Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΠροάγγελος τα κοινά γυμνάσια ΝΑΤΟϊκών με το ψευδοκράτος!

Προάγγελος τα κοινά γυμνάσια ΝΑΤΟϊκών με το ψευδοκράτος!

-

Οι κυβερνώντες στη Λευκωσία αποδεικνύονται παντελώς ακατάλληλοι να χειρίζονται τις μεγάλες υποθέσεις της χώρας γιατί το ζήτημα της ονομασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας προέκυπτε τα προηγούμενα χρόνια σε ασκήσεις της Τουρκίας με τη συμμετοχή άλλων συμμαχικών της χωρών, και ιδιαίτερα όταν επρόκειτο για ασκήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

  • Σ’ αυτές τις ασκήσεις στους τουρκικούς χάρτες αντί της Κυπριακής Δημοκρατίας εμφανίζεται το παράνομο και υποτελές στην ίδια μόρφωμα στα κατεχόμενα, ωστόσο αυτό δεν ήταν εμπόδιο να συμμετάσχουν άλλες χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ, δήθεν στρατηγικοί σύμμαχοι και της κυβέρνησης της Κύπρου!

Ακόμη, σε πλείστες περιπτώσεις, σε κοινές ασκήσεις της Τουρκίας με άλλες χώρες περιλαμβανομένων χωρών – μελών του ΝΑΤΟ συμμετείχε και το ψευδοκράτος! Πιο πρόσφατη ήταν η στρατιωτική άσκηση «Φοίνικας της Ανατολίας – 2023» στο Ικόνιο, στην Τουρκία με τη συμμετοχή της Τουρκίας της Πολωνίας, της Ισπανίας, του Αζερμπαιτζάν και του Κατάρ στην οποία συμμετείχε και το ψευδοκράτος.

Πρόκειται για ετήσια άσκηση την οποία οργανώνει η Τουρκία στην οποία συμμετέχει και η παράνομη, αποσχιστική οντότητα στα κατεχόμενα. Ωστόσο, και φέτος η Άγκυρα έπιασε τους κυβερνώντες στον ύπνο. Το Κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών και το Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου δεήθηκαν να αντιδράσουν μόνο όταν το θέμα πήρε δημοσιότητα με την προβολή του από την Τουρκία που προσπαθεί να αναβαθμίσει την οντότητα του ψευδοκράτους με αυτού του είδους τις δραστηριότητες.

Μετά τα διαβήματα της κυπριακής κυβέρνησης, Ισπανία και Πολωνία, ανακοίνωσαν ότι θα αποχωρούσαν από την άσκηση.  Το ίδιο έγινε και τον προηγούμενο χρόνο με συμμετέχουσες στην άσκηση τις ΗΠΑ και τη Σλοβακία.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει επιβεβαίωσε πως το πρόβλημα δεν είναι σημερινό.

Και στο παρελθόν, και στην περίοδο που ο κ. Χριστοδουλίδης ήταν υπουργός Εξωτερικών χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ, συμμετείχαν σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με το παράνομο καθεστώς στις τουρκοκρατούμενες περιοχές της Κύπρου που διεξάγονταν είτε στην Τουρκία είτε στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Και τι κάνει η κυπριακή κυβέρνηση;

Δυστυχώς και επί προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη και επί  προεδρίας Νίκου Χριστοδουλίδη, περιορίζεται στο να ζητά από τα  κράτη που προσκαλούνται να συμμετέχουν σε ασκήσεις της Τουρκίας ακόμη και ασκήσεις που διοργανώνει μέσα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, να είναι… « ιδιαίτερα προσεκτικά και να διερευνούν προηγουμένως ποιοι άλλοι θα συμμετέχουν», όπως είπε ο Πρόεδρος.

Βεβαίως καμιά χώρα δεν μπαίνει στον κόπο να «είναι ιδιαίτερα προσεκτική» για τα μάτια του Νίκου Χριστουδουλίδη… 

Είναι απ’ αυτές τις χώρες, από τη ληστοσυμμαχία του ΝΑΤΟ που ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση του αναμένει δήθεν κινήσεις προς την Άγκυρα για να εγκαταλείψει τη γραμμή των δυο κρατών και να προσέλθει η τουρκική πλευρά στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού.

Ακριβώς αυτό κάνουν οι «σύμμαχοι» του Νίκου Χριστοδουλίδη. Με τη συμμετοχή τους σε κοινές ασκήσεις με το ψευδοκράτος βοηθούν έμπρακτα στην αναβάθμιση του στάτους του ενώ το επίσημο ΝΑΤΟ θωπεύοντας την Τουρκία υποσκάπτει την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία εξαφανίζει από τους στρατιωτικούς χάρτες της Ανατολικής Μεσογείου!

ΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ

ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Με αυτά τα δεδομένα ήταν αναμενόμενο πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα δεχόταν άλλη μια ψυχρολουσία.

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία έληξε με την Τουρκία να συναινεί στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αφού πρώτα εξασφάλισε σημαντικά ανταλλάγματα.

Είναι αυτή τη Σύνοδο που ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε  χαρακτηρίσει ως ορόσημο της προσπάθειας που γίνεται για επανέναρξη των συνομιλιών.

Το πρώτο «ορόσημο» κατά τον Χριστοδουλίδη ήταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα Συμπεράσματα του οποίου όμως, δεν περιλαμβάνεται καμιά αναφορά για διορισμό ειδικού εκπροσώπου της Ε.Ε., ούτε και υπάρχει κάτι στο κείμενο το οποίο να προδιαγράφει μια τέτοια προοπτική. Αντίθετα Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραπέμπει στα Ηνωμένα Έθνη και περιορίζει το ρόλο της υποστηρικτικό των προσπαθειών του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

  • Άνθρακες ο θησαυρός του κ. Χριστοδουλίδη και στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ!

Αποδείχτηκαν ψευδαισθήσεις οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από την κυπριακή κυβέρνηση για συγκεκριμένα αποτελέσματα από την Σύνοδο της ληστοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία επέβαλε τους όρους της, και όσα πήρε, τα πήρε χωρίς να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση σε σχέση με την Κύπρο.

Έτσι και το δεύτερο κατά το Νίκο Χριστοδουλίδη,  «ορόσημο» για το Κυπριακό, είχε την ίδια τύχη με το πρώτο.

ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Υπό το φως και των πιο πάνω εξελίξεων θα πρέπει να υπάρξει σοβαρός προβληματισμός για τα επόμενα βήματα της πλευράς μας. Το ΑΚΕΛ τονίζει ότι ο μόνος δρόμος για ν’ ασκηθεί πίεση στην Τουρκία προκειμένου να επαναρχίσουν συνομιλίες είναι η δική μας συνέπεια και προσήλωση στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά στη βάση του Πλαισίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Επιβάλλεται, τονίζει και η διαμόρφωση μιας θετικής ατζέντας που να δίνει κίνητρα στην Τουρκία, ώστε να επιδείξει εποικοδομητικό πνεύμα και να συνεργαστεί για την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας.

Η προτροπή του κόμματος της Κυπριακής Αριστεράς  έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία εκφράζονται φόβοι για το χειρότερο σενάριο στο Κυπριακό:

  • Με ευθύνη και των δυο πλευρών, καταστράφηκε το πλαίσιο λύσης, διαμηνύουν τα Ηνωμένα Έθνη και καλούν τους δυο ηγέτες, εάν επιθυμούν να προσέλθουν σε συνομιλίες για λύση, να συμφωνήσουν για τη νέα βάση!

Δυστυχώς τα έξι χρόνια εγκατάλειψης των προσπαθειών για λύση, είχαν τραγικές συνέπειες με τις κύριες ευθύνες να αποδίδονται στην προηγούμενη κυβέρνηση στην  οποία συμμετείχε ως πολιτικός προϊστάμενος των διπλωματικών υπηρεσιών ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος δυστυχώς εξακολουθεί να διαχειρίζεται το Κυπριακό επικοινωνιακά.

Είναι άκρως επικίνδυνο το γεγονός, σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή, ότι ο Πρόεδρος εμφανίζεται διστακτικός να προχωρήσει σε κινήσεις που θα «ξεκλειδώσουν» την προοπτική ρήξης του αδιεξόδου στο Κυπριακό. Ναι μεν δηλώνει ετοιμότητα για συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά αλλά μονίμως, με διπλωματική γλώσσα βάζει ουρές και θέτει προϋποθέσεις, αποφεύγοντας να δηλώσει ευθέως αποδοχή του πλαισίου Γκουτέρες.

Οι πληροφορίες μας από τον περίγυρο του Προέδρου στο σημείο αυτό είναι συγκεχυμένες σε σχέση με το κατά πόσο είναι ο ίδιος που δεν επιθυμεί ξεκαθάρισμα της θέσης του ή ενεργεί με τρόπο που να μην διαταράσσει τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα, με την ΕΔΕΚ να απορρίπτει συλλήβδην τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία (ΔΔΟ) και με το ΔΗΚΟ να την υποστηρίζει μεν, αλλά με… ουρά, με ακαθόριστο «σωστό περιεχόμενο»! Όποιο από τα δυο κι αν ισχύει, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ηγέτης της Ελληνοκυπριακής πλευράς δυστυχώς δεν πείθει τους ξένους για τις προθέσεις του στο Κυπριακό!

Διαβάστε Επίσης