Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑΕργατική Πρωτομαγιά: Μέρα Μνήμης, Αγώνα και Τιμής!

Εργατική Πρωτομαγιά: Μέρα Μνήμης, Αγώνα και Τιμής!

-

 

Οι εργαζόμενο σ’ όλο το κόσμο ξεδιπλώνουν τα λάβαρα του αγώνα και τιμούν αγωνιστικά την μεγάλη γιορτή της εργατικής τάξης, θυμίζοντας ότι η 1η Μαΐου είναι μέρα που αυτοί που κρατούν τους κινητήριους ιμάντες του σύμπαντος, σηκώνουν ψηλά τα λάβαρα του αγώνα και της αντίστασης.

 

Είναι μέρα πάλης, μέρα αγωνιστικής προβολής των αιτημάτων, μέρα δοξασμένη, θύμησης των αγωνιστών που έπεσαν για υψηλά ιδανικά, αρχές και αξίες.

 

Και στην πατρίδα μας δυναμώνουμε την φωνή μας μαζί, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Λατίνοι και Μαρωνίτες, για την ειρήνη, την επανένωση, την απελευθέρωση της πατρίδας μας, για την φιλία και την συνεργασία, για κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Αλήθεια πόσο αίμα, πόσες εξεγέρσεις έπρεπε να γίνουν για να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.  Αν δεν υπήρχαν όλοι αυτοί οι αγώνες, οι άνθρωποι θα ήταν ακόμα με τον χαλκά στα πόδια.  Δεν θα μιλούσαμε, ούτε για οκτάωρο, ούτε για συμβάσεις, ούτε για εργατικά δικαιώματα.

 

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΑΝ

ΟΙ ΠΡΩΤΟΠ[ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟ

 

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τα μηνύματα της Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι επίκαιρα, συγκινούν και εμπνέουν τους εργαζόμενους και τους λαούς όλου του κόσμου.  Αποκτούν μάλιστα στις μέρες μας μια καθοριστική και καταλυτική σημασία για το παρόν και το μέλλον για τα αιτήματα και τα εργατικά δικαιώματα.

 

Σήμερα που καθημερινά απειλείται η Παγκόσμια Ειρήνη, που κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου είναι περισσότερο από ορατός με ολέθριες συνέπειες, επιβάλλεται αντίδραση από όλο το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα.  Σήμερα που ο φασισμός επανέρχεται απειλώντας την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι εργαζόμενοι χρειάζεται να υπερασπιστούν τις ανθρώπινες ελευθερίες και δικαιώματα τους, την δημοκρατία σ’ όλες της τις εκφάνσεις.

 

Αυτή την περίοδο που τα φτωχά λαϊκά στρώματα ματώνουν από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, που τα λαϊκά νοικοκυριά φτωχοποιούνται καθημερινά, απαιτείται ηχηρή αντίσταση στις πολιτικές των κρατών και κυβερνήσεων, που φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για αυτή τη σκληρή πραγματικότητα.

 

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

 

 

Το ΑΚΕΛ, η ΠΕΟ και ολόκληρο το Λαϊκό Κίνημα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, μέσα στους χώρους δουλειάς, στις συνοικίες και στις γειτονιές, στους δρόμους και στις πλατείες, για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, για να διεκδικήσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής.  Για συλλογικές συμβάσεις σ’ όλες τις δουλειές, για την παραχώρηση της ΑΤΑ, για να τερματιστούν ενέργειες και πολιτικές που στοχεύουν στην απορρύθμιση της εργασίας.

 

  • Οι κινητοποιήσεις και οι αγώνες μας, σήμερα είναι ακόμα πιο πολύ αναγκαίες, μέσα σε ένα σύγχρονο ζόφο του ψέματος, της διαφθοράς, των σκανδάλων και της διαπλοκής, της ρεμούλας, των τάχα μου «αρίστων», αυτοί που κάθε φορά τάζουν λαγούς και πετραχήλια θέλοντας μόνο να αποπροσανατολίσουν τον λαό από τα προβλήματα του.

 

Η Εργατική Πρωτομαγιά, είναι ημέρα Μνήμης, Αγώνα και Τιμής!  Είναι κυρίως η ανάγκη τίποτα να μην ξεχαστεί από τις θηριωδίες και τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών και των εξουσιαστών του κόσμου σε βάρος των φτωχών και αδυνάτων, σε βάρος των εργαζομένων.  Και όχι μόνο αυτό.  Είναι η ανάγκη αυτοί οι αγώνες, αυτοί οι ήρωες της εργατικής τάξης να συνεχίσουν να εμπνέουν και να φωτίζουν το ασυμβίβαστο δρόμο του αγώνα για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο. 

Το ΑΚΕΛ και το Λαϊκό Κίνημα απλώνουν το χέρι σ’ όλους τους εργαζόμενους στον κοινό αγώνα για την ειρήνη και την ασφάλεια του πλανήτη μας, για κοινωνική δικαιοσύνη, για μια καλύτερη Κύπρο.  Για να κάνει ο λαός την πραγματική διαφορά!

Και μπορούμε και θα τα καταφέρουμε!

  • Ο Γιώργος Τ. Γεωργίου είναι Μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ

Διαβάστε Επίσης