Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΙΣΤΟΡΙΑΑΚΕΛ: Το έγκλημα της Χούντας σε βάρος της Κύπρου δεν μπορεί ούτε...

ΑΚΕΛ: Το έγκλημα της Χούντας σε βάρος της Κύπρου δεν μπορεί ούτε να ξεχαστεί ούτε να διαγραφεί

-

 Η 56η μαύρη επέτειος του απριλιανού πραξικοπήματος, αναφέρει το ΑΚΕΛ,  φέρνει στη μνήμη μια από τις οδυνηρές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας τους. Ο ελληνικός λαός θυμάται το φασιστικό καθεστώς που επιβλήθηκε στο σβέρκο του επί μία επταετία. Ο κυπριακός λαός θυμάται τον ένοχο της προδοσίας και του ολέθρου του.

Ο λαός της Κύπρου δεν ξεχνά ότι στο χουντικό καθεστώς είχε ανατεθεί από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ το έργο του διαμελισμού και της ΝΑΤΟποίησης της πατρίδας μας. Γι’ αυτό η Χούντα είχε εξ αρχής στο στόχαστρό της την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο Μακάριο και βέβαια, το ΑΚΕΛ. Η χουντική συνωμοσία κλιμακώθηκε το καλοκαίρι του 1974 με την οργάνωση και διενέργεια, μαζί με την ΕΟΚΑ Β΄, του πραξικοπήματος ενάντια στον Πρόεδρο Μακάριο, με το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο ενάντια στην Κύπρο αιματοκυλίζοντας τον λαό μας και παραδίδοντας το μισό νησί στην Τουρκία. Η μαύρη ιστορία του χουντικού και του εοκαβήτικου φασισμού παραμένει αδιάψευστη μαρτυρία ότι οι μεγαλύτερες προδοσίες έρχονται ντυμένες με τον μανδύα της εθνικοφροσύνης. 

Το ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι το έγκλημα της Χούντας σε βάρος της Κύπρου δεν μπορεί ούτε να ξεχαστεί ούτε να διαγραφεί. Μπορεί και πρέπει όμως να ανατραπεί και γι’ αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί η οριστική διχοτόμηση της Κύπρου. Οφείλουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι τέλους για να επιτύχουμε την απελευθέρωση κι επανένωση της πατρίδας μας, με λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο. 

Με την αφορμή της επετείου το ΑΚΕΛ τιμά το κίνημα της αντιδικτατορικής πάλης, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που αναμετρήθηκαν με το φασιστικό καθεστώς στις φυλακές και τα ξερονήσια, στις ανακρίσεις και στα βασανιστήρια, στη λογοκρισία και το χαφιεδισμό. Τιμούμε μαζί τους τον συμπατριώτη μας Γιώργο Τσικουρή και την Ιταλίδα συντρόφισσα του Μαρία – Έλενα Αντζελόνι που θυσιάστηκαν τον Σεπτέμβρη του 1970 στον αντιχουντικό αγώνα. Τιμούμε και χαιρετίζουμε τον αδελφό ελληνικό λαό, με τη γεμάτη αγώνες και θυσίες Ιστορία του, για τη δημοκρατία και την ελευθερία.

 

 

Διαβάστε Επίσης