Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΔρ. Σίμος Ιωάννου: Πείσμωσαν οι Αμμοχωστιανοί και έδωσαν μαζικά το παρών τους

Δρ. Σίμος Ιωάννου: Πείσμωσαν οι Αμμοχωστιανοί και έδωσαν μαζικά το παρών τους

-

Ο Δρ. Ιωάννου αναφέρεται στα γεγονότα που όπως εξελίχθηκαν με αποτέλεσμα ο κ. Σουλεϊμάν Ουλουτσάϊ να πάρει την απόφαση να μην παραστεί στην εκδήλωση γιατί «σε καμιά περίπτωση δεν ήθελε να δημιουργήσει πρόβλημα ούτε στο Δήμο Αμμοχώστου, ούτε στην προσπάθεια για επανεκκίνηση των συνομιλιών», αφού όπως διαμήνυσε, «δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που σίγουρα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν και επεισόδια».

Παραθέτουμε στη συνέχεια τη συνέντευξη του Δημάρχου Αμμοχώστου στη «ΓΝΩΜΗ»:

  • Πως νιώθεις κ. Δήμαρχε που δεν είχες δίπλα σου στην ξεκάθαρα αντικατοχική εκδήλωση και τον συναγωνιστή σου στον αγώνα για επανένωση τον Δήμαρχο των Τουρκοκύπριων της Αμμοχώστου Σουλεϊμάν Ουλουτσάι;

Σίμος ΙΩΑΝΝΟΥ: Κοίταξε νομίζω ήταν μια δυσάρεστη εξέλιξη και φαινομενικά φαίνεται ότι έγινε το δικό τους ενώ στην πραγματικότητα τους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν την επανένωση και την ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους, περισσότερο τους πείσμωσε και φάνηκε και από την συμμετοχή στην αντικατοχική εκδήλωση ότι ο κόσμος ήταν πολύ περισσότερος και η παρουσία πολλών ανθρώπων οι οποίοι πιστεύουν στη λύση στην οποία συμφωνούν όλα τα μέρη και η Ε.Ε και τα Ηνωμένα Έθνη. Φυσικά ο άνθρωπος όπως μας δήλωσε ξεκάθαρα σε καμιά περίπτωση δεν ήθελε να δημιουργήσει πρόβλημα ούτε στο Δήμο Αμμοχώστου, ούτε στην προσπάθεια για επανεκκίνηση των συνομιλιών για να είναι αυτή η αιτία, διότι δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που σίγουρα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν και επεισόδια.

  • Κύριε Δήμαρχε, πως σχολιάζετε το κατάντημα η Κυπριακή πολιτεία, το νόμιμο κράτος, το κανονικό όπως θέλουμε να γίνουμε ή είμαστε, όπως το βλέπει ο καθένας, να μην μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών του;

Σίμος ΙΩΑΝΝΟΥ: Το νόμιμο κράτος της ΚΔ είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίσει την ασφάλεια οποιουδήποτε ανθρώπου ο οποίος είναι πολίτης της ΚΔ είτε είναι Ελληνοκύπριος είτε είναι Τουρκοκύπριος. Είναι υποχρέωση τους και το αναφέραμε ξεκάθαρα στην ανακοίνωση μας, αν η τελική απόφαση του κ. Ουλουτσάι είναι να παρευρεθεί στην εκδήλωση, είναι να του εξασφαλίσουν την είσοδο και έξοδο του με ασφάλεια, πράγμα για το οποίο επιμέναμε μέχρι την τελευταία στιγμή.

  • Οι αρχές της Δημοκρατίας σας έδωσαν αυτή την διαβεβαίωση ότι θα του διασφαλίσουν την ασφάλεια;

Σίμος ΙΩΑΝΝΟΥ: … Ότι αν πραγματικά το οδόφραγμα της Δερύνειας μείνει κλειστό από η ώρα 7 μέχρι τις 11, θα ήταν σωστό και νούσιμο να έρθουν από τα Στροβίλια, να τους συνοδεύσουν και να τους εξασφαλίσουν την ασφάλεια τους.  Διότι το οδόφραγμα θα έκλεινε και δεν ξέρει κανένας εάν έμπαιναν από το οδόφραγμα της Δερύνειας οποιοσδήποτε κι αν ήταν, δεν θα βρισκόταν κάποιο να ρίξει μια πέτρα ή να δημιουργούσαν οποιοδήποτε πρόβλημα. Από εκεί και πέρα επειδή δεν ήρθε δεν συνεχίστηκε αυτή η συζήτηση. Αλλά έπρεπε σαν Δήμος Αμμοχώστου να το εξασφαλίσουμε.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ

ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • Κύριε Δήμαρχε, επειδή το θέμα συζητήθηκε, αν θέλετε ξεκαθαρίστε μας το, η απόφαση για να προσκληθεί ο Τουρκοκύπριος δήμαρχος, λήφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο;

Σίμος ΙΩΑΝΝΟΥ: Εδώ και τέσσερις μήνες, μετά την πρώτη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Σουλεϊμάν Ουλουτσάι, ακολούθησε δεύτερη συνάντηση στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Διορίστηκε μια επιτροπή αποτελούμενη από τέσσερα άτομα από το Δήμο Αμμοχώστου και τέσσερα άτομα από την εκεί πλευρά για να έρθουν σε επαφή να κάνουμε κάποιες κοινές εκδηλώσεις.

Σε μια από αυτές τις συναντήσεις ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής κύριος Νίκος Κάρουλας στον κ. Σουλεϊμάν Ουλουτσάι πρότεινε αν θα ήθελε να παρευρεθεί στην αντικατοχική εκδήλωση που θα γίνει στις 5 Αυγούστου.

Του εξήγησε ξεκάθαρα ποια είναι η μορφή αυτής της εκδήλωσης. Και ο άνθρωπος βέβαια κατάλαβε πολύ καλά και ευχαρίστως είπε, θα παρευρεθώ. Ούτε επίσημη επιστολή εστάληκε ούτε απολύτως τίποτα.

Η τελική απάντηση του πριν δέκα μέρες μου ανακοινώθηκε και εγώ μίλησα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος μου είπε κανένα πρόβλημα.

Μετά από αυτό στην καθιερωμένη Ολομέλεια του  Δημοτικού Συμβουλίου στις 2 Αυγούστου που γίνεται πάντα πριν την εκδήλωση, έγινε η σχετική ενημέρωση και συζητήθηκε το τελικό πρόγραμμα. 

 Ενημέρωσα ότι θα έρθει ο τάδε άνθρωπος, θέλω να πείτε τις απόψεις σας. Οι δυο, ο ένας της πρώην Αλληλεγγύης και ο άλλος της ΕΔΕΚ, όχι μόνο δεν παρευρέθησαν αλλά έστειλαν και μια επιστολή ο ένας δυόμισι ώρες πριν και ο άλλος από την προηγούμενη το βράδυ, στην οποία εξέφραζαν τις διαφωνίες τους ότι είναι μια ενέργεια η οποία είναι ενάντια στον αντικατοχικό χαρακτήρα της εκδήλωσης. Την οποία επιστολή την έστειλαν και στα Μέσα Ενημέρωσης τα οποία άρχισαν με το δίκαιο τους να με ρωτούν συνεχώς τι έγινε.

  • Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ποια ήταν κύριε Δήμαρχε;

Σίμος ΙΩΑΝΝΟΥ: Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εκτός από το Δημοτικό Σύμβουλό του ΕΛΑΜ ήταν συντριπτικά υπέρ του ναι, να παρευρεθεί ο κ. Σουλεϊμάν Ουλουτσάϊ. Διαφώνησε μόνο ο δημοτικός Σύμβουλος του ΕΛΑΜ;

Αυτά είναι τα επίσημα γεγονότα. Από εκεί και πέρα ο κ. Σενέκκης του ΔΗΚΟ έκανε μια ανάρτηση στο facebook  ενώ επίσημα σαν πολιτικά κόμματα οι μόνοι που αντέδρασαν ήταν το ΕΛΑΜ που έβγαλε ανακοίνωση και η ΕΔΕΚ. Εγώ, όπως δήλωσα και στην συγκέντρωση για μας αυτή η υπόθεση έχει κλείσει. Αλλά κανένας δεν θα μας απαγορεύσει να συνεχίσουμε τις επαφές μας με την Τουρκοκυπριακή πλευρά και ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να επιλύσουμε το Κυπριακό.

  • Στο μέλλον θα βλέπατε να γίνονταν άλλες δραστηριότητες κοινές με τους Τουρκοκύπριους πολιτικούς και τον κύριο Ουλουτσάι;

Σίμος ΙΩΑΝΝΟΥ: Κανείς δεν θα μας αναγκάσει να σταματήσουμε. Εμείς θα συνεχίσουμε. Αυτό το κάνω ξεκάθαρο. Δεν μπορεί κανένας να σταματήσει το Δήμο Αμμοχώστου να κάνει αυτό που πρέπει, να αγωνίζεται για λύση και επιστροφή στην πόλη μας.

 

ΤΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

ΔΙΑΒΙΒΑΖΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ

  • Κύριε δήμαρχε για να μην μείνουμε σε αυτό μόνο σ’ αυτό το θέμα, όπως προχωρούν τα πράγματα, αν προχωρούν στο Κυπριακό είστε αισιόδοξος με ένα Πρόεδρο ο οποίος έχει δίπλα του τα βαρίδια των κομμάτων που πολεμούν την λύση και αναφέρομαι στο ΔΗΚΟ, στην ΕΔΕΚ. Στο ΔΗΚΟ που λέει διζωνική με παρδαλές ουρές και στην ΕΔΕΚ που είναι ενάντια στην διζωνική αλλά και τους ΕΛΑΜτες που συνέβαλαν στην εκλογή του προέδρου; Βλέπετε φως; Μπορεί να ανοίξει ξανά ο δρόμος και να διανύσουμε το τελευταίο μίλι;

Σίμος ΙΩΑΝΝΟΥ: Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Βρισκόμαστε στο δώδεκα και πέντε και δυστυχώς οι δυνάμεις οι οποίες περιστοιχίζουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν διεκδικούν τη λύση. Θα φανεί στην πορεία αν ο πρόεδρος μπορεί να κρατήσει αυτά τα οποία λέει και να απογαλακτιστεί όσον αφορά το Κυπριακό από αυτές τις δυνάμεις οι οποίες τον έχουν επιλέξει. Διότι αν κρατήσει την γραμμή την οποία ακολουθούν αυτά τα κόμματα στο τέλος δυστυχώς δεν θα υπάρξει λύση. Και αυτό το τονίζουν και οι ξένοι συνεχώς και στις επαφές τους…

  • Τι σας λεν οι ξένοι δηλαδή σε σχέση μ’ αυτό;

Σίμος ΙΩΑΝΝΟΥ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι διάφοροι πρέσβεις που έχουμε συναντήσει λένε ότι πρέπει εμείς πρώτοι να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι για λύση.

Εμείς ως Δήμος Αμμοχώστου, η συντριπτική πλειοψηφία, είναι υπέρ της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας όπως αναφέρεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Από εκεί και πέρα εμείς κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να προωθήσουμε αυτή τη λύση και όχι μόνο. Θα βρεθούμε και στο εξωτερικό και με συναντήσεις που έχουμε τους το κάνουμε ξεκάθαρο.

Το γεγονός ότι κάποιοι ακόμα και μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι ενάντια, αυτό είναι ξεκάθαρο. Από εκεί και πέρα όμως, εμείς θεωρούμε καθήκον μας και το είπα και στην ομιλία μου στην αντικατοχική εκδήλωση , να είμαστε σε επαφή με την εκάστοτε κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να πολιτική αντιπαράθεση με κανένα.

 

Διαβάστε Επίσης