Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΙΣΤΟΡΙΑ14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – Ολοκληρώνεται το δίδυμο ιμπεριαλιστικό έγκλημα σε βάρος της Κύπρου

14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – Ολοκληρώνεται το δίδυμο ιμπεριαλιστικό έγκλημα σε βάρος της Κύπρου

-

Την 14η Αυγούστου 1974, οι τουρκικές δυνάμεις, παρά την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί, διεύρυναν τα επεκτατικά τους σχέδια, παραβιάζοντας επανειλημμένα κάθε κανόνα διεθνούς νομιμότητας. Μια ακόμη αποφράδα ημέρα στη σύγχρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας που σηματοδοτεί την έναρξη του «Αττίλα 2».

Μέχρι το απόγευμα της 16ης Αυγούστου, οι Τούρκοι είχαν καταλάβει το 37% του κυπριακού εδάφους. Μέσα σε λιγότερο από τρεις ημέρες ολοκλήρωσαν την κατάληψη της οροσειράς του Πενταδακτύλου. Κατέλαβαν επίσης την πεδιάδα της Μεσαορίας και την Καρπασία ενώ οι δυνάμεις εισβολής προχώρησαν εκτός σχεδίων και κατέλαβαν και την Μόρφου η οποία είχε εγκαταλειφθεί από τις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς. Το ίδιο συνέβη και στην Αμμόχωστο όπου η κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη έδωσε οδηγίες για εκκένωση της πόλης και ο στρατός οπισθοχώρησε αφήνοντας την πόλη έρμαιο στα χέρια του Αττίλα.

Το καθεστώς της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, που προστατεύεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 550 και 789, παραβιάζεται κατάφωρα από την επεκτατική πολιτική της Άγκυρας. 

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν, με πολλά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας, απαιτήσει σεβασμό στην ανεξαρτησία, ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, την επιστροφή των προσφύγων στις κατοικίες τους και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το νησί, όμως όλα αυτά τα ψηφίσματα έχουν αγνοηθεί προκλητικά από την Τουρκία. 

Αυτά μέχρι πρόσφατα, που οι δυνάμεις κατοχής υλοποίησαν τις απειλές τους και προχώρησαν στο άνοιγμα μέρους του Βαρωσιού με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη να επαναπαύονται λέγοντας πως οι Τούρκοι μπλοφάρουν….

Δυστυχώς η απραγία από την προηγούμενη και τη σημερινή κυβέρνηση στο Κυπριακό, με το πολύχρονο κενό στις διαπραγματεύσεις, επιτρέπουν στην τουρκική πλευρά να παραμένει άτεγκτη στις θέσεις της και στην  Τουρκία να προχωρεί σε νέα τετελεσμένα .

Η ελληνοκυπριακή πλευρά επανειλημμένα στην πορεία των χρόνων ζήτησε σεβασμό των ψηφισμάτων και επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, ενώ υπέβαλε και προτάσεις προς επίτευξη αυτού του σκοπού, πλην όμως όλες οι προσπάθειες της συνάντησαν την άρνηση της τουρκικής πλευράς. 

ΤΟ ΑΚΕΛ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ

Η 14η Αυγούστου συμπληρώνει τις μαύρες επετείους της τραγωδίας του 1974 που αιματοκύλησε τον λαό μας και διχοτόμησε την πατρίδα μας. Το ΑΚΕΛ αποτείνει φόρο τιμής και σεβασμού στα παιδιά της Κύπρου που θυσιάστηκαν τον Αύγουστο του 1974 στην άνιση μάχη απέναντι στους εισβολείς. Στεκόμαστε δίπλα στους παθόντες του 1974, στους τραυματίες και τους ανάπηρους, στις βιασθείσες γυναίκες, στους συγγενείς των πεσόντων και των αγνοουμένων, στον προσφυγικό κόσμο και στους εγκλωβισμένους μας που σηκώνουν το βάρος της κατοχής.

Σήμερα ο κυπριακός λαός θυμάται ότι η Τουρκία, πατώντας πάνω στην προδοσία του πραξικοπήματος και με τις ευλογίες ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, προχώρησε στη δεύτερη φάση της εισβολής, αφού πρώτα οδήγησε, με τις απαράδεκτες αξιώσεις της, τη Διάσκεψη της Γενεύης σε κατάρρευση. Με τη δεύτερη εισβολή, η Τουρκία κατέλαβε το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και ολοκλήρωσε τον βίαιο διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων. Προσφυγιά, θάνατο, βιασμούς και καταστροφή έσπειρε ο Αττίλας από όπου προέλασε εκείνες τις μέρες κι έγινε συνώνυμο της βαρβαρότητας. Ο λαός μας θυμάται επίσης ότι η προδοσία των χουντικών και εοκαβητατζήδων συνεχίστηκε και κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής αφού με εντολές τους εγκαταλείφθηκε η πόλη της Αμμοχώστου και παραδόθηκε αμαχητί στον τουρκικό στρατό. Εγκληματικές είναι οι ευθύνες τους και για το γεγονός ότι αντί να βρίσκονται στα πεδία των μαχών απέναντι στους εισβολείς, επιδόθηκαν σε σφαγές αιχμαλώτων και γυναικόπαιδων Τουρκοκυπρίων στα μετόπισθεν.

Η 49η επέτειος της β΄ φάσης της τουρκικής εισβολής βρίσκει την κατοχική δύναμη να προχωρεί σε νέα τετελεσμένα σε βάρος της Αμμοχώστου και ολόκληρης της Κύπρου. Το ΑΚΕΛ δεν θα κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι η πορεία των πραγμάτων στο Κυπριακό είναι ανησυχητική κι επικίνδυνη. Τυχόν οριστικοποίηση της διχοτόμησης σημαίνει ένα νέο κύκλο δεινών και περιπετειών για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Το ΑΚΕΛ ουδέποτε θα συμβιβαστεί με το διχοτομικό στάτους-κβο ή με διχοτομικές λύσεις. Για εμάς ο μόνος δρόμος για να ανατραπεί αυτή η ολέθρια πορεία είναι η λύση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και για αυτό επιμένουμε στην ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών, από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και του συνόλου του διαπραγματευτικού κεκτημένου. Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ακυρωθούν οι αξιώσεις Ερντογάν-Τατάρ για κυριαρχική ισότητα και λύση δύο κρατών.

  • Το ΑΚΕΛ πραγματοποιεί συμβολική εκδήλωση καταδίκης της επετείου, στο Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων στη Δερύνεια, αύριο 14 Αυγούστου 2023 και ώρα 9:30 π.μ..

 

 

Διαβάστε Επίσης