Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΗ «νεκρή ζώνη» γίνεται όλο και λιγότερο νεκρή

Η «νεκρή ζώνη» γίνεται όλο και λιγότερο νεκρή

-

Προκύπτουν νέες  ανάγκες για τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών και των ιδιοκτητών των περιουσιών εντός της ζώνης, προκύπτουν ανάγκες για διάνοιγμα διόδων (Πυρόϊ, Αθηένου, Πύλα, Κόκκινα, Δένεια).

  • Η καλύτερη λύση θα ήταν και είναι, η συνολική λύση του κυπριακού. Έτσι θα λύνονταν όλα τα προβλήματα διακίνησης σε όλη την επικράτεια της  Κύπρου.

Αφού αυτό δεν καταφέραμε να το πετύχουμε, έπεται ως δεύτερη εξ ανάγκης λύση, η επικοινωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων και συμφωνίες για διαχείριση των προβλημάτων για έργα που θα ωφελούν τις δύο κοινότητες. Το κατοχικό καθεστώς εκμεταλλεύεται κάθε ανάγκη των Τουρκοκυπρίων για να επεκτείνει την κατοχή όπου μπορεί εντός της νεκρής ζώνης.

Το στάτους κβο μόνο από ένα χειρότερο στάτους κβο αντικαθίσταται. Αν υπήρχε επικοινωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, και ανθρωπιστικοί λόγοι τους οποίους επικαλείται ο  εθνικιστής Τουρκοκύπριο ηγέτης Ερσίν Τατάρ, για  διάνοιξη δρόμων, αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί στις Τεχνικές Επιτροπές.

Και τότε, ίσως τα Ηνωμένα Έθνη σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και τον εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων, να συναινούσαν στην κατασκευή δρόμων, όπως αυτός από την Δένεια προς τον Αστρομερίτη, που να περνά μέσα και από τη νεκρή ζώνη.

Επίσης να άνοιγε η δίοδος από τη Λευκωσία προς Λάρνακα μέσω του Πυροΐου και πιθανώς και άλλες δίοδοι προς τα κατεχόμενα.

  • Δυστυχώς η στασιμότητα και το μουλάρωμα, λόγω συμφερόντων, των εθνικιστών ηγετών και η απροθυμία της Άγκυρας, δεν επέτρεψαν κάτι  τέτοιο τα τελευταία 5-6 χρόνια.

Η ανυπαρξία διαλόγου, από το 2017, στεριώνει τη διχοτόμηση και δημιουργεί ανεπίστροφες δομές και τετελεσμένα στα κατεχόμενα. Η έλλειψη επικοινωνίας και διπλωματίας και η συχνά αυξημένη ένταση στην τεχνητή διαχωριστική γραμμή είναι ανησυχητική. Η ένταση και αντιπαράθεση, βοηθούν την πολιτική της Άγκυρας και των ακραίων για διαχωρισμό, σε αντίθεση με την πολιτική της επαναπροσέγγισης και συνεννόησης που έχει εγκαταλειφθεί εντελώς τα τελευταία 5 χρόνια. 

ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΧΕΡΙ! 

Δεδομένης της τουρκικής επεκτατικότητας και ισχύος, φανταστείτε να μην υπήρχαν οι άνδρες της UNFICYP. Είτε η Νατοϊκή Τουρκία θα καταλάμβανε την νεκρή ζώνη, είτε θα υπήρχε σύγκρουση με αποτελέσματα ευκόλως αντιληπτά και καταστροφικά για την Κύπρο.

Τη μεγάλη δύναμη, τη Ρωσία, που και αυτή τα δικά της συμφέροντα θα δει πρώτα, όμως μας στήριζε για δεκαετίες διπλωματικά και με οπλισμό που μας απαγόρευαν με εμπάργκο οι ΗΠΑ, καταφέραμε να την κάνουμε σχεδόν αντίπαλο. Και περιμένουμε βοήθεια από τους σχεδιαστές του διπλού εγκλήματος του 1974 και της τουρκικής εισβολής, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, που επέβαλαν εμπάργκο όπλων στο θύμα και μας υπόσχονται να το άρουν για …άλλο ένα χρόνο, αν είμαστε καλά παιδιά, αν αγοράσουμε όπλα από αυτούς και αν διώξουμε όλα τα αμυντικά μας όπλα που πήραμε από την Σοβιετική Ένωση και τη Ρωσία αργότερα.

Μας έχουν δηλαδή στο χέρι και μας το λένε.

  • Η μόνη λύση σε όλα αυτά τα δύσκολα για την πατρίδα μας είναι η συνολική λύση του κυπριακού.

Και η μόνη εφικτή λύση είναι σήμερα, η ομοσπονδιακή λύση της οποίας η βάση έχει ήδη συμφωνηθεί. Μένει η θέληση της Άγκυρας και των δύο ηγετών για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και συνέχιση με όσα συμφωνήθηκαν μέχρι το Κραν Μοντανά. Εφόσον οι κύπριοι επειγόμαστε για τη λύση, δεν πρέπει να αναμένουμε από κανέναν άλλο να εργαστεί για μας, γιατί κάτι τέτοιο δε θα γίνει, αλλά θα πρέπει εμείς  να πάρουμε πρωτοβουλία για επανέναρξη του διαλόγου.

 

______________________

Υ.Γ. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αμέσως μετά  τα συμβάντα στην Πύλα, αντί να ενημερώσει το νεοσυσταθέν Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (που ακόμα θα συνέλθει) και το Εθνικό Συμβούλιο (ή τους πολιτικούς αρχηγούς), τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη. Για να φανεί ότι δεν είναι μόνο το κατοχικό καθεστώς που είναι υποτελές στην Άγκυρα, αλλά και η Κυπριακή Δημοκρατία που κάνουν ότι μπορούν για να την καταστήσουν εκλιπούσα!

ΧριΣ

Διαβάστε Επίσης