Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΚατεχόμενο Τρίκωμο, «πετά» όπως ακριβώς και η Λεμεσός…

Κατεχόμενο Τρίκωμο, «πετά» όπως ακριβώς και η Λεμεσός…

-

 Μέσα από τις διάφορες δηλώσεις διαπιστώνεται ότι στην Αμμόχωστο αγοράζουν κυρίως Ιρανοί και Σκανδιναβοί ενώ στο Τρίκωμο αγοράζουν Ρώσοι και Ισραηλινοί. 

Στοιχεία που συγκέντρωσε το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών δείχνουν τι πραγματικά συμβαίνει.

Η εφημερίδα Yeni Düzen έγραφε ότι η διευθύντρια πωλήσεων της εταιρείας Döveç Construction, Μπουρτζιού Κουρτ δήλωσε ότι ο ντόπιος πληθυσμός στα κατεχόμενα δυσκολεύεται να αγοράσει κατοικίες λόγω του ότι μειώθηκε η αγοραστική του δύναμη και ότι το 70% των πωλήσεων στα ακίνητα γίνεται σε αλλοδαπούς.

Μιλώντας στην εφημερίδα, η Κουρτ είπε ότι υπάρχει μια οικονομική κρίση παγκοσμίως, όμως ο τομέας των οικοδομών βρίσκεται επικεφαλής των τομέων που αποφέρουν το μεγαλύτερο εισόδημα στην «χώρα». Πρόσθεσε και το εξής:

Το προφίλ των πελατών στο Τρίκωμο και στην Αμμόχωστο είναι διαφορετικό. Το κέντρο της Αμμοχώστου το προτιμούν πιο πολύ καταγόμενοι από το Ιράν και τις σκανδιναβικές χώρες. Γενικά, υπάρχουν αγοραστές από ευρωπαϊκές χώρες και από την Τουρκία. Μπορούμε να πούμε ότι το 70% των πωλήσεων είναι προς αλλοδαπούς. […]

Ουσιαστικά, εμείς γνωρίζουμε πρώτα την βόρεια Κύπρο στους αλλοδαπούς. Αφού εγκαταστήσουμε αυτή την αντίληψη, τους προσκαλούμε στο νησί μας. Τους γυρίζουμε στο νησί μας και τους μιλάμε για τα έργα μας. Ουσιαστικά κάνουμε και ένα είδος ξενάγησης. […]»

Στη συνέντευξη η Μπουρτζιού Κουρτ αναφέρεται επίσης και στα διάφορα έργα του ομίλου, τα περισσότερα σπίτια και διαμερίσματα  που είναι ήδη πουλημένα. 

Τεράστιο ενδιαφέρον για

το κατεχόμενο Τρίκωμο

Σύμφωνα με δηλώσεις στη Yeni Duzen του Οζντέρ Όζμπουλουτ, αντιπροσώπου πωλήσεων της εταιρείας ανάπτυξης Noyanlar Group of Companies, παρατηρείται για μεγάλη ζήτηση από ξένους για αγορά σπιτιών στην παραλία Long Beach στο κατεχόμενο Τρίκωμο.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Γενί Ντουζέν, ο κ. Όζμπουλουτ ανέφερε ότι το 90%-95% των πελατών τους είναι ξένοι που ενδιαφέρονται να αγοράσουν σπίτια στην παραλία αυτή και είναι για αυτό, όπως είπε, που οι τιμές των σπιτιών και των οικοπέδων στην συγκεκριμένη περιοχή είναι πολύ ψηλές.

  • Περιγράφοντας το προφίλ των πελατών της εταιρείας, εξήγησε ότι ένα μεγάλο μέρος είναι Ρώσοι και πελάτες από τις γύρω χώρες. Εκτός από αυτές τις χώρες, έχουν επίσης πελάτες από την Γερμανία, το Ιράν, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ουκρανία και την Τουρκία, πρόσθεσε.

Εξηγώντας επίσης ότι οι τιμές στο κατεχόμενο Τρίκωμο για την αγορά σπιτιών κυμαίνονται μεταξύ 7.000-80.000 στερλίνες, ενώ οι τιμές στο κατεχόμενο Λευκόνοικο είναι κατά 20-30% πιο φθηνές.

Η Γενί Ντουζέν αναφέρεται και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες στο κατεχόμενο Τρίκωμο λόγω της ακρίβειας, με τους επιχειρηματίες να δηλώνουν ότι ο λόγος που μπορούν ακόμη να επιβιώνουν, είναι εξαιτίας των ξένων.

Σε αποκλειστικές τους δηλώσεις στην εφημερίδα, οι καταστηματάρχες υπογραμμίζουν ότι εξαιτίας της ακρίβειας και της οικονομικής κρίσης έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό οι πωλήσεις τους σε ντόπιους και σημειώνουν ότι αν δεν κατοικείτο η περιοχή από ξένους, μέχρι σήμερα θα ήταν αναγκασμένοι να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους.

Γύρω στις 7,000 αλλοδαποί διαμένουν στο Τρίκωμο, λέει ο λεγόμενος δήμαρχος

H Güneş έγραφε ότι o λεγόμενος δήμαρχος Τρικώμου, Χασάν Σαντίκογλου, σε συνέντευξη του σε ανταποκριτή του παράνομου πρακτορείου ειδήσεων ΤΑΚ, δήλωσε ότι στις κατεχόμενες περιοχές που εμπίπτουν στα διοικητικά όρια του «δήμου» του κατοικούν τουλάχιστον 6-7 χιλιάδες αλλοδαποί και ο αριθμός των αλλοδαπών σε μια περιοχή δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 25%, διότι φέρνουν μαζί τους και προβλήματα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των ατόμων ξένης καταγωγής που κατοικούν στο Τρίκωμο, ο Σαντίκογλου σχολίασε ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση από ξένους λόγω των παραθαλάσσιων υποδομών και της τοποθεσίας της περιοχής.

Είπε χαρακτηριστικά: «Ας χαριτολογήσουμε λίγο. Δεν ξέρουμε πόσος είναι ο δικός μας πληθυσμός, πού να ξέρω πόσοι είναι οι ξένοι; Κατά την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός του Τρικώμου ήταν 7.900, εδώ και 11 χρόνια δεν έγινε καταγραφή.

Άποψη μου είναι ότι υπάρχουν 14-15 χιλιάδες ντόπιοι κάτοικοι και ότι κατοικούν τουλάχιστον 6-7 χιλιάδες αλλοδαποί. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες».

Τονίζοντας ότι οι αλλοδαποί που αγοράζουν κατοικίες και διαμένουν αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε θέματα ενσωμάτωσης, λήψης υπηρεσιών, εκπαίδευσης των παιδιών τους και ότι πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει για αυτό μια «κυβερνητική» πολιτική ο Σαντίκογλου δήλωσε:

«Πρέπει να τεθεί μια ποσόστωση, για παράδειγμα ο αριθμός των αλλοδαπών που έρχονται στην περιοχή δεν πρέπει να ξεπερνά το 25%. Διότι στο τέλος της ημέρας αυτό φέρνει μαζί του και διάφορα προβλήματα. Στα σχολεία δεν φτάνουν οι τάξεις. Να είναι καλά ο Δάσκαλος Σουάτ [αναφέρεται τιμητικά στον Σουάτ Γκιουνσέλ, ιδιοκτήτη του Πανεπιστημίου της Εγγύς Ανατολής] έφτιαξε σχολείο, αλλά σε 5 χρόνια ούτε αυτό θα αρκεί.»

Αύξηση αλλοδαπών σε Κερύνεια και Τρίκωμο

Κάτω από τον τίτλο «Τι θα γίνει μετά τους Ρώσους, τους ισραηλίτες και τους Ιρανούς;» ο αρθρογράφος Χασάν Χάστουρερ η Kıbrıs (09.01.23) γράφει ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία η οποία στερείται του τομέα των οικοδομών, όμως χρειάζονται πολιτικές για να μην είναι μεγαλύτερες από τα οφέλη οι ζημιές που προκαλεί αυτός ο τομέας.

Με την οικοδομική έκρηξη στην ακτογραμμή της Κερύνειας, αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των αλλοδαπών οι οποίοι γίνονται ιδιοκτήτες σπιτιών από εκείνη την περιοχή και στην συνέχεια προτιμούν να ζήσουν εδώ. Όμως, ακόμα δεν είναι τόση όση στο Τρίκωμο η οπτική τους εξάπλωση. Τις προάλλες έλαβα δύο διηγήσεις από την περιοχή του Τρικώμου. Η διήγηση ενός γονέα: ‘Το παιδί μου φοιτά σε μια τάξη με 25 άτομα. Ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων μαθητών σε μια τάξη των 25 ατόμων είναι 7’. 

Μια άλλη ανάρτηση από την περιοχή Τρικώμου: ‘μου το διηγήθηκε ένας κοινοτάρχης από το Τρίκωμο τις προάλλες. Ένας Ρώσος που πήγε σε αυτόν για μια διαδικασία, του είπε: ‘Τώρα οι Ρώσοι ερχόμαστε για διαδικασίες σε εσάς. Μια μέρα θα αποτείνεστε εσείς σε Ρώσο κοινοτάρχη’.

Ο αριθμός των Ρώσων, Ισραηλινών και Ιρανών αυξάνεται ανεξέλεγκτα στην περιοχή και σίγουρα δεν είναι πολύ μακριά οι μέρες που θα δούμε Ρώσο κοινοτάρχη. Ρώσοι, Ισραηλινοί, Ιρανοί. Μετά τι θα γίνει; Θεωρώ αυτή την κατάσταση ως κίνδυνο πέρα και από τον κίνδυνο. […]»

Φωνάζουν και οι αγρότες

Η εφημερίδα Kıbrıs (23.01.23) γράφει ότι η «ένωση αγροτών» ανέφερε ότι γεωργική γη στα κατεχόμενα πωλείται σε πολίτες τρίτων χωρών εκτός της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» και σημείωσε ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση «δεν θα μπορούμε να διαφεντεύουμε τα χώματά μας». 

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο πρόεδρος της «ένωσης αγροτών», Μεχμέτ Νιζάμ δήλωσε ότι ενώ η γεωργική γη βρίσκεται στα χέρια ντόπιων, αυτή την στιγμή οι παραγωγοί άρχισαν να νοικιάζουν μεγάλο μέρος των εδαφών από εταιρείες ή από πολίτες ξένων χωρών. Σημείωσε ότι το ένα τρίτο της γης πωλήθηκε σε πολίτες τρίτων χωρών και ενοικιάζεται σε παραγωγούς σε δολάρια, ευρώ ή στερλίνες.

Ο Νιζάμ είπε ότι κτίζονται κτίρια σε καλλιεργημένες περιοχές και ότι οι παραγωγοί χάνουν κάθε χρόνο 10-15 στρέμματα και ότι αν δεν τερματιστεί το συντομότερο αυτή η οικοδομική ανάπτυξη, δεν θα μπορούν να βρουν γη να καλλιεργήσουν σε 5-10 χρόνια.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

 

Διαβάστε Επίσης