Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΠΣΕ: Τεράστιο ποτάμι αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους πλημμύρισε τη Λευκωσία – Δριμύ...

ΠΣΕ: Τεράστιο ποτάμι αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους πλημμύρισε τη Λευκωσία – Δριμύ κατηγορώ για την υποκρισία των ΝΑΤΟϊκών, της κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων της Κύπρου

-

Στην εκδήλωση του ΠΣΕ,  κάτω από το σύνθημα «ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ – ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ! ΚΥΠΡΟΣ – ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!» έδωσαν το παρών τους μεταξύ άλλων, ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ο Κ.Ο.Γ. του ΑΚΕΛ Χάρης Καράμανος, ο πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Κύπρο Abdallah Attari, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιώργος Λουκαίδης και άλλοι βουλευτές του ΑΚΕΛ και εκπρόσωποι μαζικών πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Ειρήνη και φιλία των λαών, ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών», «Αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό», «Σταματήστε τον πόλεμο στη Γάζα», «Λευτεριά στην Παλαιστίνη»,  «Λαοί του κόσμου ενωθείτε, στον ιμπεριαλισμό αντισταθείτε» και «Βλέπουμε ανθρώπους, αλλά όχι ανθρωπότητα».

Ένα Παλαιστινόπουλο κρατούσε πανό με το σύνθημα «Σταματήστε να σκοτώνετε παιδιά σαν εμένα».

Μετά τις ομιλίες και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα οι χιλιάδες διαδηλωτές πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας φωνάζοντας μεταξύ άλλων: «Στη Γάζα σκοτώνουν αμάχους και παιδιά, με την Παλαιστίνη ως τη Λευτεριά» και «Ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός».

ΔΡΙΜΥ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΚΑΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ

ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑΤΟΪΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΟΥΣ

Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε στην ομιλία του ο ΓΓ του ΠΣΕ, Χάρης Πασιάς, εναντίον των Κυπριακών πολιτικών δυνάμεων και των ΝΑΤΟϊκών για την υποκρισία τους, γιατί συγκαλύπτουν τα εγκλήματγα του Ισραήλ.

Ο Χάρης Πασιάς υπέδειξε ότι «αυτό που συντελείται αυτή τη στιγμή πρόκειται για γενοκτονία», υπέδειξε ότι «αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να μη χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές γι’ αυτό και η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα ο ΟΗΕ θα πρέπει να επέμβει με αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση, να τερματιστούν οι αιματοχυσίες αμάχων και παιδιών και να βοηθήσουν στην υλοποίηση των σχετικών ψηφισμάτων για την Παλαιστίνη».

Οι ισχυροί του Πλανήτη, επισήμανε, ΗΠΑ, Βρετανία, ΕΕ και άλλοι σύμμαχοι του Ισραήλ, έχουν βαλθεί να γυρίσουν την ιστορία ανάποδα για να δικαιολογήσουν τις θηριωδίες του Ισραήλ στη Γάζα.

Με κάθε τρόπο, πρόσθεσε, βάζουν πλάτες στο Ισραήλ για το «δικαίωμά του στην αυτοάμυνα», σημειώνοντας ότι δικαιολογούν «τη γενοκτονία που συντελείται αυτή τη στιγμή στη Γάζα, παραγνωρίζοντας την ίδια ώρα και τα εγκλήματα που εκτυλίχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, δίνοντας έτσι στήριξη στα διαχρονικά σχέδια του Ισραήλ για πλήρη έλεγχο στην περιοχή». Υπογράμμισε επίσης ότι η στήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ δεν είναι τυχαία, καθώς αποτελεί τον θεματοφύλακα των ιμπεριαλιστικών τους συμφερόντων στη Μέση Ανατολή.

«Δεν μπορεί, τόνισε, να γίνονται ανεκτές οι θηριωδίες σε βάρος αμάχων και παιδιών. Δεν υπάρχει ανοχή για κανένα έγκλημα πολέμου. Οι μαζικές δολοφονικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού αλλά και οι τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς με τις δολοφονίες και τις απαγωγές αμάχων είναι καταδικαστέες».

Ο Γ.Γ. του ΠΣΕ επεσήμανε ακόμη ότι οι λαοί της Παλαιστίνης και του Ισραήλ αξίζουν καλύτερες μέρες σε ένα καθεστώς ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε στη συγκέντρωση και ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Κύπρο, Αμπντάλα Ατάρι, ευχαριστώντας όσους έδωσαν το παρών τους. «Με τον κυπριακό λαό έχουμε κοινές αξίες και αρχές, αναπνέουμε τον ίδιο αέρα και έχουμε το ίδιο μέλλον», είπε.

«Σας δίνουμε μία υπόσχεση: δεν παζαρεύουμε, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή και όταν απελευθερωθεί η Παλαιστίνη, να είστε σίγουροι ότι πάλι θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση όλων των λαών των αδικημένων», κατέληξε.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΠΣΕ ΧΑΡΗ ΠΑΣΙΑ

Παραθέτουμε στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Γ.Γ. του ΠΣΕ:

Σήμερα είναι μια μέρα που ως κυπριακός λαός έχουμε την ευκαιρία να βροντοφωνάξουμε για την αξιοπρέπεια και το σεβασμό για το υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης ζωής. Να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές οι θηριωδίες σε βάρος αμάχων και παιδιών. Δεν υπάρχει ανοχή για κανένα έγκλημα πολέμου. Οι μαζικές δολοφονικές επιθέσεις του Ισραηλινού στρατού αλλά και οι τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς με τις δολοφονίες και τις απαγωγές αμάχων είναι καταδικαστέες. Κάθε ανθρώπινη ζωή που χάνεται είναι απώλεια. Κάθε άμαχος που δολοφονείται ή απαγάγεται είναι έγκλημα πολέμου. Μέχρι αυτή τη στιγμή πάνω από 1500 παιδιά και 1000 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Μέχρι που θα πρέπει να σταματήσουν οι δολοφονίες, ο βομβαρδισμός νοσοκομείων, σχολείων, ιερών τόπων για να ικανοποιηθεί το δήθεν δικαίωμα στην αυτοάμυνα; 

Αυτό που προέχει είναι να μη χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές, καθώς αυτό που συντελείται αυτή τη στιγμή πρόκειται για γενοκτονία. Γι’ αυτό ως κυπριακός λαός που γνωρίζουμε τι σημαίνει πόλεμος, θάνατος και ξεριζωμός θέλουμε σήμερα από εδώ στην πλατεία Ελευθερίας να εκφράσουμε την απαίτηση προς τη διεθνή κοινότητα και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να αφουγκραστούν την έκκληση του Γ.Γ. ΟΗΕ και να κινητοποιηθούν ώστε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και να επιτραπεί η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Να ενεργήσουν με τρόπο που η ισραηλινή επιχείρηση ισοπέδωσης της Γάζας να αναχαιτιστεί ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση, να τερματιστούν οι αιματοχυσίες αμάχων και παιδιών και να αποτραπεί και ο κίνδυνος ανάφλεξης ενός περιφερειακού πολέμου με ολέθριες συνέπειες για τους λαούς της περιοχής. Ταυτόχρονα εκφράζουμε την απαίτηση η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα ο ΟΗΕ να επέμβει με αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να υλοποιηθούν τα σχετικά ψηφίσματα για την Παλαιστίνη. 

Γι’ ακόμη μια φορά ο Παλαιστινιακός λαός δοκιμάζεται από τα συνεχιζόμενα εγκλήματα πολέμου, τις παραβιάσεις διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κράτος του Ισραήλ. Αυτή τη φορά ο Παλαιστινιακός λαός καλείται να αντιμετωπίσει παράλληλα και τη διαστρέβλωση γεγονότων που οδήγησαν στην κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Γάζας, ενώ οι ισχυροί αυτού του πλανήτη ΗΠΑ, Βρετανία, ΕΕ και άλλοι σύμμαχοι του Ισραήλ, έχουν βαλθεί να γυρίσουν την ιστορία ανάποδα για να δικαιολογήσουν τις θηριωδίες του Ισραήλ στη Γάζα. Επιδιώκουν να μην επιχειρηθεί παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για αποκλιμάκωση της έντασης, βάζοντας πλάτες στο Ισραήλ για το «δικαίωμα του στην αυτοάμυνα». Εμμέσως πλην σαφώς δικαιολογούν τη γενοκτονία που συντελείται αυτή τη στιγμή στη Γάζα, παραγνωρίζοντας την ίδια ώρα και τα εγκλήματα που εκτυλίχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, δίνοντας έτσι στήριξη στα διαχρονικά σχέδια του Ισραήλ για πλήρη έλεγχο στην περιοχή. Τις πλάτες τους έβαλαν και κάποια κόμματα, πολιτικοί, ΜΜΕ και δημοσιογράφοι στην Κύπρο και όχι μόνο, επιχειρώντας να μετατρέψουν το Ισραήλ από θύτη σε θύμα. Δυστυχώς, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η πλειοψηφία της Βουλής των αντιπροσώπων το ντροπιαστικό ψήφισμα δικαιολογώντας τις θηριωδίες του Ισραήλ στη Γάζα.   

Αλήθεια, ποιοι από όλους αυτούς ανέφεραν, ότι εδώ και καιρό, δυνάμεις εποίκων με τη στήριξη του κράτους του Ισραήλ κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους ενάντια στους Παλαιστίνιους απαγορεύοντας τους να προσέλθουν στους ιερούς χώρους κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ; Ποιοι ανέφεραν τις βίαιες εκδιώξεις Παλαιστινίων με φασιστικά πογκρόμ από τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την εγκατάσταση εποίκων; Δεν θα ακούσουμε από κανέναν από αυτούς ότι αυτό που επιχειρείται στην Ιερουσαλήμ είναι η μετατροπή της σε αμιγώς εβραϊκή πόλη. Δεν θα ακούσουμε για το πως βιώνουν οι Παλαιστίνοι την κατοχή για πάνω από μισό αιώνα. Δεν θα ακούσουμε, ούτε για τις συνθήκες ανοιχτής φυλακής που βιώνουν οι Παλαιστίνοι στη Γάζα, οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι από έδαφος, αέρα και θάλασσα. Δεν θα ακούσουμε για τις καθημερινές κατάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις κατοχικές δυνάμεις του Ισραήλ. Δεν θα ακούσουμε τους παράνομους  εποικισμούς, την επέκταση του τοίχους και τον κατακερματισμό του Παλαιστινιακού εδάφους, τις κατεδαφίσεις σπιτιών και σχολείων. Δεν θα ακούσουμε για τον καθημερινό εξευτελισμό που υπόκεινται οι Παλαιστίνιοι στα οδοφράγματα, τους περιορισμούς στις διακινήσεις, τους διωγμούς και τις ασφυκτικά γεμάτες σε άθλιες συνθήκες φυλακές από πολιτικούς κρατούμενους. Όλα αυτά αποτελούν την καθημερινότητα των Παλαιστινίων, αλλά για όλους αυτούς δεν προσμετράται όταν προέχει η ασφάλεια του Ισραήλ.

Δυστυχώς, όμως το Ισραήλ έχοντας την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ, στοχεύει στη δημιουργία τετελεσμένων τα οποία θα ανατρέψουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το πλαίσιο λύσης Παλαιστινιακού προβλήματος. Η στήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ δεν είναι τυχαία καθώς αποτελεί τον θεματοφύλακα των ιμπεριαλιστικών τους συμφερόντων στη Μέση Ανατολή. Δεν είναι τυχαία που άσκησαν βέτο στο Σ.Α. του ΟΗΕ, ώστε να μην ανοίξουν δρόμοι ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, καθώς με αυτό τον τρόπο η επιχείρηση του Ισραήλ συνεχίζεται απρόσκοπτα. Δεν είναι τυχαία που έτρεξαν να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ, μετακινώντας και την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Δεν είναι τυχαία που αναγνώρισαν τη «νομιμότητα» των παράνομων εποικισμών του Ισραήλ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη και της Ιερουσαλήμ. Δεν είναι τυχαία που αναγνώρισαν την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα Γκολάν, συριακά εδάφη τα οποία κατέβαλε μετά τον πόλεμο των έξι ημερών το 1967. 

Οι λαοί της Παλαιστίνης και του Ισραήλ αξίζουν καλύτερες μέρες, σε ένα καθεστώς ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας. Η μόνη λύση για το Παλαιστινιακό ζήτημα που θα τερματίσει τον κύκλο αίματος και θα αποτελεί την αρχή για ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, είναι ο τερματισμός της κατοχής, του εποικισμού, της επιστροφής των προσφύγων, και η αναγνώριση ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου και κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. 

Φίλες και φίλοι, 

Περιγράφοντας όλη αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση που βιώνουν οι Παλαιστίνοι από την Ισραηλινή κατοχή, θα αναμέναμε πως η κυβέρνηση της Κύπρου, μιας ημικατεχόμενης χώρας, θα συμπαραστεκόταν στο δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων για απαλλαγή από την κατοχή και απελευθέρωσή τους. Δυστυχώς, δεν είδαμε να υψώνονται σημαίες της Παλαιστίνης στο υπουργείο εξωτερικών για τις θυριωδίες και τα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων. Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη οφείλει να δώσει εξηγήσεις για τη στήριξη που δίνει σε μια κατοχική χώρα που στραγγαλίζει το λαό της Παλαιστίνης, την ώρα που η χώρα μας βρίσκεται υπό τον κίνδυνο της διχοτόμησης. 

Δυστυχώς, η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη συνεχίζει από εκεί που έμεινε η προηγούμενη κυβέρνηση, επιλέγοντας να βάλει το λιθαράκι της στο δράμα των Παλαιστινίων επενδύοντας στη συνεργασία με την κατοχική δύναμη του Ισραήλ και την κυβέρνηση Νετανιάχου. Την ίδια ώρα που ζητά στήριξη από τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, απαιτώντας την εφαρμογή των ψηφισμάτων για την Κύπρο, επιλέγει να προσφέρει στήριξη στο Ισραήλ το οποίο περιφρονεί και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Επιλέγει να συνεχίζει στη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, εμπλέκοντας την Εθνική Φρουρά σε στρατιωτικά γυμνάσια με τον κατοχικό στρατό του. Απαιτούμε από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να τερματίσει τις επικίνδυνες στρατιωτικές συμφωνίες και συνεργασίες με το Ισραήλ, οι οποίες στρέφονται ενάντια στα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού. Όλοι θυμόμαστε τους ισραηλινούς κομάντος στους δρόμους της Πάφου οι οποίοι έκαναν προσομοίωση επιθέσεων στο Λίβανο και στο Ιράν. Απαιτούμε η Κύπρος να μην εμπλέκεται στους επιθετικούς σχεδιασμούς του Ισραήλ ενάντια στους λαούς της περιοχής. Από αυτές τις στρατιωτικές συνεργασίες, η χώρα μας δεν έχει κανένα ουσιαστικό όφελος, καθώς δεν προάγουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα και στρέφονται εναντίον φίλων χωρών, οι οποίες, όπως και η Κύπρος, τελούν υπό κατοχή. 

Οι αγώνες του Κυπριακού και Παλαιστινιακού λαού κινούνται παράλληλα, ενάντια στον ίδιο εχθρό, τον ιμπεριαλισμό. Η Κύπρος, κοινή πατρίδα ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, επωφελείται από τη φιλία και την αλληλεγγύη με τους φίλους γειτονικούς λαούς περιλαμβανομένου του ισραηλινού και του παλαιστινιακού. Επαναβεβαιώνουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στον ηρωικό και δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για απελευθέρωση. Στηρίζουμε ολόπλευρα τις φιλειρηνικές δυνάμεις του Ισραήλ που παλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες ενάντια στην κατοχή και στο κατεστημένο του Ισραήλ. Ο μόνος δρόμος για να μπορούν να διασφαλίσουν οι λαοί το μέλλον τους είναι ο αγώνας για την προάσπιση της ειρήνης και της καταπολέμησης των γενεσιουργών αιτίων των πολέμων.

 Ζήτω η φιλία των λαών!

Λευτεριά στην Παλαιστίνη!

ΚΥΠΡΟΣ – ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΗ!

 

 

 

Διαβάστε Επίσης