Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑMWC: Διασύνδεση ενός διαιρεμένου κόσμου

MWC: Διασύνδεση ενός διαιρεμένου κόσμου

-

Ακολουθώντας το βλέμμα των συγκεντρωμένων θεατών, οδηγούμαστε σε ένα ζευγάρι γυαλιστερών ρομποτικών σκύλων που κυνηγούν ο ένας τον άλλον και κάνουν νάζια. Εκείνη τη στιγμή είναι δύσκολο να μη συγκινηθείς από την αδάμαστη προσπάθεια της ανθρωπότητας για όλο και πιο φιλόδοξα τεχνολογικά επιτεύγματα. Επίσης, είναι δύσκολο να μην εύχεσαι τα σκυλιά να έκαναν περισσότερο θόρυβο – αν και χαριτωμένα, είναι ανησυχητικά σιωπηλά.

Η μεγαλύτερη έκθεση κινητής τεχνολογίας στον κόσμο έχει ως θέμα το “Velocity – Unleashing Tomorrow Today”, με επιδίωξη να προβάλει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές στην πορεία προς ένα ψηφιακό μέλλον, με υπερταχείες συνδέσεις 5G ή ρομποτικά τετράποδα. Πάντως στο MWC της Βαρκελώνης υπήρξαν λιγότερες διεθνείς πρεμιέρες προϊόντων σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκθέσεις. Μεταξύ των smartphones που παρουσιάζονται για πρώτη φορά εκτός Κίνας, είναι και η ναυαρχίδα της Xiaomi, το Xiaomi 13 και το Xiaomi 13 Pro. Με την άρση των περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η Xiaomi θέλει να συγκρουστεί με κορυφαίες εταιρείες, όπως η Apple και η Samsung.

Η έντονη παρουσία κινεζικών εταιρειών σε μια έκθεση στην καρδιά της Ευρώπης αποτελεί από μόνη της ένα μήνυμα προς τις Η.Π.Α. πως δεν πτοούνται από τον ανταγωνισμό και τις εντάσεις με την Ουάσινγκτον, συνεχίζοντας την αναζήτηση αγορών σε όλο τον κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια ο κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός Huawei υπόκειται σε ολοένα και αυστηρότερους περιορισμούς από την Ουάσινγκτον, με στόχο να παρεμποδιστεί ο εφοδιασμός της με κρίσιμα για την παραγωγή εξαρτήματα. Πριν από μερικές εβδομάδες, η κυβέρνηση των Η.Π.Α. σταμάτησε να παρέχει άδειες σε αμερικανικές εταιρείες για εξαγωγές προς τη Huawei.

Η κινεζική εταιρεία φρόντισε να δείξει στο MWC ότι εξακολουθεί να έχει ένα πολύ μεγάλο παγκόσμιο αποτύπωμα και ισχυρούς δεσμούς με διεθνείς πελάτες. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για να επισημάνει τη συμμετοχή της στην εκδήλωση της Βαρκελώνης αναφέρεται πως «τα δίκτυα 5G που παραδίδονται από τη Huawei σε πελάτες από 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας, της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας, της Νότιας Κορέας και της Σαουδικής Αραβίας, παρέχουν βέλτιστες υπηρεσίες. […] Η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει περισσότερα από 3.000 συμβόλαια, σε συνεργασία με φορείς εκμετάλλευσης και συνεργάτες από διάφορους κλάδους».

Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΟ ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Όπως προκύπτει από μελέτη της δανικής εταιρείας Strand Consult, περίπου το 60% των δικτύων 5G της Γερμανίας βασίζεται σε κινεζική τεχνολογία. Ο ιδρυτής της εταιρείας, Τζον Στραντ, έχει από καιρό εκφράσει την άποψη ότι είναι λάθος η χρήση κινεζικών εξαρτημάτων στις κρίσιμες ευρωπαϊκές υποδομές.

Μια διεθνής έκθεση για έναν ψηφιακά διασυνδεδεμένο κόσμο αντικατοπτρίζει πάντα και τη γεωπολιτικά διαιρεμένη διεθνή πραγματικότητα. Ίσως όμως, η πραγματική λειτουργία του MWC μεταξύ άλλων είναι να προωθήσει αυτές τις συζητήσεις ακόμη πιο έντονα στη δημόσια σφαίρα. Παρόλο που οι 80.000 συμμετέχοντες στο MWC αποτελούνται κυρίως από κατασκευαστές συσκευών, παρόχους εξοπλισμού δικτύου και εκπροσώπους του τομέα των τηλεπικοινωνιών, το μέλλον της συνδεσιμότητας και το ποιος θα το διαμορφώσει, είναι κάτι που μας επηρεάζει όλους.

 

Διαβάστε Επίσης