Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΚαταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας των επιθέσεων στην Πύλα εναντίον της...

Καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας των επιθέσεων στην Πύλα εναντίον της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

-

Μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση με αρκετές παρατάσεις, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες παρουσιάστηκαν κωλύματα μέχρι να καταλήξουν στο τελικό κείμενο της ανακοίνωσης, εκδόθηκε η ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην οποία εκφράζουν «σοβαρή ανησυχία» και σημειώνουν ότι «τα μη εξουσιοδοτημένα κατασκευαστικά έργα έρχονται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και συνιστούν παραβίαση του status quo στην νεκρή ζώνη του ΟΗΕ».

Ακόμη, καταδίκασαν τις επιθέσεις κατά των ειρηνευτών του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ από το τουρκοκυπριακό προσωπικό και ευχήθηκαν ταχεία και πλήρη ανάρρωση στους ειρηνευτές που τραυματίστηκαν. Υπογράμμισαν ότι «οι επιθέσεις που στοχοποιούν ειρηνευτές μπορεί να συνιστούν εγκλήματα υπό το διεθνές δίκαιο» και επιβεβαίωσαν την πλήρη δέσμευσή τους για την ασφάλεια όλου του προσωπικού του ΟΗΕ.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας χαιρέτισαν «τη διακοπή των μη εξουσιοδοτημένων κατασκευαστικών έργων από την τουρκοκυπριακή πλευρά και την απομάκρυνση του εξοπλισμού και του προσωπικού». Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τόνισαν την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ενέργειες ή ενέργειες κλιμάκωσης από οποιοδήποτε μέρος που θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση στο νησί και να βλάψει τις προοπτικές λύσης.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβεβαίωσαν την πλήρη υποστήριξή τους προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την εξουσία της υπό την εντολή της εντός και στην οριοθέτηση της νεκρής ζώνης και ζήτησαν την απομάκρυνση όλων των μη εξουσιοδοτημένων κατασκευών και την πρόληψη μη εξουσιοδοτημένων στρατιωτικών ή πολιτικών δραστηριοτήτων εντός και κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός», αναφέρεται στην δήλωση.

Προστίθεται ότι «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνα με τις επιθυμίες του λαού της Κύπριου και με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα μέλη του ΣΑ ενθάρρυναν «και τις δύο πλευρές να κάνουν ουσιαστικά βήματα για υποστήριξη των προσπαθειών του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ και να έχουν πλήρη συνεργασία με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος».

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επανέλαβαν την έκκλησή τους προς τις πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την πρόταση του Γενικού Γραμματέα να διορίσει έναν απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος θα μπορούσε να παράσχει κρίσιμη υποστήριξη στην αναζήτηση κοινού εδάφους με στόχο την επιστροφή στις επίσημες διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη διευθέτηση στην Κύπρο.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συμφώνησαν να συνεχίσουν να ασχολούνται με το θέμα.

 

Διαβάστε Επίσης