Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΈντονη αντίδραση Μόσχας για την απέλαση Ρώσου δημοσιογράφου από την Κύπρο

Έντονη αντίδραση Μόσχας για την απέλαση Ρώσου δημοσιογράφου από την Κύπρο

-

«Μία ημέρα νωρίτερα, με πρόσχημα την αφαίρεση της άδειας παραμονής του Ρώσου δημοσιογράφου με την καθιερωμένη κατηγορία περί “απειλής της εθνικής ασφάλειας”, οι κυπριακές μυστικές υπηρεσίες επιχείρησαν να τον συλλάβουν με τη χρήση ωμής βίας για επακόλουθη απέλασή του. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν ο ευρισκόμενος στο σημείο του συμβάντος εκπρόσωπος της διπλωματικής μας αποστολής, ενώ ο ίδιος ο Α. Γκασιούκ με σοβαρό τραυματισμό στο χέρι ρίχθηκε σε κελί», αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι θεωρεί «απολύτως επινοημένους τους ισχυρισμούς περί ανάρμοστης δραστηριότητας του ανταποκριτή της “Ροσίσκαγια Γκαζιέτα” και παραβίασης του καθεστώτος παραμονής του στην Κύπρο, πολύ περισσότερο υπό το πρίσμα της επιδεικτικά προκλητικής και ωμής συμπεριφοράς των κυπριακών υπηρεσιών δυνάμεων ασφαλείας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, «τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπήκαν καν στον κόπο να απαντήσουν στα εγκαίρως απεσταλμένα σχετικά αιτήματα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία», αντιθέτως «αρχικά χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι ψυχολογικής πίεσης, μεταξύ άλλων και στην οικογένεια του δημοσιογράφου, και κατέληξαν όλα με τη σωματική βία».

Μάλιστα το ρωσικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι έχει λόγους «να θεωρεί ότι στην οργάνωση αυτής της προβοκάτσιας έβαλαν το χέρι τους δυτικές μυστικές υπηρεσίες» και «απαίτησε από την κυπριακή κυβέρνηση την άμεση απελευθέρωση του Ρώσου ανταποκριτή, αναλυτικές εξηγήσεις για το πρωτοφανές περιστατικό και επίσημη συγγνώμη».

Με ανακοίνωσή της η «Ροσίσκαγια Γκαζιέτα» αργά απόψε αναφέρει ότι ο Ρώσος ανταποκριτής αναχώρησε από την Κύπρο και αυτή τη στιγμή πετά για τη Ρωσία, αλλά και ότι έπειτα από την «αγνόηση» των σχετικών αιτημάτων της ρωσικής πρεσβείας στη Λευκωσία, «αναμέναμε αυτή τη στιγμή, δεν κάναμε σχόλια, για να μην εμποδίσουμε της διαδικασία επιστροφής του ανταποκριτή μας». Μάλιστα ευχαριστεί τους Ρώσους διπλωμάτες για την έγκαιρη υποστήριξη και εντάσσει το περιστατικό «στην κοινή προσέγγιση των χωρών της ΕΕ για αύξηση της πίεσης στα ρωσικά ΜΜΕ και παραβίασης των νόμιμών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων μας στο εξωτερικό».

Νωρίτερα ο ίδιος ο δημοσιογράφος σε εκτενή συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι» χαρακτήρισε το περιστατικό «πρωτοφανές στα 63 χρόνια των σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας» και υποστήριξε ότι δεν προέβαλε αντίσταση κατά τη σύλληψή του, επέδειξε τη δημοσιογραφική του ταυτότητα, ενώ πρόσφατα οι αρμόδιοι συνομιλητές του τον είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη δημοσιογραφική διαπίστευσή του, όσο για την υπόθεση της άδειας παραμονής του θα έπρεπε να αναμείνει την απάντηση της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, «η οποία δεν έφθασε ποτέ».

 

Διαβάστε Επίσης