Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟ«Θαρραλέα» Προεδρική κατρακύλα στο Κυπριακό! Τρίβουν τα χέρια όσοι βολεύονται με το...

«Θαρραλέα» Προεδρική κατρακύλα στο Κυπριακό! Τρίβουν τα χέρια όσοι βολεύονται με το διχοτομικό στάτους κβο

-

Ωστόσο, πλέον έγινε «συνήθεια» το πήγαινε – έλα του νεοσουλτάνο και των κομισαρίων του στο παράνομο και υποτελές στην Άγκυρα κατεχόμενο από την ίδια βόρειο τμήμα της Κύπρου. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, η επανάπαυση με το ενδιαφέρον των νέων κυβερνώντων να μονοπωλεί η νομή της εξουσίας, τα ρουσφέτια και το βόλεμα των ημετέρων σε θέσεις συμβούλων και παρασυμβούλων που δημιούργησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης για να ευχαριστήσει και να ανταποδώσει, όπως ο ίδιος με θράσος παραδέχτηκε δημόσια, σε άτομα που τον βοήθησαν στην προεκλογική του εκστρατεία! Επιβεβαίωσε έτσι με τρόπο που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πώς εννοεί την αξιοκρατία και τη χρηστή διοίκηση, αρχές τις οποίες είχε κάνει  παντιέρα ως υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση του Αχταρμά η σκλήρυνση των θέσεων της Άγκυρας και της εθνικιστικής Τουρκοκυπριακής ηγεσίας υπό τον Ερσίν Τατάρ. Όμως την ίδια ώρα χαλά και το παραμύθι του Νίκου Χριστοδουλίδη ο οποίος με επικοινωνιακού τύπου κινήσεις νομίζει πως θα μας πείσει πως θα έλθουν εξελίξεις στο Κυπριακό.

  • Τα περί «ενεργότερης εμπλοκής της Ε.Ε.» και «ορισμού Ευρωπαίου υψηλόβαθμού αξιωματούχου στο Κυπριακό», με δεδομένη και διακηρυγμένη την αντίθεση της Άγκυρας, είναι η τέλεια συνταγή για να μένουν όλα ως έχουν, «εκείνοι απ’ εκεί κι εμείς απ’ εδώ»!

Είναι αλλού ξημερωμένος ο άνθρωπος… Πήγε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προσπάθησε να… πείσει, μάταια, τους Ευρωβουλευτές πως κρατά στα χέρια του κάποιο…  «μαγικό ραβδί» και μ’ ένα κτύπημα του θα λύσει αίφνης το Κυπριακό.

Διαβάστε και μην… «αυτομολήσετε», επιχειρηματολογία που ανέπτυξε στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου:

«Αποφάσισα, τους είπε, να διεκδικήσω το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως ανεξάρτητος υποψήφιος χωρίς την υποστήριξη οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος. Εξελέγηκα ενάντια στις πιθανότητες. Ήταν η πρώτη φορά που εξελέγη πρόεδρος στην Κύπρο, χωρίς την υποστήριξη από ένα ή δυο μεγάλα πολιτικά κόμματα. Γνωρίζω πως να κάνω θαρραλέες και τολμηρές κινήσεις ενάντια στις πιθανότητες. Και πιστεύω, με τη δέσμευση από όλα τα κόμματα και την ΕΕ, ότι μπορώ να είμαι ο Πρόεδρος που θα επιλύσει το κυπριακό πρόβλημα»…

Τόσο απλό είναι κατά τον Πρόεδρο. Με ένα κτύπημα του μαγικού ραβδιού θα λύσει το Κυπριακό και επικαλείται ως… προηγούμενο την εκλογή του, πλην όμως δεν λέει πως για να μπορέσει να «πείσει» τους ψηφοφόρους χρησιμοποίησε κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο. Επιστράτευσε τα μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων μέσα ενημέρωσης και τα γνωστά παπαγαλάκια που έκαναν τη βρόμικη δουλειά.

  • Όλοι γνωρίζουν τις μεθοδεύσεις που οδήγησαν στην εκλογή του. Τι υπονοεί με τον παραλληλισμό του; Πως τα ίδια θα κάνει και με το Κυπριακό;

Έχει «άσσο στο μανίκι» δηλώνοντας πως «γνωρίζω πως να κάνω θαρραλέες και τολμηρές κινήσεις ενάντια στις πιθανότητες»;

Γιατί αν κρίνουμε από τον πρότερο βίο του, για δέκα ολόκληρα χρόνια ήταν ο βασικός συνεργάτης του προκατόχου του, τού Νίκου Αναστασιάδη μαζί με τον ο οποίο επίσης έκαναν «θαρραλέες και τολμηρές κινήσεις», όπως ήταν η μετακίνηση στην «αποκεντρωμένη», άλλως χαλαρή ομοσπονδία που οδηγεί σε διχοτομικής φιλοσοφίας λύση και στη συνέχεια προχώρησαν σε βολιδοσκοπήσεις για λύση δυο κρατών!

  • Τι εννοεί ο Πρόεδρος όταν μιλά για «θαρραλέες και τολμηρές κινήσεις»;

Μήπως τα δυο κράτη  με χωριστή «ΑΟΖ των κατεχομένων» όπως μας είπε ο πολιτικός μέντορας του ή «λύση μέσης απόστασης» μεταξύ δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας και δυο κρατών, όπως πρότεινε υψηλόβαθμος απεσταλμένος του Βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών που ήλθε στην Κύπρο ως φιλοξενούμενος του Νίκου Χριστοδουλίδη όταν υπηρετούσε την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ από το νευραλγικής σημασίας για τους χειρισμούς του Κυπριακού, υπουργείο Εξωτερικών;

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΝ ΕΠΕΙΣΕ

ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΛΕΥΤΕΣ…

Γιατί με την πολυσέλιδη ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν μπόρεσε να «πουλήσει» την… «ευφάνταστη» ιδέα του για αναβαθμισμένο ρόλο της Ε.Ε. στην αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό. Μάλλον οι ευρωβουλευτές δεν πείσθηκαν για την πολιτική βούληση του. Μίλησε για «επανένωση της Κύπρου μέσα από μια συνολική, βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης υπό τον ΟΗΕ» και «επανέναρξη των συνομιλιών πάντα στο πλαίσιο της συμφωνημένης από τον ΟΗΕ βάσης λύσης και από το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά το 2017» αλλά δεν είπε λέξη για την… ταμπακιέρα, για τις συγκλίσεις, όπως καταγράφηκαν από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης έδωσε την εντύπωση πως όταν μιλούσε έβλεπε μπροστά του τους Κύπριους ψηφοφόρους και είχε την ανάγκη να μιλά με… ασάφειες, για να μην προκαλεί ούτε τους οπαδούς της λύσης αλλά, κυρίως, τους θιασώτες της θέσης ότι η δεύτερη καλύτερη λύση είναι η «συνέχιση» της σημερινής κατάστασης ικανοποιώντας τους συγκυβερνήτες του, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ αλλά και το «άτυπα» συγκυβερνών κόμμα του ΕΛΑΜ.

Διαβάζοντας κανείς «πίσω από τις λέξεις» των όσων από του βήματος του Ευρωκοινοβουλίου, ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τη θέση για συνέχιση της απραξίας στο Κυπριακό με σημείο εκκίνησης την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά όταν μαζί με τον Νίκο Αναστασιάδη αποφάσισαν  να εγκαταλείψουν το Ελβετικό θέρετρο και να επιστρέψουν στην Κύπρο ελέω των προεδρικών εκλογών του 2018, σε μια κατά γενική ομολογία συγκυρία όταν είχε απομείνει το «τελευταίο μίλι» για να φτάσουμε στη λύση του Κυπριακού.

  • Από τότε ο Νίκος Χριστοδουλίδης μέχρι τη μέρα που με ενθάρρυνση του πολιτικού μέντορα του αποχώρησε από το υπουργείο Εξωτερικών για να διεκδικήσει τις προεδρικές εκλογές, προφανώς και εάν γνώριζε, θα έκανε τις αναγκαίες «θαρραλέες και τολμηρές κινήσεις ενάντια στις πιθανότητες» για να λυθεί το Κυπριακό.

Γιατί ως επικεφαλής των διπλωματικών υπηρεσιών, ως υπουργός Εξωτερικών δεν το έκανε και τώρα λέει πως γνωρίζει να κάνει τις αναγκαίες κινήσεις; Μήπως τον εμπόδιζε ο Νίκος Αναστασιάδης ή ο ΔΗΣΥ; Γιατί αν αυτό συμβαίνει,  είναι σοβαρότατη καταγγελία και θα πρέπει ο προκάτοχος του και το κόμμα του, ο ΔΗΣΥ, από τον  οποίο ποτέ δεν αποχώρησε, είναι υπόλογοι στην ιστορία!

ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!

Όμως όλα αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαι. Η πραγματικότητα είναι πως για χάρη των προσωπικών φιλοδοξιών του ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιχειρεί να πωλήσει «χρώματα και μεταξωτές κορδέλες» και στους Ευρωπαίους. Και το γνωρίζει πως δεν πρόκειται να πετύχει το παραμικρό προς την κατεύθυνση της λύσης, κάνοντας έτσι εύκολα τα πράγματα για τον Τούρκο Πρόεδρο και τον εθνικιστή Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ που εμμένουν στις σκληρές, αδιάλλακτες θέσεις τους με τη ρητορική για «δύο λαούς, κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς»  και κατά συνέπεια, «για αναγνώριση ως προϋπόθεση για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

  • Αντί κινήσεις για να πείσει τον Γ.Γ. του ΟΗΕ για την πολιτική βούληση του (;;;) για λύση, αντί για ανοίγματα προς τους Τουρκοκύπριους για να δημιουργηθεί δυναμική και κλίμα λύσης, περί άλλων τυρβάζει. Κυνηγά χίμαιρες!
  • Αντί της υιοθέτησης πολιτικών αξιοποίησης του φυσικού αερίου ως καταλύτη για την επίτευξη συμφωνίας, περιοδεύει ανά την Ευρώπη για να προωθεί μια «ιδέα» η οποία δεν έχει ούτε σάρκα, ούτε οστά.

Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, σχολιάζοντας την ομιλία του, τού το είπε ορθά – κοφτά: «Η μόνη οδός προς τα μπρος είναι να υπάρξει ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, μια δικοινοτική, διζωνική    ομοσπονδία, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», μια δήλωση που χαρακτηρίστηκε ως χαστούκι για τον Κύπριο πρόεδρο ο οποίος σε ολόκληρη την ομιλία αλλά και στη δευτερολογία του ούτε και μια φορά αναφέρθηκε με το όνομα της στην μορφή της αναζητούμενης λύσης, στη Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία!

`ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ

 ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΙΟ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ

Την ίδια τακτική, με γενικολογίες ακολούθησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το απόγευμα της Πέμπτης με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες. Είναι έτοιμος του είπε «για επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, και εντός του πλαισίου των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», πλην όμως ο κ. Γκουτέρες δεν άκουσε τον Κύπριο Πρόεδρο να δηλώνει κατά πόσο αποδέχεται τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στις συνομιλίες για να μπορέσει να προχωρήσει τη διαδικασία στο επόμενο στάδιο…

Διαβάστε Επίσης