Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΙΣΤΟΡΙΑΟ Κώστας Παπακώστας ήταν ήδη δικαιωμένος μέσα στη συνείδηση του κόσμου

Ο Κώστας Παπακώστας ήταν ήδη δικαιωμένος μέσα στη συνείδηση του κόσμου

-

Ωστόσο, οι προοδευτικοί και δημοκρατικοί πολίτες αυτού του τόπου δεν περίμεναν τα δικαστήρια για να δικαιώσουν τον τιτάνα της δημοκρατικής αντίστασης.
Δεν δικαιώθηκε ο Παπακώστας με την απόφαση. Δεν την είχε ανάγκη. Στην συνείδηση του κόσμου ήταν δικαιωμένος. Αυτό που ανέδειξε η απόφαση είναι με βούλα δικαστηρίου την αναλγησία και την εκδικητικότητα της εξουσίας.

Προσπάθησαν να τον πείσουν να καταθέσει εναντίον του Δημήτρη Χριστόφια. Το ήθος και η εντιμότητα του δεν του επέτρεψαν να εξαργυρώσει την υπόθεση του με το να καταθέσει ψέματα.

Δεν του το συγχώρεσαν.

Του στέρησαν το φως του ήλιου. Του στέρησαν τον καθαρό αέρα.

Του στέρησαν την ύστατη επιθυμία όταν πλησίαζε το τέλος του, να πεθάνει στο σπίτι του.

Ο Κώστας Παπακώστας τους ντρόπιασε.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή η απόφαση του δικαστηρίου για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για να μην υπάρξουν και άλλοι!

 

Τιμημένος αξιωματικός

Ο Κώστας Παπακώστας είχε τιμηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία τόσο για την αντιστασιακή του δράση το 1974 όσο και για τη συμμετοχή του στην ΕΟΚΑ. Τον Ιούλιο του 2013 καταδικάστηκε από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας σε πέντε χρόνια φυλάκιση για την έκρηξη στο Μαρί.

Μετά την ανακοίνωση τής απόφασης ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο Γ.Ν. Λευκωσίας, όπου νοσηλεύτηκε στην εντατική μονάδα παρακολούθησης λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε. Κρατήθηκε έγκλειστος στο νοσοκομείο από την ημέρα της καταδίκης του. Τον Φεβρουάριο του 2015 υπέστη οξύ καρδιακό επεισόδιο και πνευμονικό οίδημα.

Επανειλημμένα αιτήματα για προεδρική χάρη δεν απαντήθηκαν. Πέθανε ενώ τελούσε υπό φυλάκιση στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας στις 21 Σεπτεμβρίου 2015.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι δικηγόροι της οικογένειας Παπακώστα, Αχιλλέας Δημητρίαδης, Μιχάλης Φιερός και Χριστόφορος Χριστοφή, αναφέρεται ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας έκρινε ότι η Κ.Δ. παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα του πρώην Υπουργού Άμυνας, Κώστα Παπακώστα, λόγω των συνθηκών κράτησής του, μετά την καταδίκη του για τα γεγονότα στο Μαρί. «Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο απεφάνθη ότι η παράλειψη της Δημοκρατίας να παραχωρήσει στον κ. Παπακώστα το δικαίωμα του αυλισμού από την 9.7.2013 – 27.4.2015 και η στέρηση της ενδεδειγμένης θεραπείας του αυλισμού που συνέστηναν οι θεράποντες ιατροί από τον Νοέμβριο 2014, συνιστούν απάνθρωπη μεταχείριση κατά παράβαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και του Άρθρου 8 του Συντάγματος. Περαιτέρω το Δικαστήριο επιδίκασε αποζημιώσεις ύψους €20,000 για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

 ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΙΩΝΑ – ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Ο γιός του Κώστα Παπακώστα, Νικόλας με δηλώσεις του, εκ μέρους της οικογένειας ζητά τη διεξαγωγή έρευνας για τη στάση που τήρησαν απέναντι στον μακαριστό Κώστα Παπακώστα, ο Ιωνάς Νικολάου και η Άννα Αριστοτέλους.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, ο Νικόλας Παπακώστας υπέδειξε ότι κάποιοι πρέπει να αναλάβουν κάποιες ευθύνες.

Ανέφερε ότι με την απόφαση που εξέδωσε το Δικαστήριο έλαμψε η αλήθεια και φάνηκε κατά την έκφρασή του ο ρεβανσισμός και η εκδικητική συμπεριφορά των δύο αξιωματούχων απέναντι στον αποβιώσαντα πρώην Υπουργό.

Ως οικογένεια περιμένουν απαντήσεις, τόνισε, από τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης και την τότε Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών επί των ευρημάτων του Δικαστηρίου.

Θέλουν να μάθουν τόνισε, γιατί δεν είχαν τη βούληση ενάμιση χρόνο να επιτρέψουν στον μακαριστό Παπακώστα το δικαίωμα αυλισμού, κάτι που επέτρεψαν όμως, είπε δύο μήνες πριν το θάνατο του.

ΑΚΕΛ: ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΓΙΑ

ΤΟΥΣ ΤΕΩΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ

Η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για τις συνθήκες κράτησης του αείμνηστου Κώστα Παπακώστα αποτελεί καταπέλτη για τους τέως κυβερνώντες, τονίζει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ.

Ο Κώστας Παπακώστας, προστίθεται, οδηγήθηκε στον θάνατο με τις αποφάσεις της τότε κυβέρνησης αλλά και της διεύθυνσης των φυλακών. Η κυβέρνηση Συναγερμού και ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Ιωνάς Νικολάου και η Άννα Αριστοτέλους έχουν ασήκωτες ευθύνες. Περιφρόνησαν τα κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα, τις συστάσεις και εκκλήσεις των ιατρών ακόμα και την στοιχειώδη ανθρωπιά. Υπενθυμίζουμε ότι όχι μόνο απαγορεύτηκε επί δύο χρόνια το δικαίωμα αυλισμού στον βαριά ασθενή Κώστα Παπακώστα αλλά του απαγόρευσαν ακόμα και να παραστεί στο μνημόσυνο της κόρης του.

Η εξοντωτική και απάνθρωπη μεταχείριση που επεφύλαξαν στον Κώστα Παπακώστα -μεταχείριση που δεν έτυχε ποτέ κανένας άλλος άνθρωπος σε αντίστοιχη περίπτωση- φανερώνει το μέγεθος της μικροψυχίας των υπευθύνων. Φανερώνει επίσης την εκδικητικότητα, τις πολιτικές σκοπιμότητες και τα απωθημένα τους, που προφανώς παραπέμπουν και σε άλλες στιγμές της κυπριακές ιστορίας, όταν ο Κώστας Παπακώστας υπερασπιζόταν τη Δημοκρατία και τη νομιμότητα.

 

Διαβάστε Επίσης