Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΞέφραγο αμπέλι το νησί για ξένα κατασκοπευτικά δίκτυα!

Ξέφραγο αμπέλι το νησί για ξένα κατασκοπευτικά δίκτυα!

-

Η  Επιτροπή PEGA στην έκθεση της αναφέρει ότι η Κύπρος θα πρέπει να καταργήσει όλες τις άδειες εξαγωγής που έχει εκδώσει οι οποίες δεν συνάδουν με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να προχωρήσει σε διεξοδική αξιολόγηση της αποστολής υλικού spyware εντός της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ.

  • Επίσης καλεί την Κύπρο να δημοσιοποιήσει την έκθεση του ειδικού ανακριτή για την υπόθεση «Spyware Van», όπως ζητήθηκε από την Επιτροπή κατά την επίσκεψη της στη χώρα μας.

Ενδεικτικές είναι οι αναφορές της εισηγήτριας της έκθεσης Σοφίας ιν ‘τ Βελντ, η οποία σε  δημοσιογραφική έκθεση υπέδειξε ότι υπάρχουν στοιχεία ότι με άδεια των ελληνικών αρχών η Κύπρος έκανε εξαγωγή κατασκοπευτικού λογισμικού predator στο Σουδάν, διευκρινίζοντας πως «χρησιμοποιήθηκε ένα αεροπλάνο που πέταξε από το αεροδρόμιο της Λάρνακας στο Σουδάν για να παραδώσει αγαθά».

Ειδικότερα για την εξαγωγή το κακόβουλου λογισμικού στο Σουδάν, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου επισημαίνει:

  • Τέλος του 2022 ένα μικρό αεροπλάνο τύπου Cessna ταξίδεψε από την Κύπρο προς το Χαρτούμ του Σουδάν και παρέδωσε στις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης το λογισμικό παρακολούθησης Predator.

Όπως ανέφερε, μέσα από το predator οι παραστρατιωτικοί παρακολουθούσαν τους αντιπάλους τους που είναι ο σουδανικός στρατός.

Σημείωσε ότι υποβλήθηκε ερώτημα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε τέως διευθυντή οικονομικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, αν έδωσε άδεια για εξαγωγή του predator στο Σουδάν. Όπως είπε, δεν έλαβαν απάντηση, ούτε και διάψευση του περιστατικού. Το θέμα, πρόσθεσε, είναι κατά πόσο η Ελλάδα εμπλέκεται, με έμμεσο τρόπο, στον εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν, με την παραχώρηση του predator.

Παράλληλα ο Γ. Γεωργίου ανέφερε ωστόσο ότι πολλοί είναι αυτοί που αγοράζουν και χρησιμοποιούν τέτοιου είδους λογισμικά, επικαλούμενοι τρομοκρατίες με σκοπό την αντιμετώπιση εγκληματικών ενεργειών και υπέδειξε πως πρέπει να υπάρχει θεσμικό πλαίσιο ώστε η λειτουργία των λογισμικών παρακολούθησης να γίνεται με ελεγχόμενο τρόπο.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ» ΠΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Το τελικό κείμενο της Διερευνητικής Επιτροπής PEGASUS αναμένεται να υποβληθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της συνόδου που θα αρχίσει στις 12 Ιουνίου.

Έτσι εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται πως η Διερευνητική Επιτροπή PEGASUS επισκέφθηκε την Κύπρο για να διερευνήσει τις καταγγελίες για την παρουσία και λειτουργία εταιρειών παραγωγής και εξαγωγής λογισμικών παρακολούθησης,  δεν συνάντησε «φαντάσματα» όπως διακήρυσσε ο κος Αναστασιάδης.

Μετά από μια επίμονη και μεθοδική εργασία η Επιτροπή PEGASUS κατέληξε σε δύο Εκθέσεις με Πορίσματα και Συστάσεις.

Πέρα από τις γενικές διαπιστώσεις αναφορικά με την έλλειψη ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου για τα λογισμικά παρακολούθησης και την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την χρήση τους στην βάση της αναλογικότητας, αναγκαιότητας και νομιμότητας και στις δύο Εκθέσεις η Κύπρος είναι εκτεθειμένη.

Καταγράφεται το μαύρο βαν και η ανάγκη δημοσιοποίησης του σχετικού πορίσματος, τεκμηριώνεται η διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας με την Intellexa και το λογισμικό Predator, αναφέρεται η Κύπρος ως εξαγωγικός κόμβος και εντοπίζεται η ύπαρξη και η παρουσία της διαβόητης NSO στο νησί.

Με αυστηρό ύφος συστήνεται στην Κύπρο:

  • να αξιολογήσει όλες τις άδειες εξαγωγής και να τις καταργήσει όπου χρειάζεται,
  • να δημοσιοποιήσει την έκθεση του ειδικού ερευνητή για την υπόθεση «Spyware Van»,
  • να διερευνήσει πλήρως, με τη βοήθεια της EUROPOL, όλους τους ισχυρισμούς περί παρακολουθήσεων, ιδίως σε δημοσιογράφους, δικηγόρους και φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

Η επίκληση της «εθνικής ασφάλειας» και του «δημοσίου συμφέροντος» δεν μπορούν να αποτελούν το ιδανικό πρόσχημα και της σημερινής κυβέρνησης, για την συγκάλυψη όσων παράνομα παράγουν, πωλούν και χρησιμοποιούν αυτού του είδους τα λογισμικά παρακολούθησης, υποδεικνύει το ΑΚΕΛ, το οποίο έχει ζητήσει την επανέναρξη της αυτεπάγγελτης συζήτησης του θέματος στην Επιτροπή, δεδομένης της άρνησης αρχών και θεσμών της Δημοκρατίας να λογοδοτήσουν με όρους διαφάνειας για τις σκοτεινές διαδρομές των παρακολουθήσεων και των λογισμικών διπλής χρήσης.

 

ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΤΙΚΑ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

 

Σε δηλώσεις του για τα όσα εμπλέκουν την Κύπρο στη σχετική έκθεση ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και ένας εκ των Αντιπροέδρων της Επιτροπής PEGA, Γιώργος Γεωργίου, εξηγεί πως η Επιτροπή «είδε και κατέγραψε πολύ ενοχοποιητικά στοιχεία για την Κύπρο ως κόμβο εξαγωγής διάφορων παράνομων λογισμικών συστημάτων. Είδε επίσης το μαύρο βαν και την ανάγκη να δημοσιοποιηθεί το πόρισμα του κυρίου Στεφάνου.

Τεκμηρίωσε και τη διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα και την Intellexa, η οποία μετέφερε εκεί το λογισμικό Predator, με τον οποίο παρακολουθήθηκαν Υπουργοί μέχρι και της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, Βουλευτές, Ευρωβουλευτές, ακόμη και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Εντόπισε την ύπαρξη και την παρουσία της διαβόητης NSO στο νησί, η οποία μέσα από ένα πλέγμα διαφόρων εταιρειών, παράγουν και εξάγουν σε Ευρωπαϊκές αλλά και τρίτες χώρες όπως το Σουδάν, Μπαγκλαντές, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, τα παράνομα λογισμικά».

  • «Αναμένω», συνέχισε, «ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ζέση θα προστρέξει να ακούσει τις συστάσεις και να πάρει τα κατάλληλα μέτρα, έτσι ώστε να μη συνεχίσει να εκτίθεται η Κύπρος στον ευρωπαϊκό χώρο».

Τονίζει επίσης πως οι κυπριακές αρχές έχουν τεράστια ευθύνη «διότι αρχικά αρνήθηκαν την ύπαρξη οποιασδήποτε παρανομίας, μετά ομολόγησαν ότι υπάρχουν διάφορες εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται», σημειώνοντας παράλληλα πως «μας είπαν ότι τους εκδίδουμε κανονικά άδειες εξαγωγής, ενώ εν τέλει παραδέχθηκαν ότι υπήρξαν και περιπτώσεις ότι παράνομα εξήγαγαν αυτά τα λογισμικά και προσπάθησαν να σκευάσουν την όλη υπόθεση μέσα από την επίκληση του δημόσιου συμφέροντος, αναφορικά με το μαύρο βαν».

«Η Κύπρος παραμένει εξαιρετικά εκτεθειμένη και γι’ αυτό η Επιτροπή ζητά η Κύπρος να επανεξετάσει την ύπαρξη και τη παρουσία διάφορων ισραηλινών εταιρειών στο νησί, αλλά και εταιρειών που διευθύνονται από ισραηλίτες οι οποίοι εξασφάλισαν κυπριακή υπηκοότητα και διευθύνουν τις εταιρείες από την Κύπρο, ενώ αυτοί μπορεί να βρίσκονται σε άλλες χώρες και ζητά η χώρας μας να θεσπίσει ένα αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο γύρω από αυτά τα ζητήματα με διαφάνεια και δημοκρατικό τρόπο, έτσι που να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις αν υπάρχει ανάγκη να παρακολουθούνται καταστάσεις οι οποίες ενδεχομένως να είναι επικίνδυνες», υπογραμμίζει ο κ. Γεωργίου.

ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ…

Η έκθεση της PEGA επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του Συναγερμού άφησε τη χώρα να καταστεί ξέφραγο αμπέλι για ξένα κατασκοπευτικά δίκτυα, κέντρο εξαγωγών για λογισμικά παρακολούθησης και βάση για την εισβολή του Predator στην Ελλάδα, καταγγέλλει το ΑΚΕΛ και προσθέτει:

  • Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει τις ευθύνες που του αναλογούν ως δεξί χέρι του Νίκου Αναστασιάδη. Έχει όμως επιπρόσθετα την ευθύνη να ανταποκριθεί τώρα σε όσα ζητά η PEGA, αυτά δηλαδή που απαιτούν οι πολίτες της Κύπρου οι οποίοι θέλουν να ζουν σε κράτος δικαίου.

Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη; Θα συγκαλύψει την τέως κυβέρνηση και τον Συναγερμό ή θα ανταποκριθεί στην απαίτηση για διαφάνεια, νομιμότητα και λογοδοσία; Η ερευνητική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ζητά συγκεκριμένα ενέργειες και η κυβέρνηση οφείλει απαντήσεις:

  • Θα αξιολογήσει τις άδειες εξαγωγής λογισμικών παρακολούθησης που έδωσε;
  • Θα δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα Ηλία Στεφάνου για το μαύρο βαν;
  • Θα διερευνήσει μαζί με την EUROPOL όλες τις καταγγελίες για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, δικηγόρων και πολιτών επί ημερών της διακυβέρνησης Συναγερμού;

Τα ερωτήματα είναι ξεκάθαρα, πλην όμως η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη δεν σήκωσε το γάντι που της έριξε η αντιπολίτευση…. Κρύβονται οι κυβερνώντες αφήνοντας τη χώρα να διασύρεται διεθνώς!

 

 

 

 

Διαβάστε Επίσης