Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑΝΤΡΟΠΗ! Δώστε πίσω στους παππούδες, τα κλεμμένα (με όχημα το 12%), από...

ΝΤΡΟΠΗ! Δώστε πίσω στους παππούδες, τα κλεμμένα (με όχημα το 12%), από τις συντάξεις τους!

-

Το θέμα συζητήθηκε σε συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος κατά την οποία έγινε παρουσίαση μελέτης η οποία δείχνει ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν περισσότερα από 33 χρόνια εισφορών στο ΤΚΑ και ως εκ τούτου πληρούν τα κριτήρια της νομοθεσίας, επιλέγουν να φύγουν με πρόωρη συνταξιοδότηση στο 63ο έτος της ηλικίας τους, παρά το πέναλτι του 12%.

Φαίνεται να επικρατεί η θέση για κατάργηση του πέναλτι η οποία δεν θα αφορά μόνο τους νέους συνταξιούχους και όσους συνταξιοδοτήθηκαν ήδη, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, τονίζοντας ωστόσο ότι η όποια διόρθωση στις συντάξεις θα ισχύσει από τούδε και στο εξής, χωρίς αναδρομική ισχύ!

  • Προφανώς και μια τέτοια απόφαση ενώ θα άρει εν μέρει την αδικία, σε όσους λαμβάνουν σύνταξη από τα 63 τους χρόνια δεν θα επιστραφούν τα χρήματα που τους κατακράτησαν και συνεχίζουν να αυθαίρετα να κατακρατούν στηριγμένοι σε μια άδικη, όπως όλοι σήμερα παραδέχονται απόφαση.

Έτσι ενώ οι άμεσα επηρεαζόμενοι αισθάνονται ότι κάτω από τις πιέσεις τους και την κοινωνική κατακραυγή ο αγώνας για κατάργηση του άδικου πέναλτι δικαιώνεται, την ίδια ώρα είναι πικραμένοι γιατί προκλητικά η Πολιτεία ενώ  αναγνωρίζει την αδικία, δεν συζητά καν επιστροφή των λεφτών που οι αρχές έβαλαν το χέρι στη τσέπη των συνταξιούχων και τα υφάρπασαν!

Κατά τα άλλα, μιλώντας στον «Άστρα», ο υπουργός  Εργασίας εξήγησε πως εάν ένας συνταξιούχος 66 ετών, αφυπηρέτησε πριν από τρία χρόνια κι εμπίπτει στους δικαιούχους που θα καθοριστούν κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα έχει αύξηση σύνταξης στα πλαίσια αποκατάστασης της από την ημέρα ισχύος της νέας απόφασης.

Στόχος όπως ανέφερε ο Υπουργός, είναι να υπάρξει μια διορθωτική κίνηση στα πλαίσια των δοσμένων δυνατοτήτων χωρίς να δημιουργούνται άλλα προβλήματα.

Αναφερόμενος στην επιδιωκόμενη φόρμουλα ρύθμισης του θέματος ανέφερε πως οι εργαζόμενοι που δεν θα υπόκεινται στη μείωση του 12% κατά τη συνταξιοδότηση στο 63ο έτος, θα είναι αυτοί που έχουν πολύ περισσότερα χρόνια εισφορών από τους υπόλοιπους.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ

Ειδικότερα, κληθείς να πει πως προσεγγίζει το θέμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού εν αναμονή της μελέτης από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) και πως το διασυνδέει με τον δεύτερο πυλώνα συνταξιοδοτικών παροχών που είναι τα ταμεία προνοίας, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι στο προγραμματισμό του Υπουργείου Εργασίας είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος «τόσο σε σχέση με το περιεχόμενο του όσο και σε σχέση με το λογισμικό το οποίο το υποστηρίζει».

Ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι «το 2024 συμπληρώνονται 60 χρόνια από τη λειτουργία του ΤΚΑ με τον τρόπο με το οποίο αυτό λειτουργεί από το 1964 και για να μπορούμε να έχουμε ένα Ταμείο βιώσιμο το οποίο να μπορεί να υποστηρίζει τους πολίτες με τρόπο ικανοποιητικό για άλλα 60 χρόνια πρέπει να το εκσυγχρονίσουμε», σημειώνοντας ότι η Κύπρος διαθέτει το «πιο πεπαλαιωμένο λογισμικό σύστημα για την λειτουργία ΤΚΑ σε όλο την ΕΕ».

«Θέλουμε μέσα από τον εκσυγχρονισμό του συστήματος, μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, να έχουμε το πιο εκσυγχρονισμένο σύστημα από οποιανδήποτε ευρωπαϊκή χώρα έτσι ώστε από τελευταίοι να γίνουμε πρώτοι», υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος «θα είναι πάρα πολύ ωφέλιμος για τους σημερινούς εργαζόμενους και συνταξιούχους και για τους μελλοντικούς συνταξιούχους της χώρας μας».

Ερωτηθείς πότε θα είναι έτοιμη η αναλογιστική μελέτη για το ΤΚΑ, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός με ορίζοντα πενταετία και «θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε αυτές τις διαδικασίες έτσι ώστε να έχουμε απτά αποτελέσματα το συντομότερο».

«Πρόκειται για ένα δύσκολο και σύνθετο έργο για το οποίο λαμβάνουμε τεχνική υποστήριξη από τον ILO καθώς επίσης από την κυβέρνηση της Αυστρίας», ανέφερε, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «θα καταφέρουμε να κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».

ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ 12%

Αναλυτικότερα, σε ερώτηση που βρίσκεται το θέμα της επικαιροποίησης στοιχείων από τον αναλογιστή που αφορούν την αναλογιστική μείωση του 12% για όσους συνταξιοδοτούνται πριν το 65ο έτος ηλικίας, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι το όριο συνταξιοδότησης στην χώρα μας είναι το 65ο έτος ηλικίας που ίσχυε ανέκαθεν ενώ το 1993 δόθηκε η δυνατότητα στους εργαζόμενους που συμπληρώνουν 33 χρόνια εισφορών στο ΤΚΑ να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος και το 2012 η τότε Κυβέρνηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα όπου ο προσανατολισμός ήταν προς την κατεύθυνση της κατάργησης της δυνατότητας συνταξιοδότησης στο 63ο έτος εισήγαγε αυτή την διαδικασία μέσω της οποίας υπάρχει η δυνατότητα της συνταξιοδότησης στο 63ο έτος αλλά με τρόπο ουδέτερο για τα οικονομικά του ΤΚΑ.

«Αν δεν υπάρχει αναλογιστική προσαρμογή του 12% θα επιβαρυνθούν με το κόστος όλοι οι εργαζόμενοι που σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι εισφορές όλων των εργαζομένων», ανέφερε και πρόσθεσε πως «καμία Κυβέρνηση και κανένας Υπουργός Εργασίας δεν θα καταργούσε την αναλογιστική προσαρμογή του 12% γιατί αυτό δεν είναι πρακτικά εφικτό».

Αναφερόμενος στο πού επικεντρώνεται για το θέμα, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι αυτό έχει να κάνει με την ανακουφιστική παρέμβαση για εκείνους οι οποίοι δικαιούνται περισσότερο αυτή την ανακούφιση, ενώ αναφέρθηκε στις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς και συγκεκριμένα στη Γερμανία, λέγοντας ότι «θέλουμε να περιορίσουμε, ανάλογα με τις δυνατότητες που υπάρχουν, την επιβάρυνση αυτή για τους εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει πάρα πολλά χρόνια εργασίας» γιατί το «θεωρούμε δίκαιο».

  • Επικαλούμενος την ύπαρξη σχετικής μελέτης, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι «φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι που έχουν εργαστεί για πάρα πολλά χρόνια είναι εκείνοι που ξεκίνησαν να εργάζονται νωρίς, στην μεγάλη τους πλειοψηφία δεν έχουν ακαδημαϊκές σπουδές, είναι εργαζόμενοι που σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουν εργαστεί σε χειρωνακτικά επαγγέλματα και είναι χαμηλόμισθοι».

Αναφέρθηκε επίσης στους εργαζόμενους οι οποίοι για λόγους που έχουν να κάνουν με την επιβάρυνση της υγείας τους δεν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται, λέγοντας ότι για αυτή την κατηγορία των εργαζομένων υπάρχει ήδη η δυνατότητα να απευθυνθούν στο ιατροσυμβούλιο.

Είπε ακόμη ότι θέλει να βελτιώσει αυτή την διαδικασία «έτσι ώστε να είμαστε πράγματι σωστοί σε σχέση με τις αποφάσεις που λαμβάνονται».

 

 

 

 

Διαβάστε Επίσης