Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΟι παρασύμβουλοι του προεδρικού παρακάμπτουν μέχρι και Γενικούς Διευθυντές και ασκούν Εκτελεστική...

Οι παρασύμβουλοι του προεδρικού παρακάμπτουν μέχρι και Γενικούς Διευθυντές και ασκούν Εκτελεστική Εξουσία!

Οι παρασύμβουλοι του προεδρικού παρακάμπτουν μέχρι και Γενικούς Διευθυντές και ασκούν Εκτελεστική Εξουσία! >>> Εκρηκτικό κοινωνικό κοκτέϊλ έτοιμο να εκραγεί, η λαϊκή δυσφορία για τη διακυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη

-

Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

Δεν έκλεισε ακόμη χρόνος από την ανάληψη της προεδρίας από το Νίκο Χριστοδουλίδη και τους εταίρους του, επίσημους, το ΔΗΚΟ, τη ΔΗΠΑ και την ΕΔΕΚ και τους… άτυπους, τον ΔΗΣΥ και το ακροδεξιό ΕΛΑΜ και έκαναν τα πάντα! Καλά του έλεγαν και αυτός δεν το αρνιόταν, αντίθετα, το επιβεβαίωνε πριν από τις εκλογές του Φλεβάρη του 2023 ότι είναι ένα και το αυτό με τον ΔΗΣΥ και πως με την εκλογή του τίποτα δεν θα αλλάξει! Περηφανευόταν πως ήταν και παρέμενε Συναγερμικός, όσο κι αν «ενοχλούσε» τα κόμματα του πάλαι ποτέ κέντρου που τον στήριζαν επίσημα.

Η επομένη των εκλογών επαληθεύει πως «άλλαξε ο Μανολιός και τα ρούχα του, τα’ βαλε αλλιώς»! Πρώτη πολιτική του πράξη στον ευρωπαϊκό χώρο ήταν η συμμετοχή του στη σύνοδο των ηγετών, των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), χέρι – χέρι με την πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου. Είναι ο χώρος όπου καθορίζονται οι πολιτικές των νεοφιλελεύθερων, συντηρητικών κομμάτων οι οποίες επιβάλλονται στην Ε.Ε. και τις υπηρετούν τα κόμματα – μέλη του ΕΛΚ στις χώρες.

Πλέον δεν υπήρχε καμιά αμφιβολία ποιες πολιτικές θα ακολουθούσε η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος στο τραπέζι συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, απλώς μετακινήθηκε κατά μια θέση καταλαμβάνοντας την κενή καρέκλα με την αποχώρηση του Νίκου Αναστασιάδη, του πολιτικού μέντορα του. Κατά τα άλλα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, συνεχίζει τις  πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, αυτές που ο σημερινός εταίρος του, Νικόλας Παπαδόπουλος, πρόεδρος του ΔΗΚΟ χαρακτήριζε ως την πιο διαπλεκόμενη και διεφθαρμένη διακυβέρνηση η οποία με τις αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα, πληγώνει την αξιοπρέπεια του λαού μας και διασύρουν διεθνώς τη χώρα μας.

  • Αυτές τις πολιτικές είναι που υπηρετεί και σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος άπλωσε δίκτυ προστασίας στο Νίκο Αναστασιάδη και παρεμποδίζει τις έρευνες για διερεύνηση των σκανδάλων της τελευταίας δεκαετίας.

Η πλάκα με τον Νικόλα Παπαδόπουλο είναι κατηγορούσε την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ της οποίας βασικό στέλεχος, από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών ήταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης, για παρεμπόδιση του ελέγχου, άρνηση για διαφάνεια και πως έτρεμαν την κάθαρση. Ακριβώς τα ίδια κάνει και ως Πρόεδρος ο εκλεκτός του Νικόλα Παπαδόπουλου, πλέον με τη συνέργεια και του ιδίου!

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ

ΠΑΡΑΣΥΜΒΟΥΛΩΝ…

Γιατί είναι με απόφαση της συγκυβέρνησης που κόπηκε το κονδύλι και τα πόδια της Αρχής Κατά της Διαφθοράς. Είναι σε συνεννόηση με τα συγκυβερνώντα κόμματα που γέμισε το Προεδρικό Μέγαρο ολάκερο στρατό συμβούλων και παρασυμβούλων. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα στέγασης του πολυάριθμού μηχανισμού που λειτουργεί ως παρακράτος ασκώντας την εξουσία που βάση το Σύνταγμα άλλοι θεσμοί έχουν την ευθύνη. Ως προσωρινό μέτρο αριθμός λειτουργών της Προεδρίας μετακινήθηκαν σε κτίρια που ενοικιάστηκαν στην περιοχή του Λόφου του Προεδρικού.

Όταν αρχικά λέχθηκε πως τα στηνόταν στο Προεδρικό Ομάδα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου δόθηκε η εντύπωση πως επρόκειτο για εξ αποστάσεων εποπτεία κατά πόσο τα διάφορα υπουργεία και ανεξάρτητοι θεσμοί δεν ολιγωρούν στην υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης του εκλεγέντα προέδρου.

  • Ωστόσο, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές μας, αντί τούτου σε πλείστες περιπτώσεις οι «παρα-υπουργοί» ενεργούν στην κυριολεξία ως «ΥΠΕΡυπουργοί». Μάλιστα ορισμένοι απαιτούν και παρακάθονται όχι μόνο σε ενδοτμηματικές αλλά και με ανεξάρτητους φορείς της κοινωνίας, συναντήσεις ανώτερων λειτουργών των διαφόρων υπουργείων.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα γιατί οι «άνθρωποι του προεδρικού» υποσκελίζουν τους καθ΄ ύλην με βάση το νόμο περί δημόσιας υπηρεσίας για τους χειρισμούς και τον καθορισμό πολιτικών. Όπως μας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη περίπτωση ο «κομισάριος» του προεδρικού διαφώνησε με Γενικό Διευθυντή ο οποίος προήδρευε της σύσκεψης δηλώνοντας πως τα όσα ο δημόσιος λειτουργός έλεγε δεν συνάδουν με τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η ενέργεια του αποσπασμένου στο Προεδρικό «κομισάριου» προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και για το λόγο ότι το θέμα που συζητείτο ήταν καθαρά τεχνοκρατικό, αλλά αυτός είχε άλλη άποψη αφού από τις αποφάσεις που θα λαμβάνοντας επηρεάζονταν συγκεκριμένα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Αυτά είναι τα νέα ήθη που επαγγελλόταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος προεκλογικά μιλούσε για χρηστή διοίκηση, διαφάνεια, αξιοκρατία και ισονομία…

ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ

Κι όλα αυτά στη σκιά των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών. Ακόμη και άνθρωποι που «έκαναν το λάθος» και έδωσαν ψήφο στο Ν. Χριστοδουλίδη, δεν κρύβουν πλέον την απογοήτευση τους, ιδιαίτερα όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και ανέμεναν ότι με την «αλλαγή Προέδρου» ίσως θα άλλαζαν και τα πράγματα στην οικονομική και κοινωνική πολιτική.

Απογοητεύθηκαν με τον χειρότερο τρόπο. «Δεν μας αξίζει αυτή η διακυβέρνηση» έλεγε ο Νικόλας Παπαδόπουλος για τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, βασικό στέλεχος της οποίας ήταν και ο εκλεκτός του Νίκος Χριστοδουλίδης. Όμως στους εννέα μήνες της «νέας» διακυβέρνησης μπορούμε κάλλιστα να λέμε πως ναι «δεν μας αξίζει αυτή η διακυβέρνηση» γιατί είναι η ίδια με την προηγούμενη, συνεχίζει για τρίτη θητεία με αλλαγή ρόλων! Στη Βουλή οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που περνούσαν τους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς του Νίκου Αναστασιάδη, σχημάτισαν και πάλι πλειοψηφία και πέρασαν τον πρώτο κρατικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη με τον οποίο συνεχίζονται οι ίδιες οικονομικές πολιτικές με εκείνες των προκατόχων τους. Γι’ αυτό και υπερψήφισε τον Προϋπολογισμό και ο ΔΗΣΥ ο οποίο κατά τα άλλα, σύμφωνα με την πρόεδρο του Αννίτα Δημητρίου βρίσκεται τάχατες στην αντιπολίτευσης.

Δεν έχουν άδικο αυτοί που εκτιμούν πως, συγκυβερνά που συγκυβερνά ο ΔΗΣΥ, ας πάρει κι αυτός το μερίδιο του στην νομή της εξουσίας και να επισημοποιήσει τη συμμετοχή του στη διακυβέρνηση, αναλαμβάνοντας έτσι και το κόστος της υλοποίησης των πολιτικών του.

ΚΤΥΠΑ ΚΟΚΚΙΝΟ

Η ΛΑΪΚΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ

Ενώ μια στρατιά συγγενών και φίλων του Προεδρικού ζεύγους τρώνε με χρυσά κουτάλια η κοινωνία υποφέρει. Η λαϊκή δυσφορία για τη διακυβέρνηση  Χριστοδουλίδη, κτυπά κόκκινο και δημιουργείται ένα εκρηκτικό εργατικό – κοινωνικό κοκτέϊλ.

Και πως να μην εξεγείρονται οι πολίτες,

  • με τις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος που προκαλούν ντόμινο ανεξέλεγκτων αυξήσεων στις τιμές των πλατιάς κατανάλωσης αγαθών και υπηρεσιών με τους εργαζόμενους να διαπιστώνουν πως μειώνεται μήνα με το μήνα η αγοραστική δύναμη των μισθών τους που παραμένουν καθηλωμένοι!
  • με τις συντάξεις πείνας για τους συνταξιούχους, με την ετσιθελική επιμονή της κυβέρνησης να αποκόπτει το 12% από τις συντάξεις όσων βγήκαν με πρόωρη αφυπηρέτηση είτε γιατί έμειναν στην ανεργία είτε για λόγους υγείας
  • με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στα δανειστικά επιτόκια, γεγονός που στέλνει όλο και περισσότερα οικιστικά δάνεια στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων και στα νύχια των επενδυτικών εταιρειών – γνωστών ως μαύρα κοράκια που αγοράζουν τα «κόκκινα» δάνεια και ξεσπιτώνουν τον κόσμο!
  • με εθνικό κατώτατο μισθό στα όρια της πείνας που αναγκάζει χιλιάδες νοικοκυριά να ζουν μέσα στις στερήσεις
  • με τη Δημοκρατία να κουτσουρεύεται με αποφάσεις και πράξεις της διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη

Πώς να μην αντιδρούν οι πολίτες όταν καμιά προσπάθεια δεν καταβάλλεται για επαναφορά του κοινωνικού κράτους που διέλυσε η προηγούμενη διακυβέρνηση.

Δεν πάει άλλο! Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη έδωσε ήδη δείγματα γραφής. Εννέα μήνες ήταν υπεραρκετοί. Ανοχή τέλος! Οργανωμένη ταξική και κοινωνική πάλη είναι η απάντηση στους κυβερνώντες. Μόνο με οργανωμένους αγώνες θα ξανανθίσει η ελπίδα στις καρδιές των ανθρώπων.

Διαβάστε Επίσης