Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΟυδέν νεότερο από τη συνάντηση Χριστοδουλίδη με Γκουτέρες για τριμερή και διορισμό...

Ουδέν νεότερο από τη συνάντηση Χριστοδουλίδη με Γκουτέρες για τριμερή και διορισμό απεσταλμένου

-

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «εκφράζω τη χαρά μου γιατί είμαστε ακριβώς στην ίδια γραμμή με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, και στο θέμα του διορισμού μιας προσωπικότητας, αλλά και για την ανάγκη να πραγματοποιηθεί μια τριμερής συνάντηση.

Και χαίρομαι που με ενημέρωσε ο Γενικός Γραμματέας όσον αφορά τις δικές του προθέσεις. Να πω, δυστυχώς, ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αποτέλεσμα, δεν υπάρχει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Υπάρχει και η αυριανή μέρα.

Όπως γνωρίζετε, (ο Γενικός Γραμματέας) θα δει τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας –δεν έγινε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο– θα δει και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας μετά που θα ολοκληρωθούν όλες οι επαφές στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, και εγώ εξέφρασα για ακόμη μια φορά την ετοιμότητα ότι είμαστε εδώ, ακόμη και αύριο, να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση που θα οδηγήσει και στην ανακοίνωση του διορισμού μιας προσωπικότητας, η οποία θα διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών.

Θέλω να σημειώσω και κάτι άλλο που μου μετέφερε ο Γενικός Γραμματέας, ιδιαίτερης σημασίας για τις προσπάθειες που κάνουμε, το γεγονός ότι κράτη μέλη της ΕΕ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ισχυρά κράτη μέλη της ΕΕ, έθεσαν το Κυπριακό, την ανάγκη να υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών, κάτι που είναι άμεσα συνυφασμένο και με ενδεχόμενες θετικές εξελίξεις όσον αφορά τα ευρωτουρκικά. Άρα, εδώ είμαστε μέχρι αυτή τη στιγμή και αναμένουμε να δούμε».

Ερωτηθείς αν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα απευθύνει πρόσκληση για τριμερή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ήδη, έχει απευθύνει μια τέτοια πρόσκληση και η απάντηση ήταν αρνητική, και αύριο θα υπάρξει και η συνάντηση που σας είπα, θα προηγηθεί και η συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, δεν έγινε δυστυχώς η συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, και εγώ ανέφερα ότι και αύριο, είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, όταν ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας κρίνει να παραστούμε σε μια τέτοια συνάντηση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ανέφερε πως για το θέμα του διορισμού απεσταλμένου είναι στην ίδια κατεύθυνση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «ναι, διότι και ο Γενικός Γραμματέας βλέπει την ανάγκη διορισμού μιας τέτοιας προσωπικότητας, εξάλλου αυτό καλεί και το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας. Και ο ίδιος, όμως, όπως μου ανέφερε, βλέπει την ανάγκη για διορισμό μιας τέτοιας προσωπικότητας».

Ερωτηθείς αν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα κάνει κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχει αύριο τις συναντήσεις που σας ανέφερα. Οι προσπάθειες και του ιδίου συνεχίζονται και θεωρώ σημαντικό ότι δεν είναι μόνο η δική μας θέση, είναι και η θέση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τόσο όσον αφορά μια κοινή τριμερή συνάντηση, όσον αφορά τον διορισμό προσωπικότητας, αλλά το ίδιο και από ισχυρά κράτη μέλη της ΕΕ που έθεσαν το Κυπριακό, όπως ο ίδιος μου ανέφερε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν αυτή τη βδομάδα. Άρα, να αναμένουμε να δούμε και αύριο και θα είμαστε εδώ».

 

Διαβάστε Επίσης