Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΙΣΤΟΡΙΑ78 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών: Πανανθρώπινο σύμβολο ελευθερίας η...

78 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών: Πανανθρώπινο σύμβολο ελευθερίας η 9η του Μάη

-

Με την ευκαιρία της επετείου, το ΑΚΕΛ, προστίθεται, αποτείνει φόρο τιμής και δόξας σε όλους τους λαούς, τα κινήματα και τους ανθρώπους του κόσμου που συνασπίστηκαν απέναντι στον χιτλεροφασισμό. Τιμούμε την πρωταγωνιστική συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης που με τη θυσία δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων της σήκωσε το κύριο βάρος της πολεμικής αναμέτρησης και αναδείχθηκε σε ηγέτιδα της Νίκης. Τιμούμε ακόμα τους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες των ηρωικών κινημάτων της Αντίστασης στις κατεκτημένες από τον Άξονα χώρες. Σήμερα, θυμόμαστε επίσης με περηφάνεια τους Κύπριους εθελοντές -Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους- που στρατεύτηκαν ενάντια στο χιτλεροφασισμό και δεκάδες από αυτούς άφησαν την τελευταία τους πνοή στα πολεμικά πεδία. Σελίδα τιμής για την Αριστερά και το λαό της Κύπρου αποτελεί η ιστορική έκκληση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ της 16ης Ιουνίου 1943 για εθελοντική στράτευση, στην οποία ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες Κύπριοι.

Η 9η του Μάη δεν αφορά μόνο την Ιστορία. Αποτελεί και σήμερα εγερτήριο σάλπισμα ενάντια στο φασισμό και τον πόλεμο. Καθημερινά άλλωστε γίνεται πιο φανερό ότι η νεκρανάσταση της μισάνθρωπης ιδεολογίας του φασισμού και η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και στον κόσμο αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για την ειρήνη, τις δημοκρατικές ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις κοινωνικές κατακτήσεις.

Όμως η κόκκινη σημαία στο Ράιχσταγκ θα μείνει στην ιστορία της ανθρωπότητας ως αδιάψευστη απόδειξη ότι ο φασισμός ούτε ήταν, ούτε είναι αήττητος.

Διαβάστε Επίσης