Μέσα σε μια νύχτα το Υφυπουργείο Πολιτισμού έρχεται και αλλάζει τα πάντα, λέγοντας ότι δεν είναι εποχή για το κράτος να συντηρεί θεατρικές αίθουσες. Δυστυχώς αμφισβητεί το καλλιτεχνικό μας έργο και την αξία μας», πρόσθεσε. «Φυσικά έχουμε κάνει λάθη σε επιλογές και αποφάσεις μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να έρθει ο οποιοσδήποτε να ακυρώσει την ιστορία και την προσφορά μας», υπογράμμισε.

«Με τις χορηγίες που μας δίνουν αναγκαστικά μας οδηγούν σε κλείσιμο. Αυτό γίνεται χωρίς καμία προειδοποίηση, χωρίς να μας δοθεί χρόνος να προετοιμαστούμε, να βρούμε λύσεις ή άλλες πηγές γι’ αυτό το κονδύλι», τόνισε η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Θεατρικών Φορέων Κύπρου, προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε προ τετελεσμένων». «Δυστυχώς δεν βλέπω να υπάρχει η επιθυμία και η καλή θέληση εκ μέρους του Υφυπουργείου Πολιτισμού και του κράτους για να εξευρεθεί λύση», συμπλήρωσε.

Σε ερώτημα του ΚΥΠΕ αν η Ομοσπονδία είναι ανοικτή σε διάλογο με το Υφυπουργείο Πολιτισμού, η κ. Καυκαρίδου απάντησε θετικά. «Ήδη έχουμε απευθύνει έκκληση στην Υφυπουργό να συζητήσουμε, αλλά δεν ανταποκρίθηκε. Ζητήσαμε παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για επίλυση του προβλήματος, αλλά δεν ανταποκρίθηκε», σημείωσε.

«Αν δεν λάβουμε αμέσως έκτακτη στήριξη για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας και αν σε δεύτερο χρόνο δεν γίνει η αναγκαία μελέτη και διαβούλευση για ένα πιο δίκαιο και πιο λειτουργικό σχέδιο επιχορήγησης, δεν μπορεί το θέατρο να προοδεύσει με αυτά τα ποσά», υπέδειξε.

«Έχουν καταφέρει να δημιουργηθεί κλίμα διχασμού ανάμεσα στη θεατρική κοινότητα, προσπαθούν να μας χωρίσουν σε στρατόπεδα ώστε να βλέπει ο καθένας το συμφέρον του», δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Μαριάννα Καυκαρίδου. «Είμαστε εναντίον του Σχεδίου ΘΥΜΕΛΗ γιατί θεωρούμε ότι κάνει πρώτα ζημιά στους θεατρικούς φορείς αλλά και στο επαγγελματικό θέατρο», εξήγησε. «Οι συλλογικότητες ζητούν αλλαγές στο Σχέδιο, αλλά είναι λυπηρό ότι δεν τους απασχολεί το ότι οι θεατρικοί φορείς δεν θα μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους», ανέφερε.

Σε ερώτημα του ΚΥΠΕ αν η Ομοσπονδία Θεατρικών Φορέων Κύπρου είναι σε διαβούλευση με τις συλλογικότητες, η κ. Καυκαρίδου απάντησε αρνητικά, εξηγώντας ότι η διαβούλευση είχε γίνει με το Υφυπουργείο Πολιτισμού. «Το κλίμα δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο αυτήν τη στιγμή, μυρίζει μπαρούτι η ατμόσφαιρα», είπε χαρακτηριστικά. «Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο, αλλά δυστυχώς νιώθουμε ότι ούτε το Υφυπουργείο ούτε οι υπόλοιποι φορείς είναι σε τέτοια διάθεση, γιατί θεωρούν ότι το συγκεκριμένο Σχέδιο εξυπηρετεί τις ανάγκες τους και τα καλλιτεχνικά τους σχέδια», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, εξέφρασε την απαισιοδοξία και τη λύπη της για «την επιμονή και την αδιαφορία του Υφυπουργείου Πολιτισμού», το οποίο, όπως είπε, «δεν βλέπει το πρόβλημα». «Δεν βλέπω να υπάρχει προθυμία για επίλυση των θεμάτων», κατέληξε.

Διαβάστε Επίσης