Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟ: Βρικολακιάζει η διαδικασία «όλα στο τραπέζι» με επιδιαιτησία!

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Βρικολακιάζει η διαδικασία «όλα στο τραπέζι» με επιδιαιτησία!

-

Ωστόσο πλέον οι ευθύνες για τις συνέπειες των πολιτικών επιλογών του βαραίνουν  ιστορικά τον ίδιο και η κοινή γνώμη άρχισε ήδη να τον στήνει στον τοίχο για την απραγία της κυβέρνησης του στο Κυπριακό η οποία διευκολύνει την Τουρκία στην προώθηση νέων τετελεσμένων στην Αμμόχωστο και άλλες περιοχές οι οποίες άνοιξαν για μεγάλες οικοδομικές αναπτύξεις όπως η περιοχή του κατεχόμενου Τρικώμου και στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Μπροστά σ’ αυτά τα δεδομένα και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ να παραμένει αμετακίνητος στη θέση για «κυριαρχική ισότητα» και λύση δυο κρατών το προεδρικό επιτελείο επιχειρεί να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιούργησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης με τις θέσεις του και τη στάση της κυβέρνησης του.

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ

Οι κινήσεις των τελευταίων ημερών, σε επίπεδο δημόσιων δηλώσεων από τον Πρόεδρο προφανώς και σχετίζονται με τα ραντεβού που θα έχουν ο ίδιος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

  • Το στοίχημα για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη είναι να πείσει πως η Ελληνοκυπριακή Κοινότητα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017.

Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν όσα έχουν συμφωνηθεί στην τελευταία προσπάθεια.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί νεκρανάσταση του Σχεδίου Ανάν και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ο οποίος είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης, θέτει συνεχώς ως προϋπόθεση για να παρακαθήσει σε συνομιλίες την  αποδοχή απριόρι της θέσης για «κυριαρχική ισότητα» των δυο κοινοτήτων και λύση δυο κρατών.

  • Με τις θέσεις αυτές, είναι δυνατό οι δυο πλευρές να καταφέρουν να βρεθούν ξανά στο ίδιο τραπέζι;

Όλα είναι πιθανά, δηλώνουν ξένοι διπλωμάτες στη Λευκωσία επικαλούμενοι παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν κατά τις οποίες βρέθηκαν φόρμουλες.

Ωστόσο πάντα υπάρχει η ανησυχία εκτροπής από το συμφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Διπλωμάτες, οι χώρες των οποίων  με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στο Κυπριακό, μιλούν για επανάληψη της διαδικασίας «όλα στο τραπέζι» που ακολουθήθηκε και επί προεδρίας του «πατριάρχη» του Συναγερμού Γλαύκου Κληρίδη, γεγονός που οδήγησε στην εκτροπή και έδωσε την ευκαιρία στην τότε εθνικιστική ηγεσία των Τουρκοκυπρίων να θέτουν θέσεις για συνομοσπονδιακή λύση δυο κρατών.

 

ΟΙ ΑΓΓΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

ΚΑΙΡΟΦΥΛΑΚΤΟΥΝ «ΝΑ ΚΤΥΠΗΣΟΥΝ»…

Με τα σημερινά δεδομένα, υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούμε ενώπιον νέου αδιεξόδου και οι  Αγγλοαμερικάνοι είναι δεδομένο πώς θα αντιδράσουν.

  • Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πίσω από κλειστές πόρτες γίνεται ήδη λόγος για διαδικασία επιδιαιτησίας, γεγονός που εγκυμονεί τρομακτικούς κινδύνους για την Κύπρο επιβολής εκτρωματικής λύσης τύπου «βρετανικής φόρμουλας» ίσης απόστασης μεταξύ ΔΔΟ και δυο κρατών, η οποία θα έχει μηδαμινές πιθανότητες να κρατηθεί στη ζωή και με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε διάλυση του νέου μορφώματος σε δυο αναγνωρισμένες πλέον κρατικές οντότητες!

Οι ανησυχίες πηγάζουν από τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο τρίγωνο Κύπρος – Ελλάδα – Τουρκία αλλά και στο ευρύτερο διπλωματικό πεδίο μέσα στο νέο γεωστρατηγικό σκηνικό στον Πλανήτη:

  • Πρώτον: Με τις κινήσεις για βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας με την Ε.Ε. και την Ελλάδα,
  • Δεύτερον: Με το αυξημένο ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ να κρατήσει την Τουρκία μακριά από το αντίπαλο δέος του «εξ ανατολών εχθρού» της Συμμαχίας
  • Τρίτον: Με τις κινήσεις για αποκλεισμό της Ρωσίας και της Κίνας από τις κινήσεις για εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της Μεσογείου

Η ανησυχία που εκφράζεται σχετίζεται με τις διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Η εμμονή του Νίκου Χριστοδουλίδη για πραγματοποίηση διαβουλεύσεων πριν από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, γνωστό ΝΑΤΟλάγνο, δημιουργεί ερωτηματικά.

Μπορεί στις δημόσιες δηλώσεις του ο Κ. Μητσοτάκης να παρέμεινε στις διαχρονικές θέσεις για «λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας εντός του πλαισίου του ΟΗΕ» και στην ανάγκη να «ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που σταματήσαμε, στο Κραν Μοντάνα», ωστόσο δεν απαντάται το ερώτημα κατά πόσο απορρίπτονται οι Αγγλο-αμερικάνικες κινήσεις για φόρμουλες που οδηγούν στην ικανοποίηση της τουρκικής θέσης για επανέναρξη των συνομιλιών από μηδενική βάση και με την μεθοδολογία «όλα στο τραπέζι».

  • Ο μεγάλος κίνδυνος για την Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι να βρεθεί εγκλωβισμένη στη βάση των τοποθετήσεων του τέως και του νυν Προέδρου αναφορικά με το κεκτημένο όσων είχαν συμφωνηθεί στο Κραν Μοντανά.

Με την προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων της Τουρκίας και με την Ελλάδα και με την ΕΕ, «η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να είναι έτοιμη για οποιαδήποτε εξέλιξη», επισημαίνει σε δηλώσεις του στον «Άστρα» ο Επικεφαλής του Τομέα Κυπριακού στο ΑΚΕΛ Τουμάζος Τσελεπής.

Ο Πρόεδρος τη  Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στις πρόσφατες δηλώσεις του άλλαξε τη ρητορική του και δεν μίλησε μόνο για πραγματικότητες στο Κυπριακό, σημειώνει ο Τ. Τσελεπής προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προεξοφλούμε ότι θα αλλάξει στάση η  Τουρκία, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού μας πρέπει να έχουμε και το ενδεχόμενο να κάνει κάποια κίνηση ο Ερντογάν, όπως έκανε το 2004 και το 2017.

Ο Τ. Τσελεπής υπογράμμισε ότι πρέπει η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος να έχουν μια σταθερή θέση και να επιμείνουν να συνεχιστούν οι συνομιλίες από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και με τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί.

Υπενθύμισε, ακόμη, την πρόταση του ΑΚΕΛ ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί επί των κενών που υπάρχουν στο πλαίσιο Γκουτέρες και όχι πάνω στις συγκλίσεις, διαφορετικά θα χάσουμε, υπογράμμισε, τα όσα συμφωνήθηκαν στο θέμα της ασφάλειας που ικανοποιούν την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ακριβώς εδώ εστιάζονται οι ανησυχίες πολιτικών παραγόντων. Δεχόμενος και πιέσεις από κόμματα τα οποία συμμετέχουν στην κυβέρνηση του αλλά και από δυνάμεις που επηρεάζουν τις αποφάσεις του όπως είναι το ακροδεξιό  – εθνικιστικό ΕΛΑΜ και η εθνικιστική ηγεσία της Εκκλησίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν μιλά «καθαρά, ξεκάθαρα».

Η θέση για πλήρη και χωρίς όρους αποδοχή του πλαισίου Γκουτέρες, στο οποίο θα υπάρξει συζήτηση μόνο για συμπλήρωση των κενών και όχι πάνω στις συγκλίσεις, αφίσταται των προεκλογικών τοποθετήσεων του Νίκου Χριστοδουλίδη ενώ για τους συμμάχους του αποτελεί κόκκινο πανί.

Η ΕΔΕΚ του Μαρίνου Σιζόπουλου ούτως ή άλλως δεν αποδέχεται καν τη βάση λύσης, τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ), ενώ το ΔΗΚΟ του Νικόλα Παπαδόπουλου θέλει, λέει, Διζωνική με… «σωστό» πλην ακαθόριστο περιεχόμενο, τοποθετήσεις που αφήνουν άλυτο στο διηνεκές το Κυπριακό εφαρμόζοντας στην πράξη την πολιτική της «δεύτερης καλύτερης» λύσης, που είναι κατά τους λυσιφοβικούς, η συνέχιση του σημερινού διχοτομικού στάτους κβο που αφήνει στην κατοχική δύναμη τα κατεχόμενα εδάφη εσαεί στα χέρια της ενώ προχωρεί συνεχώς σε νέα τετελεσμένα.

  • Με τα δεδομένα αυτά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ευρίσκεται ενώπιον ιστορικών ευθυνών.

Καλείται, μακριά από επικοινωνιακού τύπου προσεγγίσεις με το βλέμμα στις επόμενες προεδρικές εκλογές, να ενεργήσει για διαφύλαξη ως κατάληξη του Πλαισίου Γκουτέρες με στόχο σε περίπτωση επανέναρξης των συνομιλιών να συμπληρωθούν τα κενά.

Μόνο έτσι θα αποφύγει τις επικίνδυνες ατραπούς για την Κύπρο και το λαό της!

Διαβάστε Επίσης